Domů » Salátový věnec
salátový věnec

Salátový věnec

Adventní věnec už trochu oschnul…trochu víc. Vánoce jsou tu! A s nimi i spousta dobrot, kterými sebe i své blízké chceme potěšit. Salátový věnec mezi všemi rozhodně zazáří a originální formou osvěží vaše menu.

Alernativy

Ať už s uzeným lososem anebo třeba sýrový či uzeninový, vždycky je možnost, jak si věnec přizpůsobit svým preferencím. Já tuto variantu lososa se svěží a nasládlou mandarinkou miluji. Ale stejně tak dobře může chutnat i varianta například s modrým sýrem a hrozny a ořechy. Můžete zkusit i prosciutto s melounem nebo rajčata s olivami. Těch možností je víc než dost. A vždycky bude bavit. Vždycky ten stůl rozzáří a vždycky dá všem u stolu pocit, že jste si s přípravou menu dali hodně záležet. Takový věnec se totiž jen tak nevidí.

Stejně tak si můžete hrát se zálivkami na salát. Já zvolila jednoduchý dresink z oleje, citronu, tymiánu, soli a pepře. Můžete ale vytvořit i o něco komplikovanější dresink, který se bude hodit k tomu vašemu věnci.

A brzy po naservírování už ani neuvidí. Vsadím se, že si každý bude chtít “urvat” svůj kus. A to včetně křupavoučkých plátků baget vespod. Můžou, ale nemusí být součástí, pokud chcete salátem odlehčit sacharidové přílohy.

Co (ne) chystat předem

Předem si můžete opéct plátky bagetky. Pekla jsem při 170 °C (horkovzduch) asi 5 minut. Uvidíte sami, kdy začínají zlátnout. Nechte bagetky vychladnout a poté je můžete mít v mističce připravené do chvíle, než začnete s přípravou salátu.

Salát připravujte ideálně co nejdříve před podáváním. Obzvlášť, pokud jste si k přípravě zvolili druh salátu, který rychle vadne. Nedoporučuji moc rukolu nebo polníček. Ač je krásný. Polníček použijte v případě, že se bude salát rovnou servírovat.

Naopak vhodné druhy salátu jsou frissé, salanova crispy anebo srdíčka římského salátu.

Pokud jste si chystali salátový věnec předem, zálivkou ho přelijte až opravdu těsně před podáváním.

Salátový věnec s uzeným lososem

Ingredience

  • 1/3 bagety

  • salát frissé (doplněný trochou rukoly)

  • 2 mandarinky

  • 70 g uzeného lososa

  • 50 g mini mozzarelly

  • šalotka

  • parmezán

  • hrst zrníček z granátového jablka

  • Zálivka:
  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • čerstvý tymián (asi 1/2 lžičky lístků)

  • sůl a pepř

Postup

  • Bagetu nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte na plech. Pečte při 170 °C v režimu horkovzduch asi 5 – 7 minut, dokud nezačne lehce zlátnout a nebude po vystydnutí křupavá.
  • Na velký talíř po obvodu rozprostřete plátky bagety. Na bagetu naaranžujte salát natrhaný na menší kousky. Obložte dalšími ingrediencemi.
  • Prošlehejte ingredience na zálivku a před podáváním salát přelijte. Zálivky můžete udělat více a servírovat vedle salátového věnce, aby si každý přidal, co má rád.