Domů » Perníkový závin – sakrajda
sakrajda

Perníkový závin – sakrajda

Před několika lety jsem recept na perníkový závin – sakrajdu zkoušela poprvé… Od té doby se o ní u nás doma jen básnilo, ale ne a ne se k pečení zase dostat. Až teprve před nedávnem se mi podařilo oprášit (a trochu upravit) recept na tuhle výtečnou perníkovou roládu, která skvěle pasuje mezi všechny možné podzimní a vánoční dobroty. Nicméně věřím, že si ji určitě rádi připravíte i jindy během roku. Kdo má rád perník, tak stoprocentně!

Sakrajda je tradiční český recept…stejně tradiční, jako třeba chodské koláče. Přesto není tak známý a málokdo ho doma připravuje. Škoda! Věřím, že kdyby vešel ve větší povědomí, peče ho celá země právě stejně tak často, jako bábovky, záviny, buchty a další. Za mě je sakrajda stejná špica, jako takové nadýchané buchty, jablečný závin nebo jiné moučníky, které Češi milují. Náročností recept nepřevyšuje řadu těchto zmiňovaných dobrot. Opravdu ho doporučuju vyzkoušet.

Perníkový závin, resp. sakrajda skvěle provoní domov a zpříjemní nejen chladné dny, ale vykouzlí i příjemnou předvánoční i sváteční atmošku. Závin by měl vydržet v chladu několik dní, snad i pár týdnů. Ale tak dlouho se u nás doma neohřál 🙂 Proto se třeba hodí připravit si před Vánoci několik štanglí – jedna se zaručeně sní před Vánoci, další může ozvláštnit sváteční tabuli a další rozdáte na návštěvách. Však jedlé dárky nikdy nikoho neurazí. A tahle delikatesa už tuplem ne!

A ještě drobný tip pro vylepšení: Kdo máte rád ořechy, posypejte najemno nasekanými vlašáky povidla, než srolujete roládu. Kdo by chtěl závin zdravější, může použít vyloženě jen celozrnnou mouku. Možná by se hodila i chlebová, ale s tou jsem to ještě nezkoušela. A místo cukru je možné použít třeba xylitol, nicméně je třeba počítat s tím, že trochu změní chuť.

Detaily receptu

Množství

3 šišky

Doba přípravy

30 minut + čas na odležení

Doba pečení

45 minut

Ingredience

Postup

  • Mouky smíchejte s cukrem, sodou, perníkovým kořením, skořicí a solí. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a med a začněte zpracovávat těsto. Během hnětení přilejte rozšlehaná vejce. Těsto přendejte na vál a důkladně propracujte. Pokud se vám zdá příliš lepivé, podsypejte trochou mouky.
  • Hotové těsto rozdělte na 3 stejně velké díly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte 3 hodiny v lednici odpočívat.
  • Každý díl těsta rozválejte na plát silný asi 0,5 – vzniknout by vám měl obdélník cca 25 x 30 cm. Během rozvalování se nebojte těsto pěkně podsypat moukou, aby se nelepilo na podložku. Potřete každý plát povidly (okraje nechte volné) a stočte do rolády. Konce zmáčkněte.
  • Rolády přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Raději se snažte mít co největší rozestupy, rolády v troubě nabydou.
  • Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C. Pečte 40 – 45 minut. Zchladlé můžete začít krájet a servírovat. Sakrajda by vám však měla zabalená vydržet i několik dní.

Děkuji PROBIO za podnět pustit se znovu do tohoto receptu a za poskytnutí kvalitních ingrediencí, díky čemuž je výsledek maximálně perfektní!