Vzpomínám na (poměrně) dávnou dovolenou v Turecku. Tady jsem prvně tradiční turecké placky gözleme ochutnala. Je to sice dlouho, ale nezapomenu na tu úžasnou chuť. Ještě, že si takovou dobrotu můžeme připravit i doma.
Sice ta atmosféra nebude taková, jako přímo tam na tom místě, ale alespoň mi to vrací ty krásné vzpomínky z Turecka. Bydleli jsme v krásném hotelu v Alanyi. Pod skromnou pergolou na zahradě sedala pravidelně žena, která na takovém zakulaceném tálu opékala placky. Zdatně vyvalovala kuličky z těsta ´pomocí dřevěného bidla do pravidelného kruhu. S takovou lehkostí, přesností a obratností… Těsto plnila jen skromně – trochou sýra. Po opečení je potírala rozpuštěným ghí… Tak jednoduché, a přitom tam denně stála fronta, která na tu pochoutku čekala.
![](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5391-1024x683.jpg)
Jednoduché jídlo, které strčí do kapsy kdejaké jiné, složitější
Někdy nás opravdu dokáže překvapit tak jednoduché jídlo! Někdy hledáme komplikované chutě a složité recepty, které nám slibují velký zážitek. A pak ochutnáte něco tak prostého a sednete si na zadek.
Jak jsem psala, gözleme mohou být skromné placky – střídmě plněné. Pak ale, když trochu pohledáte na Instagramu nebo zagooglíte, narazíte i na bohatě plněné placky nejen s náloží špenátu, ale i masa. I takhle se to dá pojmout. Podle mě to ale ztrácí ten punc opravdovosti a nepřekvapí tolik, jako když nenápadná placička ve vás zanechá úžasný dojem na dlouhou dobu.
Udělala jsem takový kompromis mezi úplně jednoduchou a naopak bohatou verzí. Naplnila jsem gözleme náplní ze špenátu s fetou ve slabší, ale ne zanedbatelné vrstvě. Perfektně chutnají samotné, ale i jako doprovod salátů, polévek, zeleninových nebo luštěninových jídel i dalších pokrmů. Myslím, že v grilovací sezóně se budou mezi všemi možnými dobrotami vyjímat.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Turecké placky gözleme
![](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5358.jpg)
![turecké placky gözleme se špenátem a sýrem](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5385.jpg)
Detaily receptu
7 kousků
30 minut
6 minut
Ingredience
- Těsto:
100 g celozrnné špaldové mouky hladké (můžete příp. použít buď jen světlou anebo jen celozrnnou)
50 g světlé pšeničné (nebo špaldové) mouky
100 ml vody
Ghí na potření
- Náplň:
350 g špenátu
150 g sýru feta
2 stroužky česneku
Postup
- Mouky smíchejte v misce s vodou. Poté překlopte na pracovní plochu a zpracujte hladké těsto. Vraťte do misky a nechte 15 – 30 minut odležet.
- Opraný špenát vložte do vroucí vody a stáhněte z plotny. Zamíchejte a ovadlý špenát ihned přendejte do ledové vody. Můžete tak udělat zubatou vařečkou na servírování těstovin anebo špenát slijte do cedníku. Zchladlý špenát dobře vymačkejte a pak nasekejte nadrobno. V míse promíchejte s najemno nasekaným česnekem a rozdrobenou fetou.
- Těsto rozdělte na 7 stejně velkých kousků a z každého uválejte kuličku. Na dobře pomoučené pracovní ploše vyvalujte velice tenké kulaté placky, ideálně co nejvíce souměrné. Pravidelného tvaru docílíte snadno tak, když budete těsto vyvalovat od středu ven a dlaní si vždy placku trochu pootočíte. Po pár tazích válečkem zkontrolujte, zda je pod plackou dost mouky, aby se vám nepřichytila.
- Do poloviny placky vždy rozprostřete trochu náplně, přičemž okraje nechte volné. Přehněte volnou stranou těsta přes náplň a dlaněmi přitiskněte po celé ploše – jemněji v místech, kde je náplň, okraje přitiskněte důsledněji. Hotové půlměsíce opékejte nasucho na pánvi asi 3 minuty z obou stran. Přendejte na talíř a potřete ghí z obou stran.