Proč miluju tenhle typ jídla? Já osobně miluju tortilly – jak na způsob tacos, burrita anebo quesadilly. Baví mě různé náplně. A tahle sezónní quesadilla s dýní je jedna z těch, které bych mohla jíst pořád.
Kalorická nástraha
Kdo si přeci jen trochu hlídá jídelníček a snaží se vyhýbat hodně vydatným jídlům, vidí nad quesadillami z restaurace nebo fastfoodů velký vztyčený prst. Už samotný název odkrývá důvod. Queso – sýr – je jednou z hlavních přísad, které do tohoto pokrmu patří. Sýr je sice zdrojem bílkovin, ale také tuku. Obvykle se navíc používá tučný sýr. Obzvlášť v kombinaci s avokádem, které bývá také součástí quesadill, je to pak obzvlášť vydatné jídlo.
Z toho vyplývá, že vlastnoruční příprava quesadilly, nad kterou tak získáváte plnou kontrolu, je pro váš jídelníček z hlediska výživy mnohem vhodnější. Zároveň si můžete být jisti, že si pochutnáte, protože si ji nacpete tím, co máte rádi a v množství, které vám vyhovuje.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Quesadilla s dýní, špenátem a avokádovou salsou
Detaily receptu
2 – 3 porce/3 quesadilly
20 minut
25 minut
Ingredience
200 g dýně Hokkaidó
Olivový olej
Sůl
40 g baby špenátu
120 g červených fazolí – sterilovaných
80 g sýru feta
- Avokádová salsa:
1,5 zralého avokáda
1,5 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
Sůl
1 šalotka
Paprička jalapeňos
Hrst čerstvého koriandru
½ lžičky mletého římského kmínu
- K podávání:
3 celozrnné tortilly
Postup
- Dýni nakrájejte na malé kostky. V misce zakápněte asi ½ lžíce olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte 15 minut.
- Avokádo rozmačkejte vidličkou. Zakápněte limetkovou nebo citronovou šťávou, osolte a promíchejte. Šalotku a jalapeňos nakrájejte najemno. Koriandr nasekejte nadrobno. Šalotku, chilli papričku, koriandr a římský kmín vmíchejte do avokáda.
- Špenát nakrájejte nadrobno a vložte do mísy. Fazole propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Ke špenátu přidejte fazole a pečenou dýni, lehce osolte.
- Na každou z tortill natřete do poloviny třetinu avokádové salsy. Na avokádovou salsu rozprostřete třtinu dýňovo-špenátové směsi. Posypejte částí rozdrobeného sýru feta a přiklopte. Dlaněmi lehce stiskněte a poté opatrně přendejte do sendvičovače. Několik minut zapékejte dozlatova.
- Servírujte například s česnekovým dipem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu.