Domů » Pomazánka z červené řepy
Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy

Toto je jedna z mých nejoblíbenějších pomazánek – pomazánka z červené řepy. Kombinuje se v ní jemná nasládlost pečené řepy se zemitými ořechy a lahodným sýrem.

K této kombinaci se perfektně hodí česnek a tymián. Bez nich by to nebylo ono. Naprosto osvědčená kombinace chutí, na kterou nedám dopustit.

O tom, jak předpékám řepu, jsem se zmiňovala v mém posledním receptu na řepný koláč s čokoládou. Ve zkratce – zabalím celou neloupanou řepu jednu po druhé do alobalu – asi tak do 3 vrstev. Rozložím je na plech a peču asi hodinu a půl při 200 °C. Po zchladnutí rozbalím a loupu. Pokud vím, že nespotřebuju všechnu řepu, neoloupané kousky skladuji v lednici. Vydrží tam 3 dny.

Předpečenou řepu používám třeba do salátů, do polévky, nebo jen tak na chléb. Připravíte z ní i úžasný, vláčný čokoládový koláč. Díky pečení lépe vynikne nasládlá chuť.

Pomazánka z červené řepy

Na 2 – 4 porce potřebujete:

  •  2 bulvy červené řepy – pečené (viz. Poznámka) – celkem 270 – 300 g oloupané
  • 2 lžíce čerstvého smetanového sýru (lučina)
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • Hrst vlašských ořechů
  • 1 menší stroužek česneku
  • ½ lžičky tymiánu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Oloupanou řepu nastrouhejte najemno.
  2. Vymačkejte z řepy tolik šťávy, co zvládnete a pak přendejte do misky.
  3. Přidejte čerstvý sýr, jogurt, najemno umleté ořechy, prolisovaný česnek, najemno nakrájený nebo sušený tymián, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
  4. Pomazánku přendejte do uzavíratelné krabičky a nechte vychladit v lednici. Spotřebujete do 3 dnů.

Poznámka: Řepu zabalte kolem dokola asi do 3 vrstev alobalu. Přendejte na plech. Pečte při 200 °C 60 – 90 minut (podle velikosti). Po upečení nechte na plechu zcela vychladnout. Až poté rozbalte a loupejte.

Pomazánka z červené řepy