Domů » Rolky plněné čočkou a houbami
rolky plněné čočkou a houbami

Rolky plněné čočkou a houbami

Aby čočka nezůstala jen záležitostí 1. ledna, pověnovala jsem se této skvělé potravině v lednu trochu více a připravila 3 nové recepty. Jedním z nich jsou rolky plněné čočkou a houbami.

Těsto na placičky nám bude připomínat klasické palačinkové těsto. Nicméně jinde ve světě je známé jako “egg roll wrapers” a chystá se buďto na pánvi, nebo podobně jako “nudlové” těsto. Těsto při přípravě na pánvi nerozlévám do stran, ale krouživými pohyby “rozmazávám” dokola. Jakmile se zatáhne, na chvilku překlopím na druhou stranu a pak stahuji z plotny.

rolky plněné čočkou a houbami

Při pečení nedoporučuji teplotu příliš zvedat nad hranici 210 °C protože po čase by rolky začaly praskat a náplň by tekla ven. Pro větší “křupavost” resp. vypečenější kůrku můžete zvolit režim horkého vzduchu.

K rolkám doporučuji přidávat nějakou zeleninovou přílohu, jako je třeba zeleninový salát, pečená zelenina a taky kimchi – kimchi lépe podpoří trávení a dodá nám zdravá probiotika a laktobacily.

Nezapomeňte také na dip, který jídlo osvěží, zjemní a dodá lahodnou chuť. Já mám nejradši jednoduchý dip z hustého jogurtu (můžete použít zakysanou smetanu) s pažitkou a trochou česneku a soli.

Rolky plněné čočkou a houbami

Ingredience

  • Na placičky (10 kousků):
  • 150 g hladké mouky (můžete 1/3 nahradit celozrnnou)

  • Větší špetka soli

  • 200 ml vody

  • 1 vejce

  • Olej na smažení (řepkový)

  • Čočková náplň:
  • 200 g čočky (klasická hnědá velkozrnná)

  • Větší hrst sušených hub

  • 1 – 2 bobkové listy

  • Sůl

  • 1 střední cibule

  • Olivový olej

  • Hrst slunečnicových semínek

  • Čerstvě mletý pepř

  • Dále potřebujete:
  • Vejce na potření

  • 3 lžíce zakysané smetany nebo tvarohu či hustého jogurtu

  • 1 rovná lžíce najemno nakrájené pažitky

  • Sůl

Postup

  • Čočku namočte na 2 hodiny. Poté sceďte, propláchněte a v hrnci zalijte větším množstvím vody. Přidejte hrst sušených hub, bobkový list a špetku soli. Pozvolna vařte, dokud nebude čočka měkká a nezačne mít tendenci se rozpadat. V tu chvíli sceďte do cedníku, vyndejte bobkový list a nechte okapat.
  • Než se uvaří čočka, připravte si placičky na závitky. V misce metlou prošlehejte vodu s moukou, solí a vejcem. Rozehřejte nepřilnavou pánev a potřete olejem. Udržujte teplo na středním stupni. Na pánev nalijte trochu těsta a krouženém roztírejte těsto dokola na tenkou „palačinku“. Když se povrch zatáhne, což bude za krátkou dobu, otočte a jen chvíli opékejte. Přendejte na talíř a pokračujte se zbylým těstem.
  • Čočku s houbami vložte do robota a pulsy rozsekejte na hrubší fáš.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a na olej nechte zesklovatět. Přidejte k čočce spolu se slunečnicovými semínky. Osolte a opepřete. Dobře zamíchejte.
  • Na každou palačinku naneste větší lžíci čočkové fáše. Utvořte z ní takový váleček. A ten do palačinky zabalte – nejdříve přeložte boční strany směrem doprostřed a pak zarolujte odspoda vzhůru (nebo naopak, pokud vám to půjde lépe).
  • Rolky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte při 210 °C 15 – 20 minut, dokud nezačnou rolky lehce zlátnout.
  • Než se rolky upečou, připravte si jednoduchý dip – zakysanou smetanu, tvaroh nebo jogurt promíchejte s pažitkou a špetkou soli.
  • Rolky podávejte s dipem. Doporučuji zvolit i nějakou zeleninovou přílohu a trochu kimchi, které skvěle podpoří trávení.
rolky plněné čočkou a houbami