Dezert, snídaně nebo svačina? Ovocné tacos zastane minimálně tyto tři chody jídelníčku. Osvěžující ovoce a máta v kombinaci s lahodným tvarohem spolehlivě zaženou chutě na sladké, pohankové palačinky v kombinaci s tvarohem zase příjemně zasytí, a to navíc na delší dobu oproti cukrem nabitému dezertu.
Ovocné tacos jsou slazené pouze trochou xylitolu. Jinak je sladká chuť přirozeně obsažená v ovoci, kterým tyto bezlepkové palačinky naplníte. A je jedno, zda to budou zrovna jahody a borůvky. Můžete zvolit i další druhy ovoce, které je zrovna v sezóně, nebo které milujete – tedy od lokálních druhů ovoce po ty exotické.
Variace na ovocné tacos
Od samotného základu – tedy palačinek – po samotné dochucení lze tacos samozřejmě upravovat. Palačinky můžete vytvořit z jiné mouky. Můžete připravit například palačinky z celozrnné mouky podle receptu na palačinkové špízy. Možná bych přidala jen malinko více mouky, aby byly palačinky silnější.
Tvaroh můžete ochutit vanilkou, kokosem, čokoládou, oříšky nebo třeba oříškovým krémem či džemem. Ovoce, jak jsem psala výše, můžete použít podle sezóny nebo podle chutí. Takové lokální jahody v kombinaci s exotickou mučenkou a kokosem (třeba i kokosovým jogurtem) budou určitě chutnat skvěle. Ale stejně tak budou na podzim dobře chutnat podušená jablka nebo pečené hrušky se skořicovým tvarohem a oříšky.
Oříšky nemusíte nutně míchat do tvarohu. Posypejte jimi tacos nakonec. Když je navíc nasucho opražíte, získáte ještě intenzivnější chuť. Navrch nemusíte sypat jen oříšky, ale třeba taky čokoládu anebo v tomto případě mátový necukr. Mátový necukr jsem použila i do receptu na kokosovou rýžovou kaši pro prozeny.cz. Až ho vyzkoušíte, určitě si v jeho úžasné svěží a křupavé chuti najdete zalíbení a využijete ho i do jiných pokrmů. Základem je xylitol, který má sám o sobě svěží chuť. Ve spojení d mátou je to hotový tajfun v puse 🙂
A když jsme ještě u toho závěrečného posypání, zmíním třeba i granolu. Pustit se můžete do přípravy domácí granoly. Tady na blogu najdete například makovou a pro forbes.cz jsem chystala úžasnou čokoládovou granolu.
Jak na palačinky
Palačinky jsem připravovala na plotýnce Eta Sorento, která má pro tyhle účely super rozměr. Pokud ale nemáte takového pomocníka doma, vystačíte si s menší pánvičkou. Možnost taky je, že zkrátka po umažení palačinky vykrojíte na potřebný rozměr – vykrajovátkem nebo nožem (jako šablonu použijete mísu nebo zavařovací sklenici).
To je k receptu asi vše 🙂 Než se pustíme do vaření, chtěla bych ještě poděkovat Eta za spolupráci na přípravě tohoto receptu.
Ovocné tacos
Detaily receptu
7 kousků
45 minut
LEPKU
Ingredience
- Pohankové placičky/palačinky:
1 vejce
200 ml mléka nebo vody
100 g pohankové mouky
Špetka soli
Kokosový olej na smažení
Javorový sirup na potření
- Náplň:
170 g polotučného tvarohu (méně řídkého – používám od Madety)
120 g řeckého jogurtu (může být nízkotučný)
Čerstvé ovoce – v tomto případě jahody a borůvky
- Na posypání:
30 g xylitolu
10 lístků máty
Postup
- Vejce prošlehejte s mlékem. Přidejte mouku, malou špetku soli a metlou promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Menší pánev anebo plotýnku na palačinky ETA Sorento lehce potřete kokosovým olejem a smažte pozvolba z obou stran palačinky – těsto by mělo vyjít na 7 kusů. Pokládejte palačinky na sebe. Pokud připravujete palačinky na pánvi, seřízněte je podle šablony, mísy nebo hrnce na pravidelné kolo o průměru cca 15 cm.
- Tvaroh promíchejte s řeckým jogurtem.
- Ovoce nakrájejte na menší kusy.
- Xylitol promixujte s mátou, aby byly lístky rozsekané najemno.
- Palačinky lehce potřete javorovým sirupem na vnitřní straně. Potřete krémem, posypejte ovocem a mátovým necukrem – xylitolem. Ihned servírujte.
Tip: můžete navíc posypat hořkou čokoládou.