Jsou roztomilé a jsou taky dobré. Ovečky potěší na Velikonoce jistojistě svým vzhledem. Po zbytek roku vás ale mohou chutí těšit tyto skvělé kynuté koláčky s jablky a originální drobenkou s mandlemi.
Kynuté těsto má mezi velikonočními dobrotami své místo. A stejně tak je pro Velikonoce typický symbol beránka. Spojila jsem tyto dvě skutečnosti a vytvořila z koláčků roztomilé ovečky, které nepostrádají díky jablečné náplni příjemnou vláčnost. A díky originální drobence s plátky mandlí nechybí ani křupavý element 🙂
Těsto
Těsto jsem připravila půl napůl ze špaldové celozrnné mouky a bílé špaldové mouky (můžete přidat pšeničnou). Na trhu je různá kvalita špaldové mouky. Za sebe můžu jako top mouku doporučit od značky Probio, popř. ráda peču z mouky z DM drogerií. Celozrnná mouka je pro kynuté pečivo poměrně těžká, proto ji takto míchám s bílou moukou, která má pro kynutí výborné vlastnosti. Celozrnná mouka zase dodá minerály a vlákninu. Poměry mouk můžete upravit podle svých preferencí.
K dochucení můžete použít muškátový oříšek v kombinaci s citronovou kůrou anebo s vanilkou. Já osobně můžu k této jablečné verzi koláčků doporučit právě citronovou kůru.
Náplň
K naplnění jsem použila další českou typickou surovinu – jablka. Jablečná náplň patří v koláčcích k mým nejoblíbenějším. Stejně tak oblíbenou náplní je i maková a samozřejmě nepohrdnu tvarohovou. Pokud u vás vyhrává třeba právě tvarohová, naplňte ovečky touto náplní. Udělejte si je zkrátka takové, aby vám chutnaly co nejvíce.
Doporučení k pečení
Pokud budete vytvářet dvě velikosti oveček – tedy ovečky a jehňátka – doporučuji je podle velikosti rozdělit na plechy. Menší se budou péct o něco méně, než ty velké.
Poslední 2 rady na závěr
Pokud by se vám stalo, že vejci natřená ouška budou z hlavičky sjíždět někam, kam nechcete, malinko otřete místo spoje papírovou utěrkou. Ouško tak bude držet a při pečení se nesveze.
Poslední rada: Před konzumací nezapomeňte vyndat hřebíček.. nebo na to děti aspoň upozorněte 🙂
Ovečky aneb kynuté koláče s jablky
Ingredience na 2 plechy:
- Těsto:
400 g hladké mouky (1:1 špaldová celozrnná a špaldová nebo pšeničná světlá)
80 g xylitolu (nebo erythtriolu či třtinového cukru)
1 sáček sušeného droždí
Špetka soli
Můžete přidat špetku muškátového oříšku a vanilku nebo citronovou kůru (dle chuti)
160 ml mléka
70 g másla
2 žloutky
- Dále potřebujete:
4 jablka
20 g jemných ovesných vloček
20 g plátkových mandlí
20 g třtinového cukru (nebo xylitolu či erythtriolu)
15 g másla
10 g celozrnné špaldové mouky
Hřebíček
Vejce na potření
Postup
- Mouky smíchejte v míse s xylitolem, sušeným droždím a špetkou soli. Podle chuti přidejte muškátový oříšek, vanilku nebo citronovou kůru.
- Mléko zahřejte. Vložte do něj na drobné kousky nebo plátky pokrájené máslo a nechte rozplynout.
- K mouce přilijte mléčno-máslovou směs, žloutky a zpracujte těsto. Zadělávejte jej 10 minut. Poté v míse zakryjte fólií a nechte hodinu a čtvrt kynout.
- Oloupaná jablka nastrouhejte nahrubo. Vložte do hrnce, přiklopte a na středním plameni vařte asi 10 minut. Jablka změknou, začnou se rozpadat a tekutina se vypaří. Hotovou náplň nechte vychladnout.
- Připravte si drobenku. Ovesné vločky, mandle, cukr, máslo a trochu mouky propracujte prsty.
- Těsto překlopte na pracovní plochu. Oddělte asi čtvrtinu těsta. Z ní budete vyvalovat slzičky – hlavičky oveček. Jejich množství musí odpovídat počtu vykrájených koleček ze zbylého těsta. To rozválejte na lehce pomoučeném vále na plát silný 1 cm.
- Vykrájená kolečka přendejte na plechy vyložené pečicím papírem, aby měly velké rozestupy.
- Pomocí dna menší skleničky vytlačte v kolečcích důlek. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Ke kolečkům připojte vyválené slzičky z odděleného těsta. Ze zbytků těsta utvořte malé kuličky nebo válečky. Přitiskněte po jednom kousku na hlavičku jako ouško a pak ke kolečkům – jako dvě nožičky. Lehce potřete vejcem. Do hlavičky vpíchněte po jednom hřebíčku – jako oko.
- Doprostřed koláčků – do důlků vložte kopeček náplně. Posypejte drobenkou.
- Pečte při 180 °C 23 – 25 minut.