Domů » Palačinkové špízy
palačinkové špízy

Palačinkové špízy

Existuje nejen spousta možností, jak připravit palačinky, ale i řada způsobů, jak je servírovat. Tenhle styl na špejli bude (nejen) děti obzvlášť bavit. Palačinkové špízy tak děti potěší nejen v jejich Mezinárodní den, ale zpestří i různé oslavy a setkání.

Palačinkové špízy jsou super zdravou alternativou dezertu pro děti i dospělé. Těsto je připravené z celozrnné špaldové mouky. Tvaroh (používám od Madety – není tak řídký) je slazený xylitolem. Můžete ho osladit třeba i medem, javorovým sirupem nebo jiným alternativním sladidlem. Tvaroh obsahuje bílkoviny a dokáže lépe zahnat chutě na sladké. Navíc tvaroh v kombinaci s ovocem a čokoládou je naprostá lahůdka. A na své si přijdou i ti, co milují palačinky klasicky potřené svým oblíbeným džemem. Nakombinovala jsem kakaové palačinky se světlými palačinkami s dobrou marmoškou. I v případě džemu se dá vybrat ten, který nebude slazený cukrem, anebo jen opravdu malinko. Případně můžete použít různé ovocné dřeně, hustější jablečná povidla apod.

Kakao v palačinkách můžete nahradit karobem, který má také lehce sladkou chuť. Pro přípravu omáčky jsem použila kvalitní 90% čokoládu a plnotučné mléko s drobným přídavkem másla, aby vznikla hladká textura. Je ho tam ale opravdu málo.

Ovoce vyberte podle chuti a třeba i podle sezóny. Krom jahod a borůvek to mohou být maliny, ostružiny, hrozny, jablka, hrušky, švestky, rybíz, mango, třešně… Je spousta druhů ovoce, které bude vypadat i chutnat skvěle. U jablek a hrušek však pozor na oxidaci. Po nakrájení pokapejte toto ovoce citronem.

Příprava předem

Palačinky je dobré po namazání tvarohem a džemem nechat chvíli odpočívat v lednici – alespoň hodinu až dvě. Budou lépe držet tvar při krájení a těsto stačí lehce nasáknout tekutinu. Nenechávejte palačinky v lednici ale moc dlouho, těsto by naopak mělo tendenci tuhnout.

Pokud si chcete předem nachystat celé špízy i s ovocem, stejně tak je nenechávejte v lednici dlouho – určitě ne přes noc. Ovoce v lednici ztrácí chuť i vůni, a proto se snažte dobu v lednici před podáváním eliminovat, pokud se nechcete připravit o skvělý chuťový zážitek.

Palačinkové špízy

Ingredience

  • Těsto na palačinky:
  • 1 větší vejce

  • 240 ml (rostlinného) mléka

  • 1 lžíce oleje (10 g)

  • 145 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • Malá špetka soli

  • ½ lžíce kakaa (6 g) + 1/ lžíce (rostlinného) mléka

  • Ghí nebo kokosový olej na smažení

  • Na potření:
  • 140 g polotučného tvarohu

  • 2 lžičky xylitolu

  • Džem

  • Navíc:
  • Čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, kiwi, mandarinky, ananas, hrozny apod.)

  • Čokoládová omáčka:
  • 50 g plnotučného mléka

  • 5 g másla

  • 50 g tmavé čokolády (použila jsem 90% čoko)

Postup

  • Vejce prošlehejte s mlékem a olejem. Metlou zašlehejte celozrnnou mouku. Vznikne asi 450 g těsta. Polovinu těsta odlijte a přidejte do něj kakao s trochou mléka. Ze světlého i tmavého těsta usmažte na pánvi lehce potřené olejem po dvou palačinkách (celkem tedy 4).
  • Vychladlé kakaové palačinky potřete tvarohem oslazeným xylitolem. Světlé palačinky potřete džemem. Srolujte a vložte do lednice na hodinu až dvě.
  • Mléko zahřejte těsně pod bod varu. Stáhněte z plotny. Do mléka vložte máslo a nadrobno pokrájenou čokoládu. Rozmíchejte do hladka. Horká omáčka je malinko řidší, po zchladnutí příjemně zhoustne.
  • Palačinky rozkrájejte na kousky široké cca 2 cm. Na špejle napichujte vždy jeden kousek tmavé palačinky, kousek ovoce, světlou palačinku a ovoce. Podávejte s omáčkou.