Mám to takhle posledních pár let – na konci léta se s ním s těžkým srdcem loučím a říkám, že nemám ráda podzim. A pak, když ten podzim nastane a předvede svoje kouzla – barevná, mlhavá a voňavá, jen žasnu a říkám si, že je vlastně moc krásný.
Když se letos brouzdám babím létem a den co den při procházkách s Honzíkem koukám po polích, po stromech a tak všude kolem, nechce se mi věřit, že to zase tak uteklo. Příroda se během několika měsíců obrovsky proměnila – od pučící a probouzející se energizující krásy až po utichající barevnou paletu. Právě díky tomu, že den za dnem chodíme na naše oblíbené procházky, se mi to zdá k nevíře, jaký fofr to byl. Zase mi z toho začíná být tak trochu smutno. Proč ten čas tak letí..?
Nemá smysl mrhat jím kvůli nepodstatným věcem. Je zbytečné trápit se maličkostmi. Namísto toho bychom si měli užívat přítomný okamžik a být za něj vděční. Každý den je jen jednou v životě. Nikdy ho nevrátíme, a proto bychom si měli každý den užívat a těšit se maličkostmi, které nám přináší. Takže pryč se smutky, melancholii šup za hlavu a pojďme se potěšit novými barevnými a hlavně chutnými pomazánkami, se kterými nestrávíme v kuchyni spoustu času. Takže nám ho zbyde dost na rodinu, koníčky, procházky a další skvělé věci, které nás mohou během podzimu těšit.
Než se pustíme do pomazánek, chtěla bych poděkovat Bonami, které mi udělalo velikou radost a věnovalo mi toto krásné nádobí na servírování od značky Bitz. Vybrala jsem si z této krémové kolekce, která je elegantní a jídlo na ní vypadá prostě krásně! Takže focení šlo jedna báseň 🙂
Žampionová pomazánka
Ingredience na 2 porce
50 g žampionů
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1/4 lžičky sušeného mletého rozmarýnu nebo pár čerstvých snítek, pokrájených najemno
1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo o něco víc čerstvých lístků
1/4 lžičky drceného kmínu
100 g žervé
1 lžíce zakysané smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup
- Žampiony překrojte napůl nebo na čtvrtiny – podle velikosti. Cibuli překrojte křížem na čtvrtiny a jednotlivé vrstvy rozdělte. V míse smíchejte žampiony, cibuli a celé stroužky česneku s olivovým olejem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 170 – 180 °C 25 – 30 minut.
- Po zchladnutí rozmixujte s ostatními ingrediencemi.
Vajíčková pomazánka s petrželí
Ingredience na 2 porce
3 vejce uvařená natvrdo
1 kořenová petržel – cca 50 g
1 stroužek česneku
1/2 lžíce najemno pokrájené petrželky
2 – 3 lžičky dijonské hořčice
150 g tvarohu
sůl
Postup
Vajíčka oloupejte a nasekejte najemno. Petržel nastrouhejte najemno. Česnek prolisujte a jednoduše všechny ingredience promíchejte.
Veganská dýňová pomazánka s pomerančem
Ingredience na 2 porce
400 g hokaido
olivový olej
1 lžíce tahini pasty
1 lžíce pomerančové šťávy
1/2 lžičky mletého římského kmínu
chilli
sůl
čerstvý koriandr
Postup
- Dýni nakrájejte na menší kostky, v míse promíchejte s trochou oliváče a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C doměkka.
- Dýni nechte zchladnout a rozmixujete s tahini pastou, pomerančovou šťávou a kůrou, římským kmínem a trochou chilli.
- Servírujte posypané čerstvým koriandrem
Inspirujte se i dalšími sezónními recepty na pomazánky