Domů » Slané vafle se špenátem
slané vafle se špenátem

Slané vafle se špenátem

Slané vafle potěší nejen jako originální snídaně, ale například i jako večeře. Můžete je připravit po vzoru tohoto receptu s bohatou oblohou anebo je podávat jako přílohu. Třeba k polévce.

Vafle naslano jsem připravovala už kdysi pro forbes.cz. I do nich jsem použila svěží špenát, ale do těsta jsem ho rozmixovala. Vafle tak byly pěkně zelené. Mě se ale možná o trochu víc líbí tyto strakaté, v nichž je špenát nasekaný na drobné kousky a při kousání ho lépe cítíte.

Tyhle špenátové vafle můžete, stejně jako v případě receptu pro Forbes, připravit se zastřeným vejcem nebo třeba vejcem sázeným. Moje chutě se tentokrát ubíraly někam jinam, a proto jsem vafle připravila s lahodnou mozzarellou a sušenými rajčátky. Navrch jsem přidala hrst čerstvých bazalkových lístků, které to celé krásně ovoněly. Taková malá Itálie na talíři.

Součástí vaflí může být menší salátek. Já, jelikož si zeleninu dávám ke každému jídlu (výjimkou je ranní obilná kaše s ovocem 🙂 ), si k vaflím připravila ještě jednoduchý salát z rukoly a rajčat. Stejně tak, jako může být součástí vaflí salát, můžou být vafle součástí salátu, resp. dobře poslouží jako originální příloha místo pečiva. Nejen k k salátu, ale například k polévce.

Alternativy dochucení a podávání

Vafle můžete dochutit různými druhy bylinek. Od bazalky, oregano, tymián, šalvěj… až po orientálnější druhy koření. Stejně tak podávat můžete vafle servírovat nejen s mozzarellou, ale například s ricottou, cottage, uzeným lososem, sušenou nebo dušenou šunkou, zastřeným nebo sázeným vejcem, čerstvou nebo grilovanou či pečenou zeleninou.. Určitě vás ještě něco napadne 🙂

Recept vznikl ve spolulpráci s Eta.

Slané vafle se špenátem, mozzarellou a sušenými rajčaty

Detaily receptu

Množství

4 – 5 vaflí/2 porce

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení vaflí

10 minut

Ingredience

  • Vafle:
  • 100 g špenátu

  • 1 vejce

  • 180 ml mléka (nebo vody)

  • Sůl

  • ½ lžičky najemno nakrájeného tymiánu

  • 140 g hladké mouky (v tomto případě ½ celozrnné špaldové a ½ světlé špaldové mouky)

  • 1/3 lžičky kypřicího prášku do pečiva

  • 20 g najemno nastrouhaného parmezánu

  • Olivový olej na potření vaflovače

  • K podávání:
  • 1 mozzarella

  • 4 – 6 kousků sušených rajčat v oleji

  • Piniová semínka

  • Čerstvá bazalka

Postup

  • Opraný špenát vložte do větší mísy a zalijte vroucí vodou. Jen krátce promíchejte, sceďte a přendejte do ledové vody. Znovu promíchejte, aby se listy rychle zchladily, a pak slijte do cedníku. Špenát vyždímejte a nakrájejte nadrobno.
  • V misce prošlehejte vejce s mlékem. Přidejte nakrájený špenát, špetku soli, tymián, mouku, kypřicí prášek, parmezán a dobře promíchejte.
  • Rozpálený vaflovač lehce potřete olivovým olejem. Těsto nalijte do vaflovače a 10 minut opékejte. Množství těsta vystačí na 4 – 5 vaflí.
  • Vafle podávejte s natrhanou mozzarellou, sušenými rajčaty pokrájenými na proužky nebo najemno, nasucho opečenými piniovými semínky a čerstvou bazalkou.