Domů » Řecká miska s lososem
řecká miska s lososem

Řecká miska s lososem

Už je to nějaká doba, co k nám vstoupil trend zvaný “poke bowl”. Ta původní poke je o syrové rybě, zelenině, rýži a dresinku. Jako salát by to asi nevypadalo tak vábně, jako miska s lososem a urovnanými hromádkami dalších ingrediencí pěkně vedle sebe.

Poke – trend, který nikdo nečekal

Časem se poke bowl přeměnily na rozličné druhy. Vege, vegan, s masem i bez… Je to vlastně tak jednoduchý nápad, ale strašně dobře se ujal. Dokonce tak moc, že naproti kanclu, kde jsem pracovala a vlastně ještě pracuji, vzniklo bistro The Bowl, které tam je už několik let a myslím, že pořád dobře funguje.

Teď na mateřské nemám moc přehled 🙂

Z nerybích vege poke bowl se staly buddha bowl a česky se všem těmto “srovnaným” salátům říká prostě “miska”. Teda, musím přiznat, že tenhle název je mi takový hrozně nesypatický… Miska.. Když nikdo lepší zatím, zdá se, nevymyslel. A tak budeme budha a poke bowl nazývat asi ještě hodně dlouho “miska”.

Zas na druhou stranu, je na “srovnaný” salát s rýží (nebo něčím) potřeba fakt miska. A dokonce najdete různě na shopech misky, které jsou vyloženě stvořené pro poke bowl. “Miska na poke bowl”. Ne na salát, ne na přílohu, ne – na poke 🙂

Poke bowl si prostě v gastrosvětě našla stejné místo, jako třeba ramen – odvozeny zase ramen misky. Potřebujete mít svojí poke misku, abyste byli prostě cool 🙂 Dělám si z toho srandu, mluvím o tom s nadsázkou. Mě by totiž nenapadlo, že se to natolik ujme.

Pohled na některé poke je ale fakt krásný. Kdo má smysl pro estetiku, dokáže v misce vytvořit fakt pastvu pro oči. Chuť by ale neměla pokulhávat. Je dobré k misce podávat nějaký dobrý dip nebo dresink.

Řecká miska podle mě

Já jsem ve své řecké misce s lososem použila na zakápnutí olivový olej a misku jsem trochu osolila. Na dip jsem smíchala bílý řecký jogurt s bylinkami, citronem a česnekem.

Když jsem misku připravila v řeckém stylu, nesmí chybět samozřejmě olivy a pak taky zelenina, která se používá do řeckého salátu okurky, rajčata, papriky a cibule. Cibuli jsem použila jarní, je trochu jemnější. Sehnala jsem dokonce červenou.

Z ryb jsem si vybrala divokého lososa. Misku pěkně dobarvil a dodal jídlu bílkoviny i tuky. I když těch tuků je ve srovnání s klasickým lososem trochu méně 🙂 Jestli použijete klasického lososa anebo jinou rybu, je na vás 🙂 Nebo můžete přidat místo ryby opečený sýr halloumi, který do té řecké misky bude pěkně pasovat.

Namísto rýže, která bývá základem poke bowls, jsem přidala bulgur. Jestli bulgur nahradíte rýží, je také na vás, já byl ale neměnila 🙂 Dobrou chuť!

Řecká miska s lososem

Ingredience na 1 porci:

  • 1 filet lososa (bez kůže) – použila jsem divokého lososa keta

  • Citronová šťáva

  • Marináda:
  • 1 lžíce olivového oleje

  • ¼ lžičky sušeného oregana

  • ¼ lžičky sušeného česneku

  • ¼ lžičky mleté papriky

  • ¼ lžičky sušeného česneku

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Dále potřebujete:
  • 50 g bulguru (můžete nahradit třeba rýží)

  • Rukola nebo jiný oblíbený salát

  • ¼ okurky

  • Hrst cherry rajčat

  • ½ papriky

  • Olivy (marinované)

  • Červená cibule – použila jsem červenou lahůdkovou cibulku.

  • Olivový olej

  • Sůl

  • Čerstvé bylinky – oregano a bazalka (můžete doplnit tymiánem)

  • Chilli vločky

  • Dip:
  • 2 lžíce řeckého jogurtu

  • 1 – 2 lžíce citronové šťávy

  • 1 malý nebo ½ stroužku česneku

  • ½ lžičky najemno nakrájeného oregana

  • ½ lžičky najemno nakrájeného oregana

  • Sůl

Postup

  • Uvařte si bulgur v osolené vodě.
  • Lososa nakrájejte na kostky velikosti sousta. Pokapejte citronem a nechte chvíli odležet.
  • V misce promíchejte ingredience na marinádu – olej, oregano, papriku, česnek, sůl a pepř. Marinádu nalijte na lososa a promíchejte tak, aby se kousky v marinádě kolem dokola obalily.
  • Uložte do lednice a připravte si další ingredience. Okurku nakrájejte na tenké plátky nebo na kostičky. Rajčata přepulte. Papriku nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  • Promíchejte ingredience na dip – jogurt, citron, prolisovaný česnek, oregano, sůl. Uložte do lednice.
  • Rozpalte pánev a marinovaného lososa zprudka opečte, aby měl pěknou barvičku. Sundejte na talíř.
  • Do misky rozprostřete bulgur. Na něj rozprostřete salát, okurku, rajčata, papriku. Celou misku lehce osolte. Do misky přidejte kousky lososa, olivy a dip. Zakápněte olivovým olejem.  Posypejte cibulkou, bylinkami a chilli vločkami.