Domů » Lehký dort – bez cukru, s minimem tuku
lehký dort

Lehký dort – bez cukru, s minimem tuku

Chtěla jsem vyzkoušet připravit alternativní verzi piškotového dortu, který obvykle chystám na oslavy a který všichni milují. Lehký dort bez cukru a s minimem tuku dopadl na výbornou a klidně si ho můžou připravit všichni ti, co z jakéhokoliv důvodu hřešit klasickými sladkými dorty nechtějí.

Když peču klasickou verzi

Klasická plnotuč a high carb verze mého dortu je sice také lehká, ale spíš pocitově – texturou a chutí. Jinak jde ale o klasický piškotový korpus z cukru, vajec a mouky. Krém připravuji tak, že vyšlehám mascarpone se smetanou v poměru 1:2. Během šlehání přidávám moučkový cukr.

Výsledek je super, všichni jsou vždycky blažení. Ale já si ochutnám tak lžičku. Zkrátka do sebe nerada hrnu takovou nálož cukru a tuku, nedělá mi to dobře. Ani fyzicky, ani duševně 🙂

Recept na korpus jsem upravila na množství, které je tak akorát do formy o průměru 21 cm. Pokud budete chtít upéct velký dort – vysoký korpus do velké formy, zvyšte množství vajec. Já peču obvykle z 8. Na každé vejce připadá 30 g cukru a 30 g mouky – ve výsledku je to tedy 8 vajec + 240 g cukru + 240 g mouky.

lehký dort

Cukry a necukry

Ať šleháte jakýkoliv z těchto dvou korpusů, je důležité vyšlehat vejce s cukrem do opravdu husté pěny. Nic neuspěchejte a neodflákněte do. Nahnat do hmoty co nejvíce vzduchu je základem úspěchu!

V případě téhle light verze je třeba šlehat možná o něco déle, než když šleháte vejce s klasickým cukrem. U erythtriolu mi to tak přišlo. U xylitolu ani moc ne. Xylitol mi je při pečení příjemnější, má lepší senzorické vlastnosti. Ale kdo vyloženě hledá nekalorické sladidlo, ať sáhne po erythtriolu.

Krém

Krém je vlastně prakticky “jen tvaroh“. Můžete ho ale doplnit například skyrem nebo řeckým jogurtem. Ochutit můžete krém vanilkovou pastou, skořicí, citronovou kůrou nebo limetkovou šťávou…anebo třeba práškem z lyofilizovaného ovoce.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Lehký dort

Ingredience na formu o průměru 21 cm:

  • Korpus:
  • 5 vajec

  • 180 g xylitolu nebo erythtriolu

  • 180 g celozrnné špaldové mouky

  • Máslo a hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vymazání a vysypání formy

  • Navíc potřebujete:
  • 100 g mražených malin

  • 100 g mražených borůvek

  • Xylitol nebo erythtrhiol

  • 700 g měkkého odtučněného (nebo polotučného) tvarohu – ve vaničce + 100 na dokončení

  • 250 g tuhého nízkotučného tvarohu – v kostce

  • Čekankový sirup

  • Ovoce na ozdobení tmavá čokoláda

Postup

  • Ráfek dortové formy vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou nebo krupicí. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem.
  • Vejce s „necukrem“ šlehejte do husté, světlé pěny. Poté zlehka vmíchejte mouku.
  • Těsto přendejte do připravené formy a uhlaďte vařečkou. vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 minut. Nechte vychladnout.
  • Mražené ovoce – každé zvlášť – posypejte asi ½ lžíce „necukru“ a v rendlíku pár minut zahřívejte. Stačí jen ohřát, nepřivádějte ovoce k varu. Promíchejte a pak nechte odstavené. Ovoce tak zůstane vcelku ale pustí zároveň trochu šťávy.
  • Tvarohy prošlehejte se sladidlem – můžete použít světlý čekankový sirup nebo „necukr“ – xylitol nebo erythtriol.
  • Ze spodní strany korpusu sundejte pečicí papír a korpus dvakrát prokrojte. Položte spodní část na talíř a rozprostřete po plátu maliny nebo borůvky (včetně šťávy. Nenanášejte ovoce až do krajů, aby nepustilo barvu do krému. Potřete částí krému (asi 1/3), přiklopte další částí korpusu, opět naneste ovoce. Potřete krémem a přiklopte vrchní částí. Dort pomažte zbylým krémem. Pro uhlazení použijte 100 g měkkého tvarohu.
  • Dort ozdobte podle své fantazie.