Léto! To je sluníčko a sklizeň čerstvého ovoce. Ať už si nejvíc užíváte třešně, jahody, rybíz nebo jiné ovoce, bublanina je perfektní způsob, jak si ovoce vychutnat ještě víc. Tahle je navíc s mandlemi.
K oslazení těsta můžete použít sušenou třtinovou šťávu panelu, která dodá karamelovou příchuť a k pěkně ladí. Je bohatší na minerální látky, než běžný cukr. Stejně tak můžete ale sáhnout i po dalších alternativních sladidlech. Xylitol – březový cukr – obsahuje asi o 40 % méně kalorií než běžný cukr a zubům oproti cukru prospívá. Erythtriol nemá prakticky žádné kalorie. Můžete použít i kombinaci sladidel s cukrem třtinovým.
Zmiňovaná karamelová příchuť by se hodila i ke švestkám, a to spolu se skořicí nebo perníkovým kořením. Rázem byste získali bublaninu naprosto jiného kalibru, než jste zvyklí. Naopak svěží chuti docílíte xylitolem, který se hodí třeba k jahodám, borůvkám nebo meruňkám.
Namísto mandlí můžete do bublaniny přidat mleté pekany, pistácie nebo lískové ořechy.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Třešňová bublanina s mandlemi
Ingredience na formu 25×35 cm
550 – 600 g třešní (450 – 500 g po vypeckování)
100 g mandlí
3 vejce
200 g panely nebo třtinového cukru
170 g mléka
50 g oleje
250 g celozrnné špaldové mouky
1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
Můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru
Postup
- Třešně vypeckujte a nechte prozatím stranou.
- Mandle rozmixujte najemno.
- V míse vyšlehejte vejce s panelou nebo cukrem do pěny.
- Poté přilijte mléko a olej a prosijte do mísy mouku prosátou s kypřicím práškem. Přisypte mandle a krátce šlehejte, aby se ingredience propojily.
- Formu vyložte pečicím papírem nebo vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto vlijte do formy a rozetřete do rovnoměrně silné vrstvy. Posypejte třešněmi.
- Pečte při 190 °C 30 minut.