Není tolik receptů, které bych uvařila nebo upekla několikrát do měsíce. Výjimkou jsou moje obědy do práce, protože je těžké vymýšlet pořád něco nového, aby se to dalo připravit do půl hodiny a druhý den po ohřátí zůstala chuť, vůně, vzhled i konzistence stejné. Přiznám se, že v tomhle jsem fakt nenáročná – zelenina, nějaké polysacharidy, bílkoviny – prostě dbám hlavně na skladbu.
Tuhle bábovku jsem do měsíce otočila hned třikrát!
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 3. 5. 2018
Poprvé to byla náhoda. Chtěla jsem upéct něco rychlého a zároveň jsem měla chuť na mrkvový koláč. Takže žádná kuchařka, žádné recepty, prostě jsem do sypala, lila a házela do mísy, umíchala a upekla. Když jsem ochutnala první kousek, začala jsem z paměti co nejpřesněji tahat, jak jsem to udělala, protože mě ta chuť samotnou mimořádně překvapila.
Evidentně nejen mě. „Ochutnej,“ nabízím Davidovi. „Co to je?“ vyptával se s nejistým podkresem v hlase můj – v tomto ohledu podezíravý – přítel. Moje zdravé experimenty v kuchyni vstřebává pozvolna a já se ho snažím popostrčit ke zdravější životosprávě také zlehka. Zatímco zelené avokádo ho do včerejška, než jsem mu k snídani naservírovala avokádový toust se zastřeným vejcem, děsilo jako odjištěný granát a slovo celozrnný pro něj znělo něco jako „kontaminovaný“, dává to vcelku obstojně. Bylo mu tedy jasné, že mu budu mrkvovou bábovku podsouvat, dokud nepodlehne a nebude se muset obětovat.
„Co v tom je?“ zkusil to jinak ? – „Vajíčka, nějaká mouka žejo…“ jdu na to opatrně. – „A dál?“ pokračoval ve výslechu. „Mrkev..“ Oba jsme se u toho docela bavili. On s napětím očekával, co dál ho může v kousku oranžového čehosi překvapit a já byla netrpělivá, kdy se konečně odváží dát to do pusy.
A dal to. A pokud mi nelhal, abych nebyla smutná, tak mu to taky chutnalo. A nejen jemu, moje mamka alergická na sousloví „zdravé jídlo“, si pochutnala taky, a moc. Tím pádem jsem tenhle oštemplovaný dezert mohla bez váhání připravit i pro Lučinu na jednu akci, kterou v rámci svých dobročinných aktivit pro podporu přírody právě pořádala. S tím rozdílem, že jsem tvaroh vyměnila za Lučinu.
A po třetí jsem recept připravila konečně na blog! Stojí totiž za to ho sem dát ? Snad i vám bude tak chutnat, jako nám doma.
Detaily receptu
1 bábovka
30 minut
40 minut
Ingredience
- Bábovka:
3 vejce
100 g třtinového cukru (nebo cca 70 g + 10 g stévie) – nahradit můžete xylitolem
200 g měkkého polotučného tvarohu
40 g rozehřátého kokosového tuku
40 g tekutého medu
200 g najemno nastrouhané mrkve
70 g polohrubé mouky
50 g celozrnné hladké špaldové mouky
70 g pohankové mouky
50 g jemných ovesných vloček
50 g umletých vlašských ořechů
1 lžička sody
1 lžička skořice
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
- Formu na bábovku vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušná).
- Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pokud nahrazujete trochu cukru stévií, šlehejte ji spolu s cukrem.
- Kokosový tuk, med a tvaroh přimíchejte k vaječné pěně. Do mísy přidejte nastrouhanou mrkev.
- V druhé míse promíchejte všechny zbylé, resp. sypké suroviny. Nasypte je do mísy k vaječné směsi a důkladně promíchejte.
- Těstem rovnoměrně naplňte formu na bábovku a povrch těsta uhlaďte. Dejte péct na cca 40 minut. Že je bábovka hotová poznáte poo zapíchnutí špejle doprostřed – je-li po vytažení suchá, můžete vypnout troubu.