Domů » Třešňová bublanina s mandlemi
Třešňová bublanina s mandlemi

Třešňová bublanina s mandlemi

Léto! To je sluníčko a sklizeň čerstvého ovoce. Ať už si nejvíc užíváte třešně, jahody, rybíz nebo jiné ovoce, bublanina je perfektní způsob, jak si ovoce vychutnat ještě víc. Tahle je navíc s mandlemi.

K oslazení těsta můžete použít sušenou třtinovou šťávu panelu, která dodá karamelovou příchuť a k pěkně ladí. Je bohatší na minerální látky, než běžný cukr. Stejně tak můžete ale sáhnout i po dalších alternativních sladidlech. Xylitol – březový cukr – obsahuje asi o 40 % méně kalorií než běžný cukr a zubům oproti cukru prospívá. Erythtriol nemá prakticky žádné kalorie. Můžete použít i kombinaci sladidel s cukrem třtinovým.

Zmiňovaná karamelová příchuť by se hodila i ke švestkám, a to spolu se skořicí nebo perníkovým kořením. Rázem byste získali bublaninu naprosto jiného kalibru, než jste zvyklí. Naopak svěží chuti docílíte xylitolem, který se hodí třeba k jahodám, borůvkám nebo meruňkám.

Namísto mandlí můžete do bublaniny přidat mleté pekany, pistácie nebo lískové ořechy.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Třešňová bublanina s mandlemi

Ingredience na formu 25×35 cm

  • 550 – 600 g třešní (450 – 500 g po vypeckování)

  • 100 g mandlí

  • 3 vejce

  • 200 g panely nebo třtinového cukru

  • 170 g mléka

  • 50 g oleje

  • 250 g celozrnné špaldové mouky

  • 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů

  • Můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru

Postup

  • Třešně vypeckujte a nechte prozatím stranou.
  • Mandle rozmixujte najemno.
  • V míse vyšlehejte vejce s panelou nebo cukrem do pěny.
  • Poté přilijte mléko a olej a prosijte do mísy mouku prosátou s kypřicím práškem. Přisypte mandle a krátce šlehejte, aby se ingredience propojily.
  • Formu vyložte pečicím papírem nebo vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto vlijte do formy a rozetřete do rovnoměrně silné vrstvy. Posypejte třešněmi.
  • Pečte při 190 °C 30 minut.