Domů » Cuketová polévka se špenátem
cuketová polévka se špenátem

Cuketová polévka se špenátem

Cuketa se špenátem k sobě mají velice blízko. Pěkně jim to spolu ladí třeba v těstovinách i zeleninovém kari. Cuketová polévka se špenátem je toho také důkazem. Vyvážená chuť a jednoduchost přípravy udělají možná z tohoto receptu jeden z vašich nejoblíbenějších na polévku.

Cuketa tisíci podob

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak strašně variabilní zelenina cuketa je? Dá se jíst syrová, dušená, pečená, smažená… Dá se jíst naslano i nasladko. Existuje spousta receptů, v nichž hraje cuketa hlavní roli a stejně tak těch, kde doprovází surovinu jinou.

U nás doma cuketa nesmí chybět. Hrozně mě učaroval recept na cuketový perník od Kitchenette, který se svou úžasně hutnou konzistencí podobá brownies. S drobnou úpravou jsem recept postovala i na Instáči před několika týdny a doteď na ty boule za ušima vzpomínám.

Z cukety můžete připravit i dobrou pomazánku anebo právě polévku. A protože cuketa se špenátem je moc dobrá kombinace, a protože špenátovou polévku má ráda řada z nás, spojila jsem tyto dva druhy zeleniny a dala vzniknout receptu na moc dobrou polívku bez zahuštění moukou, kterou si můžou tak dát i celiaci.

cuketová polévka se špenátem

Zeleninový krém bez mouky

Cuketová polévka se špenátem, resp, cuketový krém, se na rozdíl od řady receptů obejde bez mouky. Nesnáším polévky zahuštěné moukou. Určitě mi dáte za pravdu, že zahušťování krémových polévek moukou je spíš přežitek a špatný zlozvyk. Jasně, někdo to dělá, někomu to chutná a některé polévky už takové prostě jsou, ale jde to i bez mouky.

Polévky můžete zahustit třeba právě bramborou, jako je v tomto receptu. Můžete použít i luštěniny nebo třeba pohanku, jáhly, ovesné vločky… Anebo nemusíte zahušťovat škrobnatou složkou vůbec a vystačíte si (jako třeba u klasické dýňové polévky) se samotnou zeleninou.

Cuketová polévka se špenátem

Detaily receptu

Množství

3 – 4 porce

Doba přípravy

10 minut

Doba vaření

15 minut

Bez <br>LEPKU
Vhodná i pro

VEGANY

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 středně velká cibule

  • 2 menší brambory – asi 130 g oloupaných brambor

  • 1 stroužek česneku

  • 600 ml zeleninového vývaru nebo vody

  • 400 g cukety

  • 1 lžička sušeného nebo 1 větší lžička čerstvého tymiánu

  • kůra z 1/4 citronu

  • sůl

  • větší hrst( baby) špenátu – 25 – 30 g

Postup

  • V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět.
  • Brambory nakrájejte na malinké kostičky nebo nastrouhejte narubo. Stroužek česneku rozplácněte čepelí a s bramborami přidejte do hrnce. Asi minutu míchejte.
  • Zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte na menší kusy pokrájenou cuketu, tymián, citronovou kůru, sůl a vařte, dokud brambory i cuketa nezměknou.
  • Nakonec přidejte špenát. Promíchejte a odstavte z plotny.
  • Polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

TIP: Pro zjemnění můžete přidat například dvě lžíce zakysané smetany, která ještě trochu podpoří charakter citronu. Ten si pro trochu svěžesti můžete nakapat na polévku při servírování na talíř. Ozdobit můžete rozdrobeným sýrem feta, bylinkami a semínky.

Co se zbylým špenátem? Vychutnejte si ho i v dalších receptech:

frittata

Špenátová frittata s rajčaty a fetou

Domácí tagliatelle se špenátovým pestem a lososem

špenátový quiche

Špenátový koláč s kozím sýrem