Bez práce nejsou sice koláče, ale ovesné koláčky s tvarohem nepotřebují čas na kynutí a máte je alespoň hotové rychleji. Ještě že tak, protože když přijde chuť, nechcete na tu dobrotu prostě dlouho čekat.
Ovesné koláčky jsou jedním z mých nejoblíbenějších receptů poslední doby. Tedy řekla bych jedním z těch nejzdařilejších, protože jsem si nebyla moc jistá, jak budou nebo nebudou držet pohromadě. Už při vytahování z trouby jsem z nich měla radost.
3 parametry – 3x za jedna
Nerozpadají se! Bezva! Takže první parametr při hodnocení receptu je splněn na výbornou.
Dál jsem se bála, aby nebyly koláče drobivé a suché. Uf!! Nejsou!! Naopak 🙂
A co chuť? Aaaw! Báječná! Takže podtrženo sečteno – recept se povedl na jedničku.
Jahody a jiné radosti
Celý rok se na to těšíme a pak je to tu! Jahodová sezóna vypukne! Jako by mezi námi vybuchla voňavá bomba. Ty červené, sladké jahody nás těší svou nezaměnitelnou chutí a chceme si je dopřát dosyta. Neznám nikoho, kdo by neměl rád jahody.
Ale stejně tak milujeme například borůvky, broskve nebo ostružiny. Šup s nimi na koláč. Dejte si na ně co chcete, protože tenhle korpus ve spojení s tvarohem jsou základem pro dokonalý dezert v mnoha podobách.
Nezapomeňte navrch ovoce posypat křupavými mandličkami anebo jinými dobrými oříšky. Ehm, pokud nemáte alergii 🙂 Ten skvělý zážitek z koláčků totiž takové křupnutí ještě víc umocní. Stejně tak mátový “necukr”. Xylitol je krásně osvěžující, takže spolu s mátou udělají s koláčky divy.
Recept jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů.
Ovesné koláčky s tvarohem, jahodami a rebarborou
Detaily receptu
10 koláčů
40 minut
40 minut
Ingredience
- Těsto:
150 g jemných ovesných vloček
40 g kokosového tuku
1 menší vejce (50 g)
100 g zralého, měkčího banánu
30 g čekankového sirupu
40 g mandlové mouky
70 g celozrnné špaldové mouky
- Náplň:
250 g tuhého tvarohu ve staniolu – v kostce
1 vejce
3 lžíce čekankového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty
- Dále:
1 menší stonek rebarbory
5 jahod
Plátky mandlí
Xylitol nebo cukr
Máta
Postup
- Do mixéru vložte jemné ovesné vločky a krátce mixujte, aby směs byla ještě o něco jemnější. Přidejte povolený kokosový tuk, vejce, banán nalámaný na menší kusy a čekankový sirup. Mixujte, dokud se ingredience nepropojí.
- Směs přendejte do misky a zahustěte mandlovou a špaldovou moukou. Nechte půl hodiny v lednici odležet.
- Než vychladne těsto, prošlehejte ingredience na náplň a rebarboru s jahodami nakrájejte na plátky.
- Navlhčenýma rukama z těsta vyválejte 10 stejně velkých kuliček. Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Poté navlhčenou dlaní lehce zmáčkněte, aby vám vznikla placička silná asi 2 cm (méně ne). Navlhčenými prsty nebo lžičkou vytvarujte důlek, jako kdybyste chystali kynuté koláče.
- Do důlku rozetřete vždy část náplně. Posypejte jahodami, rebarborou a plátky mandlí. Můžete lehce posypat xylitolem nebo cukrem.
- Pečte při 180 °C +/- 40 minut.
- Lár lžiček xylitolu a pár lístků máty utřete v hmoždíři. Můžete si poradit i robotem. Po vychladnutí, resp. před podáváním lehce koláčky mátovým necukrem posypejte podle chuti.
Nepřehlédněte i další recepty plné sladkých JAHOD!
Recepty z jahod