Domů » Hovězí chilli s paprikami
hovězí chilli s paprikami

Hovězí chilli s paprikami

Nikoliv chilli con carne, ale velice se tomu toto hovězí chilli podobá. Kromě trochu jiného dochucení v něm najdete spoustu šťavnatých paprik. Když navíc použijete více barev, budete mít pokrm o to pestřejší.

..a pokud budete pokrm připravovat v pěkné zapékací míse, můžete v něm chilli naservírovat doprostřed stolu. Rodinných idylek, kdy sedíte společně u jednoho stolu a nemusíte odbíhat, není nikdy dost. Osobně se na tyto chvíle moc těším, až se zabydlíme v novém. Zařídit se bude sice ještě chvíli trvat, ale to těšení je moc krásný stav. Když se má člověk na co těšit, má z čeho se radovat. Příjemné chvíle společně strávené u jídla rozhodně potěšením jsou 🙂

hrnec Maku
Zapékací a servírovací mísa Maku

To jen taková odbočka 🙂 Zpět k receptu. Jak jsem zmínila v úvodu, toho hovězí chilli se dost podobá mexickému chilli con carne. Nicméně v pravém chilli con carne nesmí chybět čokoláda. Ostatně recept na něj najdete zde. Tato verze je o něco lehčí a je navíc bohatá na šťavnaté papriky. Doporučuji je pro pestrost namíchat a udělat pokrm celý takový barevný.

hovězí chilli s paprikami

K servírování se hodí trocha zakysané smetany, stejně jako u chilli con carne. A stejně tak koriandr, čerstvé chilli a popř. limeta. Jako přílohu můžete podávat rýži, ta se k jídlu bude hodit nejvíce. Ale stejně tak dobře chutná s tortillami anebo s bramborami – vařenými i pečenými. Další vhodnou přílohou je například bulgur.

Pokud by vás zajímalo, kde za příznivou cenu seženete tu pěknou zapékací mísu značky Maku anebo talíře (na fotkách) i další vybavení do kuchyně, je to na e-shopu 4 COOK. Nejen, že to je aktuálně jediný tuzemský e-shop, kde toto designové a nadčasové nádobí Maku seženete, ale najdete tam za dobrou cenu i značky Emile Henry, Eva Solo a další.

Hovězí chilli s paprikami

Ingredience na 4 porce

  • 2 lžíce oleje (řepkový)

  • 2 cibule

  • 600 g mletého hovězího masa

  • 3 stroužky česneku

  • 1 plná lžíce rajského protlaku

  • 2 lžičky mleté uzené papriky

  • 1,5 lžičky mletého koriandru

  • 2 bobkové listy

  • 1 plechovka krájených rajčat

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • 2 papriky (např. zelená a červená)

  • K podávání:
  • Rýže

  • Zakysaná smetana

  • Chilli papričky

  • Čerstvý koriandr

Postup

  • V hlubší pánvi rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a dozlatova opékejte.
  • Do pánve přidejte maso a vařečkou míchejte a rozmačkávejte na malé kousky. Když se maso ze všech stran zatáhne, přidejte najemno nakrájený česnek, rajský protlak, mletou papriku, koriandr, římský kmín a bobkový list. Míchejte asi minutu.
  • Do pánve vlijte krájená rajčata. Plechovku naplňte do poloviny vodou a vlijte do pánve. Osolte, opepřete a promíchejte.
  • Papriky zbavené semínek nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Vsypte je do zapékací mísy, přilijte směs z pánve a promíchejte. Mísu přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 45 minut.
  • Hotové chilli podávejte s rýží, zakysanou smetanou, plátky čerstvých chilli papriček a čerstvým koriandrem.