Domů » Rajčatový koláč
rajčatový koláč

Rajčatový koláč

Každý rok se těším na sezónu rajčat a když přijde, tak si jí moc užívám, protože nikdy jindy během roku nechutnají tak skvěle, jako právě koncem léta. Po zbytek roku si sice rajčata kupuji v obchodech, ale jejich chuť a vůně se těm utrženým na zahradě nevyrovná. Mám kliku, že se naši na rozdíl ode mě umějí na zahradě ohánět a díky nim si můžu vždycky natrhat tolik, kolik chci – a v BIO kvalitě.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
30. 8. 2018

Naštěstí existují i trhy, kde si můžou rajčata opálená sluníčkem nakoupit všichni. Díky tomu ještě máme možnost znát jejich opravdovou chuť a vůni. Co si budeme nalhávat, to u těch klasických supermarketových prostě ocenit nemůžeme. Nám se letos rajčat urodilo zase celkem dost, takže jsem se rovnou pustila do nového receptu, v němž jsem nechala vyniknout jejich krásu v plné parádě. A protože miluji slané koláče, nemohlo to dopadnout jinak, než takhle 🙂 Ano, mohla jsem udělat i omáčku na těstoviny, ty bych mohla jíst denně, ale nebyla by to žádná velká novinka 🙂

Než jsem zpracovala těsto a nechala ho vykynout, v klidu jsem se pustila do sklizně, nachystala si náplň a vše ostatní, čím jsem koláč dozdobila. Napadlo mě přidat černé olivy a cibulku, ale umím si představit koláč doplněný třeba ančovičkami nebo plátky cukety. To by se k rajčatům taky hodilo. Stejně tak, jako se k nim hodí parmezán. Trklo mě to během focení, takže jsem ho ještě zkusila trochu posypat a obě varianty – s i bez parmezánu – chutnají skvěle! 🙂

Detaily receptu

Množství

koláč o průměru <br>cca 30 cm

Doba přípravy

45 minut + kynutí

Doba pečení

45 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 100 g hladké špaldové mouky

  • 150 g celozrnné špaldové hladké mouky

  • 1 lžička soli

  • ½ lžičky cukru

  • 4 g sušeného droždí

  • 150 ml teplé vody

  • 30 g olivového oleje

  • Náplň:
  • 200 g zakysané smetany

  • 1 menší vejce

  • 1 lžíce pokrájených bazalkových listů

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • K tomu navíc:
  • zralá rajčata

  • olivy

  • červená cibule

  • bazalka

  • parmezán

Postup

  • Obě mouky promíchejte se solí, cukrem a droždím. V míse smíchejte sypkou směs s vodou a olejem. Důkladně propracujte. Těsto nechte kynout asi 1 hodinu na teplém místě.
  • Zakysanou smetanu prošlehejte s vejcem, solí, pepřem a pokrájenou bazalkou
  • Rajčata překrájejte napůl. Cibuli nakrájejte na slabší klínky.
  • Vykynuté těsto prohněťte a rozválejte na kulatý plát o síle asi 0,5 cm. Na těsto rozetřete směs se zakysané smetany tak, aby zůstaly asi pěticentimetrové okraje volné.
  • Na náplň vyskládejte rajčata řezem nahoru. Osolte. Posypte cibulí a olivami.
  • Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 45 minut.
  • Před podáváním nechte zchladnout. Ozdobte lístky bazalky. Koláč můžete také servírova posypaný parmezánem.