Tenhle makový koláč je pro milovníky máku doslova stvořený. Mákem úplně překypuje. Je vylepšený višněmi a křupavou drobenkou s mandlemi.
Já mák miluju, takže jsem jím v koláči rozhodně nešetřila. Připravila jsem nádivku podobnou té, kterou plním například i buchty. Jen do té “buchtové” nepřidávám povidla. Nicméně jimi nádivku do buchet určitě nezkazíte.
K nápadu snoubit mák s višněmi mě přivedla Iva z Probio, pro které jsem tento recept připravovala. Vždy přichází s nějakým dobrým nápadem, což mě těší, protože se tak obohacujeme navzájem.
Maková a tvarohová náplň
Kdo milujete mák, ale stejně tak milujete i tvaroh, můžete se inspirovat receptem, který jsem připravovala shodou okolností také s višněmi, a to pro Svět plodů.
Makový koláč s višněmi a mandlovou drobenkou
Ingredience
- Těsto:
200 g hladké mouky (1:1 špaldová bílá a celozrnná)
40 g moučkového třtinového cukru
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
Špetka soli
50 g změklého másla
40 g mléka
1 vejce
- Náplň:
300 g mletého máku
700 g plnotučného mléka
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mleté skořice
3 lžíce povidel
1 lžíce medu
2 lžíce strouhaného perníku
300 g kompotovaných vypeckovaných višní
- Mandlová drobenka:
25 g másla
25 g třtinového cukru
60 g plátkových mandlí
50 g jemných ovesných vloček
Postup
- Mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl promíchejte v zadělávací míse. Přidejte změklé máslo. Mléko prošlehejte s vejcem a vlijte k mouce. Zpracujte polotuhé těsto (ideálně robotem). Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte přes noc do lednice.
- Mák nasypejte do hrnce přidejte skořici, zalijte mlékem a pozvolna vařte 10 – 15 minut do zhoustnutí. Odstavte z plotny a vmíchejte povidla, med a perník. Nechte zchladnout.
- Připravte drobenku z másla, cukru, mandlí a vloček.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na obdélník o síle 2 – 3 mm. Makovou náplň rozetřete na těsto, přičemž okraje široké asi 3 cm nechte volné. Na makovou náplň rozprostřete scezené višně. Volné okraje těsta přehněte směrem dovnitř. Nakonec posypejte drobenkou.
- Pečte při 180 °C 30 minut.