Jahody a kakao spolu skvěle ladí. Když přidáte tvaroh, vytvoříte lahodný dezert, kterému těžko odoláte. Tvarohový dort s jahodami si naštěstí můžete dopřát bez výčitek.
Neříkám, že mlsání je zdravé, ale s tímhle dortíkem ušetříte nějaké ty gramy cukru a kalorie navíc oproti „klasickým“ dezertům. Na chuti rozdíl nepoznáte, jen si čistým svědomím můžete pochutnat na zdravém a svěžím dezertu.
Zdravější tvarohový dort
Kdo miluje mokré dortíky, přijde si obzvlášť s tímto dezertem na své. Korpus s výraznou chutí kakaa skvěle vyvažuje svěží tvaroh. Díky obsahu xylitolu – březového cukru – a celozrnné mouce je dortík o poznání zdravější, než kdybyste ho připravovali klasickou metodou s cukrem a světlou pšeničnou moukou.
I krém je slazený xylitolem, jen pro snazší vyšlehání smetany a lepší texturu jsem k ní přidala jednu lžíci (rovnou – ne plnou) moučkového cukru. Žádné ztužovače – nic takového není potřeba!
Tvaroh obsahuje krom vápníku také bílkoviny a tuk ve smetaně dokáže příjemně nasytit a dodat energii. Dortík je podle mě rozumným řešením, jak hřešit zdravě a s rozumem. A navíc je taaak dobrý! Tak s chutí do něj! 🙂
Detaily receptu
dortová forma <br>o průměru 22 cm
30 minut
10 minut
alespoň 3 hodiny
Ingredience
- Korpus:
2 vejce
60 g xylitolu
3 lžíce kakaa
2 lžíce oleje
60 g celozrnné hladké mouky (špaldové)
- Náplň:
300 g zralých jahod
500 g tvarohu
2 lžíce xylitolu
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
- Na ozdobení:
jahody
čokoláda
můžete doladit i kokosem nebo ořechy
Postup
- Dortovou formu po bocích vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Dno vyložte pečicím papírem.
- Vejce šlehejte s xylitolem do husté pěny. Po asi 5 minutách přidejte kakao a šlehejte ještě tak dvě minuty. Poté polijte olejem, zasypejte moukou a zlehka promíchávejte, dokud se ingredience nespojí.
- Těsto rozetřete do připravené formy. Dejte péct na 180 °C asi 10 minut. Zchladlý korpus vyndejte z formy a formu umyjte a vytřete dosucha. Z korpusu opatrně stáhněte pečicí papír a vraťte do formy.
- Jahody nakrájejte na drobné kousky.
- Tvaroh oslaďte xylitolem.
- Smetanu vyšlehejte dotuha se lžící moučkového cukru.
- K vyšlehané smetaně přidejte asi 2 lžíce oslazeného tvarohu a zlehka promíchejte. Zlehka vmíchejte i zbytek tvarohu.
- Na korpus natřete slabou vrstvu krému. Rozprostřete na krém nakrájené jahody (pokud možno bez šťávy, která z nich vyteče) a zakryjte zbytkem krému. Povrch uhlaďte. Formu zespoda několikrát poplácejte dlaní, abyste zarovnali možné nevyplněné skulinky mezi krémem a jahodami.
- Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny odpočívat.
- Nakonec ozdobte nastrouhanou čokoládou a jahodami.