Tenhle na pohled jednoduchý obrácený koláč ve skutečnosti potřebuje jistý know-how, aby se vydařil. Špaldový tarte tatin s medovými hruškami a levandulí se od originálního receptu trochu odklání, je ale v podstatě potřeba dodržovat stejné zásady.
Pomalejší vs. rychlejší recept a jejich obměny
Když si budete chtít dát na tarte tatin (vyslovuje se taat ta·tan) záležet, pustíte se cestou křehkého těsta, jako je v tomto recetpu. Těsto můžete ochutit bylinkami, kořením, oříšky… Ideálně v závislosti na ovoci, které do koláče použijete. Stejně tak s dochucením ovocné náplně si můžete vyhrát. Pro ovonění jsem použila levanduli, ale skvěle budou hrušky chutnat i se skořicí, hřebíčkem i citronovou kůrou například.
Složitější recept vyžaduje i důraz na přípravu karamelu. Ten je v tomto případě nahrazen odlehčeným sirupem z medu a xylitolu (s menší energetickou hodnotou). Ke konci dušení hrušek začiná chytat zlatavou barvu a karamelizuje. Dejte si však pozor, až se nepřipálí.
Druhá, snazší varianta receptu, je překrytí náplně listovým těstem. Pokud už se pustíte do této varianty a listové těsto si nepřipravujete sami, doporučila bych vybrat si poctivé máslové listové těsto.
Jaké ovoce použít
Doporučuju použít pro tento recept pevné ovoce, resp. pevné hrušky, které se nebudou při dušení rozpadat. Velice často se tarte tatin peče s jablky. Jak jste například v soutěži Peče celá země mohli vidět, jablka se vyskládají úhledně do pánve, ve které se poté koláč i peče. V tomto ohledu je recept na špaldový tarte tatin s medovými hruškami poněkud volnější – jak vidíte – ovoce leží ladem a skladem tak, jak si přes sebe lehlo… Tedy s drobou úpravou, ale k tomu až později v receptu..
Ovoce můžete použít víceméně jakékoliv, ale berte ohled na to, jak je nebo není měkké – aby se během vaření v karamelu nebo sirupu nerozpadlo na kaši. Podle toho buď uberte množství surovin na tekutou složku anebo si ji svařte předem.
Tarte tatin v koláčové formě
Obvykle se tento francouzský koláč peče v pánvi, ve které připravujete ovocnou náplň. Pánev nesmí mít samozřejmě plastovou rukojeť, nebo musí mít rukojeť odnímatelnou. Takovou ale doma nemám, a proto jsem koláč pekla v koláčové formě vyložené pečicím papírem. Vyložila jsem ji proto, abych měla stopro jistotu, že ovoce nezůstane někde viset.
Ještě na závěr – proč jsem zmínila zrovna soutěž Peče celá země… Partnerem soutěže je společnost ETA, s níž s velkou radostí spolupracuji teď i já. A právě z Ety přišla pohnutka připravit obměnu koláče tarte tatin, který byl v jedné z epizod technickou výzvou. Jak poznáte sami, je to výzva! 🙂
Špaldový tarte tatin s medovými hruškami a levandulí
Detaily receptu
koláč o průměru 23 cm
30 minut
40 minut
Ingredience
- Těsto:
150 g celozrnné špaldové hladké mouky
30 g bílé špaldové hladké mouky
Nastrouhaná kůra z 1 citronu
Špetka soli
80 g másla
1 vejce
20 ml vody
- Náplň:
1 kg oloupaných, pevných hrušek, zbavených jadřinců
40 g másla
80 g medu
80 g xylitolu
Šťáva z ½ citronu
1 lžička kvítků levandule
- Navíc:
Mandle
Zakysaná smetana
Postup
- Mouky smíchejte s nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Dále zapracujte na drobné kostičky pokrájené máslo. Když začne vznikat sušší drobenka, přidejte vejce a po chvíli vodu. Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočívat.
- Hrušky nakrájejte na měsíčky.
- Do velkého hrnce vložte máslo, med, xylitol a citronovou šťávu. Rozehřejte a míchejte, dokud se směs nepropojí. Vmíchejte levanduli. Do hrnce vsypte pokrájené hrušky a 15 – 20 minut duste na středním až vyšším plameni. S hruškami míchejte, pokud možno, co nejméně, aby se nepolámaly. Stáhněte z plamene ve chvíli, kdy sirup začne chytat zlatavý nádech a začne karamelizovat. Tekutiny nesmí zůstat moc, aby se těsto po upečení a překlopení nenasáklo a nerozbředlo.
- Formu vyložte pečicím papírem a hrušky vsypte dovnitř. Formou jemně kmitejte ze strany na stranu a zespoda dlaní poklepejte, aby si hrušky „sedly“. Ještě urovnejte vařečkou, pokud nějaká hruška vyčnívá vzhůru.
- Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na kulatý plát jen o něco větší, než průměr formy. Přendejte na hrušky a okraji „obepněte“ hrušky jako pokličkou. Povrch koláče párkrát propíchněte nožem a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 40 minut.
- Po upečení nechte ve formě 20 – 30 minut a poté opatrně překlopte na talíř.
- Podávejte s nasekanými mandlemi a zakysanou smetanou.