Toto je jedna z mých nejoblíbenějších pomazánek – pomazánka z červené řepy. Kombinuje se v ní jemná nasládlost pečené řepy se zemitými ořechy a lahodným sýrem.
K této kombinaci se perfektně hodí česnek a tymián. Bez nich by to nebylo ono. Naprosto osvědčená kombinace chutí, na kterou nedám dopustit.
O tom, jak předpékám řepu, jsem se zmiňovala v mém posledním receptu na řepný koláč s čokoládou. Ve zkratce – zabalím celou neloupanou řepu jednu po druhé do alobalu – asi tak do 3 vrstev. Rozložím je na plech a peču asi hodinu a půl při 200 °C. Po zchladnutí rozbalím a loupu. Pokud vím, že nespotřebuju všechnu řepu, neoloupané kousky skladuji v lednici. Vydrží tam 3 dny.
Předpečenou řepu používám třeba do salátů, do polévky, nebo jen tak na chléb. Připravíte z ní i úžasný, vláčný čokoládový koláč. Díky pečení lépe vynikne nasládlá chuť.
Pomazánka z červené řepy


Na 2 – 4 porce potřebujete:
- 2 bulvy červené řepy – pečené (viz. Poznámka) – celkem 270 – 300 g oloupané
- 2 lžíce čerstvého smetanového sýru (lučina)
- 1 lžíce bílého jogurtu
- Hrst vlašských ořechů
- 1 menší stroužek česneku
- ½ lžičky tymiánu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
- Oloupanou řepu nastrouhejte najemno.
- Vymačkejte z řepy tolik šťávy, co zvládnete a pak přendejte do misky.
- Přidejte čerstvý sýr, jogurt, najemno umleté ořechy, prolisovaný česnek, najemno nakrájený nebo sušený tymián, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Pomazánku přendejte do uzavíratelné krabičky a nechte vychladit v lednici. Spotřebujete do 3 dnů.
Poznámka: Řepu zabalte kolem dokola asi do 3 vrstev alobalu. Přendejte na plech. Pečte při 200 °C 60 – 90 minut (podle velikosti). Po upečení nechte na plechu zcela vychladnout. Až poté rozbalte a loupejte.
