Mrkvová bábovka je nejen díky tvarohu, ale i díky šťavnaté mrkvi krásně vláčná a delikátní. Ještě, že je připravená ze samých zdravých surovin, protože jeden kousek určitě stačit nebude 🙂
Tato mrkvová bábovka není mým prvním pokusem o vytvoření takhle úžasné vláčné bábovky. V minulosti jsem připravovala na blog podobnou. Jenže je trochu náročnější na ingredience. Připravila jsem proto jednodušší obměnu, kterou si hravě zvládne připravit každý.
Do minulého receptu na mrkvovou bábovku jsem krom jiného zakomponovala ořechy. Můžete je přidat i do tohoto receptu a část mouky jimi nahradit. Určitě si pochutnáte, pokud vyberete vlašské ořechy nebo například mandle.
Benefity receptu
Proč si připravit právě tuto mrkvovou bábovku? Těch důvodů je spousta..
- vláčnost – jak jsem zmiňovala, díky tvarohu a mrkvi je bábovka krásně vláčná, šťavnatá a jemná.
- rychlost přípravy – smíchat suroviny a upéct. I tak by se v kostce dal popsat postup přípravy 🙂
- dostupnost surovin – bábovka neobsahuje ingredience, které by se nedaly sehnat. Možná, že obtížné by to mohlo být s vanilkovou pastou, ale tu přidávat nemusíte, nechcete-li.
- zdravý dezert – kdo hledá zdravé alternativy dezertů, právě jednu takovou skvělou našel 🙂 Obsahuje spoustu vlákniny i minerálů.. Zkrátka je to zdroj kvalitních živin
- dezert i svačina – právě z toho důvodu, že má bábovka skvělé složení, můžete si její skvělou chuť užít bez výčitek nejen jako dezert, ale i jako svačinu nebo snídani. Doplňte bábovku ještě například skyrem, čerstvým ovocem a oříšky a máte plnohodnotnou vyváženou snídani nebo svačinu.
Tak šup na pečení 🙂 V cestě vám nestojí čas, dostupnost, pravděpodobně ani finanční zatížení. Vím, že v dnešní době je to těžké hodnotit. Ceny potravin strmě rostou, ale jelikož jde o poměrně běžné ingredience, pravděpodobně si bábovku v rámci rozpočtu můžete dopřát. Jsem si jistá, že vám to rodina vyčítat nebude 🙂
Recept vznikl ve spolupráci s ETA. Těsto jsem připravovala pomocí robotu Eta Gratus se šlehacím nástavcem.
Mrkvová bábovka s tvarohem
Ingredience
3 vejce
150 g erythtriolu nebo xylitolu (můžete použít případně i třtinový cukr)
250 g měkkého polotučného tvarohu
Nastrouhaná kůra z 1 citronu (nebo pomeranče)
2 lžičky vanilkové pasty (nebo 1 vanilkový lusk)
60 g kokosového oleje
200 g najemno nastrouhané mrkve
100 g g jemných ovesných vloček
200 g celozrnné špaldové mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
- Vejce vyšlehejte se sladidlem do pěny. Přidejte tvaroh, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkovou pastu, rozpuštěný (vychladlý) kokosový olej a mrkev a dobře prošlehejte.
- Sypké ingredience – ovesné vločky, mouku a kypřicí prášek smíchejte ve vedlejší míse a poté vmíchejte do tekuté směsi.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a vařečkou uhlaďte. Pečte při 180 °C 50 – 55 minut. Po upečení nechte 10 – 15 minut chladnout a poté překlopte na talíř.