Znáte takovou tu klasiku ‚ředkvičky s vajíčkem‘ z pánve? Ředkvičky podusíte na másle, zašleháte vajíčko a je hotovo. Na talíři nevypadá tahle míchanice obzvlášť dobře, i když nám možná chutná.
Tato nastajovaná verze ředkviček s vajíčkem podle mě vypadá nejen mnohem líp. Krom toho jsou ředkvičky jsou pěkně opečené a nejsou tak „morké“ a ovadlé, jako při té klasické přípravě ředkviček s vajíčkem.
Vzpomínky na ředkvičky s vajíčkem
Dlouhou dobu jsem neměla ředkvičky ráda a na jídlo, které se nám občas mamka snažila uvařit – ředkvičky s vajíčkem – jsem proto nevzpomínala zrovna v tom nejlepším. Ale jak se chutě mění, něco se ve mně zlomilo a začala jsem ředkvičky s chutí jíst. Vlastně až teď po porodu… Dokonce už mi pomyšlení na ředkvičky s vajíčkem nesvírá krk. Proto jsem se rozhodla dát jim zelenou. Trochu si s nimi pohrát a vykrášlit je na talíři. Výsledek dopadl senzačně. Tím spíš, když celé jídlo doplňuje svěží a jemně pikantní pesto z pažitky.
Pesto si s vajíčky skvěle rozumí
Nejsem žádná super zahradnice. S rostlinkami si bohužel moc nerozumím, zatímto můj Honza v zahradničení vyniká. Proto je pažitka za oknem s dalšími bylinkami můj pěstitelský vrchol, na který jsem patřičně hrdá. Když mi pažitka přerostla a bylo mi jasné, že ji nestačím tolik naráz spotřebovat, napadlo mě připravit právě pesto. A to byl super nápad. A vůbec – vajíčka s jakýmkoliv pestem si skvěle rozumí. Vyzkoušejte sami 🙂
Detaily receptu
1 porce
20 minut
Ingredience
- Pažitkové pesto:
20 g parmezánu
20 g slunečnicových semínek
40 g pažitky
asi 5 lžic extra panenského olivového oleje
sůl
- Restované ředkvičky:
100 g ředkviček
oříšek másla
sůl
čerstvě mletý pepř
- Navíc ještě:
chléb – 1 krajíc
čerstvý sýr
vejce vařené natvrdo
Postup
- Pažitkové pesto:
- Parmezán i slunečnicová semínka rozsekejte najemno. Ne na prach, ale na velice miniaturní kousky.
- Zvlášť rozsekejte pažitku. K ní přilijte olej a jen krátce, pár pulsy, spusťte mixér.
- Smíchejte parmezán a semínka s pažitkovým olejem a lehce dosolte.
- Ve skleničce v lednici vydrží pár týdnů.
- Restované ředkvičky:
- Ředkvičky překrojte napůl nebo na čtvrtiny – podle velikosti. Na pánvi rozehřejte máslo a ředkvičky restujte, dokud nezačnou lehce hnědnout. Nakonec osolte a opepřete.
- Chleba potřete čerstvým sýrem. Posypejte ředkvičkami, pokapejte pestem a nakonec obložte vejcem.
TIP: namísto vejce natvrdo můžete připravit zastřené vejce.
Ochutnejte i další recepty s ředkvičkami:
Ředkvičková pomazánka
Cuketový salát s ředkvičkami
Vajíčková pomazánka s ředkvičkami