Domů » Špenátová frittata s rajčaty a fetou
frittata

Špenátová frittata s rajčaty a fetou

Vajec se u nás spotřebuje poměrně dost. Ty, která se neupotřebí při pečení, sním na různé způsoby – natvrdo, zastřená, míchaná… Frittatu jsem ale ještě nikdy nedělala. Špenátová frittata s rajčaty a fetou zní možná honosně a snad zavání pracností, opak je ale pravdou. Tahle luxusní véča je hotová do 20 minut.

frittata

Co je to frittata

Kdo má nějaký ten základ z italštiny, bude mu tohle slovíčko povědomé. Fritto znamená smažený, takže frittata by mohla být v překladu taková “smaženka” 🙂 Nicméně Ital si pod tímto názvem představí vaječnou omeletu, která bývá někdy i pěkně vysoká. Smaží se na pánvi a dopéká se v troubě. Posetá může být různými ingrediencemi. Do frittaty můžete použít cukety, sušená rajčata, olivy, chřest, uzeniny, různé druhy sýra...

Frittata prostě může vždycky chutnat jinak a vždycky bude skvělá a jedinečná. Takovou večeří pohrdne jen vaječný odpírač, který ale neví, o co tím přichází. U nás jsme ji v jednom týdnu jedli hned dvakrát!

Špenátová frittata s rajčaty a fetou

Detaily receptu

Množství

2 – 4 porce

Doba přípravy

5 minut

Doba smažení, pečení

15 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 6 vajec

  • 30 – 50 ml smetany (je to na vás, jak ji chcete vydatnou)

  • sůl

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 stroužek česneku

  • asi 8 cherry rajčat

  • 100 g baby špenátu

  • 70 g sýru feta (příp. balkánského sýru anebo třeba mozzarelly)

  • čerstvě mletý pepř

  • čerstvé bylinky na posypání

Postup (Je více možností, jak frittatu připravit, já postupovala takto)

  • Vejce jsem rozšlehala se smetanou a špetkou soli. Troubu jsem zapla na gril (230 °C).
  • Na nepřilnavé (pozor, to je důležité – nepřílnavé) pánvi o průměru 30 cm jsem rozehřála olej. Česnek jsem rozsekala najemno a přidala s rajčaty na pánev. Párkrát jsem je na pánvi prohodila. Česnek se hezky rozvoněl a rajčata trošinku změkla.
  • Po takových 2 minutách jsem přidala špenát a míchala, dokud neovadl. Zalila jsem vaječnou směsí a posypala rozdrobenou fetou. Sporák jsem ztlumila na minimum. Asi po 7 minutách, jsem přikryla alobalem a nechala okraj na jedné straně malinko povolený, aby mohla ucházet pára. Můžete použít i poklici, ale já tak velkou nemám 🙂 Když budete chtít zakrýt pánev alobalem, půjde vám to dobře, když si natáhnete alobal přes pánev a pomocí natažené utěrky uhladíte alobal přes okraje – pozor, ať nevzplanete, pokud máte plynový hořák. Takto jsem nechala frittatu asi 3 – 5 minut – zkrátka bylo vidět, že vejce už nejsou syrová.
  • Na plech vyložený pečicím papírem jsem pomocí silikonové stěrky opatrně nechala sklouznout frittatu a dala na 2 minuty pod gril, aby chytla barvu.
  • Nakonec jsem na talíři opepřila a posypala bylinkami – tymiánem a oreganem.

Pokud máte pánev, kterou můžete přendat do trouby, dejte tam frittatu víceméně hned, jak ji zalijete vejci a posypete sýrem – hlídejte jen, aby se nespálila.

Další varianta je taková, že si na pánvi orestujete česnek, rajčata a špenát tak, jak zmiňuji výše. Zapékací formu vymažete máslem a zeleninu do ní rozprostřete. Zalijete vaječnou směsí a dáte péct na 220 °C do trouby.

Vyndávejte frittatu z trouby ve chvíli, kdy se vejce uprostřed přestanou třást.  

frittata

Pochutnejte si i na dalších rychlých večeřích:

ředkvičky s vajíčkem

Restované ředkvičky s vajíčkem

minestrone

Minestrone

cuketovo-mrkvové placičky

Cuketovo-mrkvové placičky