Zapečená ovesná kaše je vlastně takový zdravý koláček, který si můžete užít už ráno po probuzení. S takovou snídaní se den startuje o mnoho lépe. Kápne mimochodem do noty těm, co milují mug cake, ale nemají rádi mikrovlnku 🙂
Podle svého gusta
V tomto receptu najdete slunečnicová semínka a kešu ořechy. Jde víceméně o můj náhodný výběr semínek a oříšků, které mám ve spíži a na které jsem měla v danou chvíli chuť. Můžete použít jiný druh semínek, stejně tak ořechů. A to samé platí i o ovoci. Pokud budete nakupovat sušené ovoce a ořechy na Svět plodů jako já, budete mít rozhodně z čeho vybírat 🙂
Je pravdou, že mandarinka do koláčku přidá ještě více šťavnatosti. Můžete ji ale klidně vynechat nebo nahradit kousky jablka či hrušek…případně i jiným ovocem, které je v sezóně – jahody, maliny atd…
Ze sušeného ovoce jsem vybrala své oblíbené višně. Nezklamaly mě při pečení tvarohovo-makového koláče a nadělaly parádu i v zapečené ovesné kaši. Můžete je nahradit třeba rozinkami.
Ochuťte kaši podle toho, jaké ovoce jste použili. Jestliže jste se pustili do podzimní/zimní variace s jablky, rozinkami apod., bude skvěle chutnat kaše se skořicí, kardamonem, vanilkou, hřebíčkem, perníkovým kořením… Naopak jarní/letní obměnu můžete osvěžit citronovou kůrou, mátou atd.
Ke snídani i na druhý den
Pokud víte, že ráno nebudete mít energii nebo čas na přípravu zapečené ovesné kaše, začněte s přípravou den předem. Upečenou kaši uložte do lednice a ráno jí ohřejte. Pochutnáte si na ní, aniž by jevila známky “únavy”. Hodí se tak i do práce do krabičky. Mimochodem dobře chutná i studená.
Jednoporcovky může nahradit pekáček
Jestliže jste se rozhodli připravit větší snídani a zapečená ovesná kaše bude její součástí – doporučuju 🙂 , můžete kaši připravit ve více dávkách a poté ji upéct v pekáčku. Doba bude cca stejná, jako při pečení v jednoporcových miskách. Nakrájená na kousky se bude hodit například i na výlety.
Zapečená ovesná kaše
Detaily receptu
2 porce
10 minut
25 minut
Ingredience
100 g jemných ovesných vloček
Hrst slunečnicových semínek (30 – 35 g)
Hrst kešu ořechů (30 – 35 g) – můžete nahradit například mandlemi
Hrst sušených višní (35 – 40 g ) – můžete nahradit rozinkami
130 ml mléka (může být i rostlinné nebo voda)
1 (větší) vejce
1 lžíce čekankového sirupu
½ lžičky mleté vanilky
1 mandarinka
Máslo a celozrnná krupice nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání zapékacích formiček
Postup
- Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, semínka, nasekané kešu ořechy a višně. Ve vedlejší míse promíchejte mléko, vejce, čekankový sirup a mletou vanilku. Suchou a tekutou směs smíchejte dohromady.
- Mandarinku oloupejte a odkrojte 2 plátky na ozdobení. Zbytek nakrájejte nadrobno a vmíchejte do kaše.
- Jednoporcové mističky vymažte máslem a vysypejte krupicí. Kaši nalijte do misek. Misky položte na plech a přendejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 25 minut.
- Podávejte s jogurtem a například s drcenými kakaovými boby, které se skvěle hodí k mandarinkám.