Domů » Pomazánky – zářijová edice: mrkvová s celerem, řepná s tofu, avokádová s kuřetem
pomazánky

Pomazánky – zářijová edice: mrkvová s celerem, řepná s tofu, avokádová s kuřetem

Když se řekne “září” vybavím si zrající jablka na stromě, rudou řepu vykukující z hlíny a koš s posledními rajčaty natrhanými na zahradě. Letošní léto, jako kdyby nebylo, anebo se prostě ta příroda celá nějak pomátla. Sklizeň se opozdila a to, co nestihlo dozrát, snad už ani nedozraje, jaká je zima. Co se dá dělat… Přesto jsou recepty na pomazánky inspirované sezónou a snad vám budou chutnat, jako ty předchozí.

Opět jsem se pustila do mrkvové pomazánky. V dubnu jsem ji připravovala s vejci, tentokrát si ji vychutnáte s celerem. Chutnala jsem podobnou pomazánku u mamky a moc mi chutnala. Jelikož mrkev je moje oblíbená surovina a do pomazánek se podle mě hodí, určitě se brzy dočkáte i mrkvovo-čočkové, která se chystá za tepla.

Moje asi nejoblíbenější pomazánka je pomazánka z červené řepy. Tento recept je ale na rozdíl od pomazánky z květnové edice připravený ve veganské verzi s tofu. Nicméně jsem si jistá, že nepohrdnou ani někteří milovníci masa.

Kdyby masožroutům ale přeci jen tofu nevonělo, přijdou si na své s třetí pomazánkou. Avokádová pomazánka s kuřetem je z tohoto tria můj horký favorit. A to doslova. Přidala jsem do ni totiž i trochu chilli. Avokádo jsem jako hlavní surovinu použila v červnovné edici, a to naopak pro veganskou hráškovo-avokádovou pomazánku. Díky jeho textuře je avokádo ideální ingredience do pomazánek – ať už je chystáte ve vegan nebo nevegan verzi.

Mrkvová pomazánka s celerem

Ingredience na 2 porce

  • 2 mrkve – asi 120 g

  • 50 g celeru

  • 1/4 jablka – asi 40 g

  • 2 lžičky citronové šťávy

  • 100 g sýru typu lučina, žervé, palouček…

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • sůl

Postup

  • Mrkev, celer i jablko nastrouhejte najemno. Zakápněte trochou citronové šťávy.
  • V míse promíchejte se sýrem, hořčicí a špetkou soli.
  • Ihned podávejte.

Řepná pomazánka s tofu

Ingredience na 2 porce

  • 100 g tofu natural

  • 1 bulva červené řepy – 100 g

  • 1/4 červené cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného

  • 1/2 lžíce olivového oleje

  • 1/2 lžíce balzamikového octa

  • sůl

Postup

  • Tady je postup opravdu složitý 🙂 Všechno zkrátka rozmixujte najemno a podávejte, nebo vložte do lednice vychladit.
  • Spotřebujte do dvou dnů.

Avokádová pomazánka s kuřetem

Ingredience na 2 porce

  • 50 g pečeného kuřecího masa

  • 1/2 avokáda

  • 1/2 lžíce pokrájeného koriandru

  • 1 lžíce limetové šťávy

  • 1/2 lžíce dýňového oleje

  • chilli – množství podle chuti

  • sůl

Postup

  • Ingredience rozmixujte najemno a podávejte nebo nechte vychladit v lednici.
  • Spotřebujte do druhého dne.
pomazánky
pomazánky

Co měsíc, to sezónní edice pomazánek – ochutnejte i další recepty