Když se řekne “září” vybavím si zrající jablka na stromě, rudou řepu vykukující z hlíny a koš s posledními rajčaty natrhanými na zahradě. Letošní léto, jako kdyby nebylo, anebo se prostě ta příroda celá nějak pomátla. Sklizeň se opozdila a to, co nestihlo dozrát, snad už ani nedozraje, jaká je zima. Co se dá dělat… Přesto jsou recepty na pomazánky inspirované sezónou a snad vám budou chutnat, jako ty předchozí.
Opět jsem se pustila do mrkvové pomazánky. V dubnu jsem ji připravovala s vejci, tentokrát si ji vychutnáte s celerem. Chutnala jsem podobnou pomazánku u mamky a moc mi chutnala. Jelikož mrkev je moje oblíbená surovina a do pomazánek se podle mě hodí, určitě se brzy dočkáte i mrkvovo-čočkové, která se chystá za tepla.
Moje asi nejoblíbenější pomazánka je pomazánka z červené řepy. Tento recept je ale na rozdíl od pomazánky z květnové edice připravený ve veganské verzi s tofu. Nicméně jsem si jistá, že nepohrdnou ani někteří milovníci masa.
Kdyby masožroutům ale přeci jen tofu nevonělo, přijdou si na své s třetí pomazánkou. Avokádová pomazánka s kuřetem je z tohoto tria můj horký favorit. A to doslova. Přidala jsem do ni totiž i trochu chilli. Avokádo jsem jako hlavní surovinu použila v červnovné edici, a to naopak pro veganskou hráškovo-avokádovou pomazánku. Díky jeho textuře je avokádo ideální ingredience do pomazánek – ať už je chystáte ve vegan nebo nevegan verzi.
Mrkvová pomazánka s celerem
Ingredience na 2 porce
2 mrkve – asi 120 g
50 g celeru
1/4 jablka – asi 40 g
2 lžičky citronové šťávy
100 g sýru typu lučina, žervé, palouček…
1 lžička dijonské hořčice
sůl
Postup
- Mrkev, celer i jablko nastrouhejte najemno. Zakápněte trochou citronové šťávy.
- V míse promíchejte se sýrem, hořčicí a špetkou soli.
- Ihned podávejte.
Řepná pomazánka s tofu
Ingredience na 2 porce
100 g tofu natural
1 bulva červené řepy – 100 g
1/4 červené cibule
1 stroužek česneku
1 lžička čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
1/2 lžíce olivového oleje
1/2 lžíce balzamikového octa
sůl
Postup
- Tady je postup opravdu složitý 🙂 Všechno zkrátka rozmixujte najemno a podávejte, nebo vložte do lednice vychladit.
- Spotřebujte do dvou dnů.
Avokádová pomazánka s kuřetem
Ingredience na 2 porce
50 g pečeného kuřecího masa
1/2 avokáda
1/2 lžíce pokrájeného koriandru
1 lžíce limetové šťávy
1/2 lžíce dýňového oleje
chilli – množství podle chuti
sůl
Postup
- Ingredience rozmixujte najemno a podávejte nebo nechte vychladit v lednici.
- Spotřebujte do druhého dne.
Co měsíc, to sezónní edice pomazánek – ochutnejte i další recepty