Lívanečky by mlsal každý rád. Snad možná raději ty sladké, ale tyto špenátové lívance s cottage se dají jíst jak ve sladké variantě, tak i naslano. A navíc jsou díky přirozeně bezlepkové mouce z pohanky vhodné i pro celiaky nebo osoby, které se snaží lepek ve stravě z jakéhokoli důvodu eliminovat.
Špenát miluje i náš Honzík
Špenát teď nakupujeme poměrně dost často. Náš Honzík ho (naštěstí) s chutí papá, a i díky tomu mám záminku, proč je naše lednice co chvíli zasekaná pytlem čerstvého špenátu. Naštěstí je to ingredience, kterou má rád i Honza, takže se nemusím bát přidávat ho do těstovin, různých směsí z pánve a tak.
Naslano i nasladko
Přemýšlela jsem, kde ještě ho zužitkovat a zároveň jaký recept by mohl být atraktivní i pro vás. Doufám, že zrovna lívance s cottage tím receptem budou.
Špenátové lívance můžete podávat jak naslano, tak nasladko. Naslano jsem je servírovala se sýrovým krémem. Jak jsem ho připravila? Lučinu jsem rozmíchala se zakysanou smetanou v poměru 2 díly Lučiny, 1 díl zakysané smetany. Ještě jsem lívance posypala čerstvými bylinkami, semínky a nakrájela k nim zeleninu.
Nasladko jsou v tomto případě focené s řeckým jogurtem, mučenkou, trochou křupavé domácí granoly a mandlemi.
Určitě k ním ale můžete podávat i různé slané i sladké omáčky, jinou zeleninu nebo ovoce… Však vy už si najdete svou oblíbenou chuťovou variantu.
A krom toho můžete lívance servírovat i jako originální přílohu – nejen k masu, zelenině a luštěninám, ale i k salátům a polévkám.
Delikatesa vhodná i pro děti a celiaky
Díky sýru cottage jsou špenátové lívance krásně vláčné, lahodné, sametové… Krom citronové kůry (jejíž množství je na vás) jsem do těsta nepřidávala žádné bylinky, koření, sůl ani cukr. Obvykle špetku soli přidávám i do sladkých těst – tady tu úlohu hraje jen lehouce slaný cottage. Díky tomu, že neobsahuje množství soli ani cukru, jsou lívanečky vhodné i pro děti (od 1 roku).
A pokud máte v rodině celiaka, můžete mu lívance s klidem naservírovat také, protože pohanková mouka je přirozeně bezlepková.
Experimentování s dochucením těsta
Jestliže už předem víte, že si na lívancích budete pochutnávat naslano nebo nasladko, můžete tomu přizpůsobit ochucení těsta. Jak výše zmiňuji, tato varianta receptu je poměrně neutrální. Sladkou alternativu můžete dochutit vanilkou, špetkou skořice nebo kardamonu.. Slané lívanečky zase bylinkami, římským kmínem, česnekem a tak dále.
Špenátové lívance s cottage – bez lepku, naslano i nasladko
Detaily receptu
18 lívanců
15 minut
cca 5 min./várka
LEPKU
Ingredience
80 g špenátu
1 vejce
100 g cottage
Nastrouhaná kůra z ½ – 1 citronu
140 g pohankové mouky
½ lžičky sody
Ghí na smažení
*můžete těsto dochutit i kořením a bylinkami (viz odstavec výše)
Postup
- Špenát operte. Vložte do hrnce s horkou vodou a promíchejte. Ihned sceďte a rázem přendejte do ledové vody, zase promíchejte, aby se špenát co nejrychleji zchladil. Pak sceďte a nechte okapat.
- Dejte si na váhu misku a vložte dovnitř špenát. Váha bude asi něco kolem 100 g. Dolijte vodou tak, aby celkem špenát s vodou vážili 300 g. Pak přidejte Cottage, vajíčko, nastrouhanou citronovou kůru a rozmixujte dohladka.
- Přidejte do směsi mouku se sodou a prošlehejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Rozpalte lívanečník, lehce potřete ghí a pozvolna, z obou stran smažte lívanečky. Překlápějte je vždy, když se povrch těsta lehce zatáhne.