Domů » Tvarohová vánočka
tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Spolupráce s mými klienty jsou velice obohacující. Jedním z příkladů je příprava tohoto receptu. Ačkoli jsem na Velikonoce pekla tvarohový mazanec, tvarohová vánočka by mě asi malinko odradila kvůli svým obavám z výsledku. Nespadne? Nesrazí se? Nerozteče se?

Ne – nebojte – nespadne, nesrazí se, nerozteče se. Bude výborná! Tento recept je trochu zdravější alternativou k “normální” tvarohové vánočce. Použila jsem k pečení část světlé a část celozrnné mouky. Tím jsem do pečiva dodala trochu více živin. Namísto cukru jsem použila xylitol – to máte hned o 40 % méně kalorií méně, než je v cukru.

Bez čeho se ale vánočka podle mě neobejde, je máslo! Máslo jí dodává krásnou chuť i vůni. Ačkoli tvaroh těsto nádherně zvláční, jde ruku v ruce s máslem. Takže těsto není vůbec suché, ale naopak delikátní. Lahodnost vánočky nejvíce vynikne, pokud jí skladujete v chladnější části domu anebo za oknem. Mám ji tak nejradši – když je taková “osvěžující” 🙂

A další věc, kterou na vánočce miluju, jsou rozinky namočené v rumu. Mají prostě šmrnc, který k Vánočním svátkům patří. Stejně jako rum do cukroví, patří rozinky na vánočku do rumu 🙂 A na posypání jednoznačně používám plátkované mandličky, které nejen, že vánočku pěkně vykrášlí, ale také jí dodají křupavost.

Nekynuté těsto

Velkou výhodou je, že těsto na vánočku z tvarohu nekyne. Namísto droždí se do těsta přidává kypřicí prášek.

Pletení vs. pečení ve formě aneb Význam jednotlivých pramenů

Držím se tradiční pletené vánočky z 9 pramenů. O symbolice jednotlivých pramenů jsem se zmiňovala už v receptu na celozrnnou vánočku a zmíním ji i zde. První čtyři provazy znamenají zemi, vodu, vzduch a slunce. Další tři jsou symbolem citu, rozumu a vůle a vrchní dva znamenají vědění a lásku.

Svůj osobní příklon k tradici může být i zástěrka, jak zakrýt svou neschopnost uplést vánočku z jiného počtu pramenů. Zkoušela jsem plést i z menšího množství a uplést ji vcelku – tedy bez sestavování jednotlivých pater, ale zamotala jsem se do toho šíleně – a několikrát. Jakmile to nemáte v ruce a zapomenete se, můžete začít znova. Je to fakt mazec 😀 Teda alespoň pro mě. Takže klobouk dolů před vámi, kdo v této disciplíně nemáte problém. 🙂

Ať už umíte nebo neumíte plést vánočku z 9, 8 nebo 6 pramenů, důležité je, že ji pečete s láskou. A to se počítá! Užijte si proto krásné a klidné svátky a vychutnejte si dobroty, které nám tento slavnostní čas nabízí.

Recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů.

Tvarohová vánočka

Ingredience

  • 250 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • 250 g polohrubé mouky

  • 140 g xylitolu

  • 1,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva bez fosfátu

  • 1 lžička mleté vanilky

  • Špetka soli

  • Špetka mletého muškátového oříšku

  • 150 g změklého másla

  • 250 g polotučného měkkého tvarohu

  • 2 vejce

  • Hrst rozinek naložených v rumu

  • 1 vejce + 1 lžíce mléka na potření

  • Plátky mandlí na posypání

Postup

  • Mouky, xylitol, kypřicí prášek, vanilku, špetku soli a muškátového oříšku promíchejte v zadělávací míse. Přidejte změklé máslo, tvaroh, 2 vejce a rozinky v rumu. Zadělejte těsto.
  • Těsto vyklopte na pomoučený vál. Zpracujte do válečku a rozdělte na 9 stejně velkých kousků. Každý kousek vyválejte na dlouhý pramen o průměru 2 cm. Ze 4 pramenů spleťte základnu a přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem. Malíkovou hranou ruky utvořte uprostřed základny „žlábek“.
  • Z dalších tří pramenů spleťte cop a položte na základnu. Opět lehce zatlačte malíkovou hranou doprostřed po celé délce vánočky. Nakonec stočte poslední dva prameny a přendejte na vánočku.
  • Potřete rozšlehaným vejcem s trochou mléka. Posypejte plátky mandlí.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 45 – 50 minut.