Vosí hnízda patří mezi top cukroví, které nesmí chybět skoro v žádné domácnosti. A také může být jedním z těch nejvydatnějších. Zkuste zdravá vosí hnízda, která jsou plněná kešu krémem se skořicí a kávou, zavíčkovaná domácími celozrnnými piškoty.
Zdravé neznamená málo kalorické
Pod tímto názvem ‘zdravá vosí hnízda’ si nepředstavujte cukroví s minimem kalorií, které můžete jíst po hrstech a nepřibrat. Zdravé v tomto případě znamená ‘ze zdravých – kvalitních zdrojů živin’.
Originální recept na úlky je směsí jednoduchých cukrů a másla, což je kombinace fakt drastická 😀 Hromadu piškot z cukru a bílé mouky, moučkový cukr navíc, máslo a vejce jsou v tomto receptu nahrazeny sušeným ovocem (měkkými fíky a datlovou pastou), oříšky a panenským kokosovým tukem, kterého ale nepotřebujete mnoho.
Náplň je sice tučná (díky tomu je i lahodná), ale není jí v hnízdech zase tolik, aby vás to položilo, když sníte pár kousků. A věřte mi, že takového zdravého cukroví asi ani nezvládnete sníst mnoho. Ne proto, jak by srandisti řekli, že nechutná dobře. Spíš je to proto, že obsahuje opravdu nefalšovanou dávku živin, a proto naše tělo uspokojí dřív, než “prázdné” kalorie.
Rum jako alkohol, rum jako dochucovadlo
Neodpustila jsem si dochucení rumem (používám bílý), protože ten dodá hnízdům šmrnc a skvěle zvýrazní chutě. Neumím si to bez něj představit. Ne proto, že bych byla alkoholik 😀 Ale proto, že právě dodává tu skvělou chuť, která mi k vánočnímu cukroví – tedy obzvlášť k tomu nepečenému – sedí.
Domácí piškoty z celozrnné mouky
Vyzdvihnu ještě domácí celozrnné piškoty. Použít je můžete nejen na vosí hnízda, ale například na přípravu nepečených dezertů – takových těch dortů “zastudena”. Mimo to jimi můžete nahradit kupované “dětské piškoty” plné cukru a mouky a éček všude tam, kde byste bývali využily tyto zmiňované, které spíš přispějí k zubnímu kazu. Naopak xylitol zubům prospívá. A výměnou celozrnné mouky za hladkou docílíte vyššího množství vlákniny i minerálů. A na chuti ani struktuře to mimochodem nikdo nepozná.
Po upečení jsou piškoty hezky měkké. Pokud chcete tvrdší konzistenci, nechte je do druhého dne na talíři nebo tácu a budou křupavé. Nespotřebované piškoty uchovávejte uzavřené v krabičce. Vydržet by měly pár týdnů.
Zdravá vosí hnízda s kešu krémem a domácími celozrnnými piškoty bez cukru
Ingredience na 18 – 20 kousků:
- Vosí hnízda:
50 g mandlí
50 g kešu
60 g měkkých sušených fíků (většinou označení „soft“ na obale)
15 g kakaa (nejlépe nepražené)
20 g kokosu
1 lžíce rumu
20 g kokosového tuku
70 g datlové pasty
- Celozrnné piškoty (množství vyjde na 2 dávky hnízd):
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
Malá špetka soli
35 g xylitolu
30 g celozrnné hladké špaldové mouky
- Kešu krém:
50 g kešu
½ lžičky mleté skořice
Několik kapek kávové esence (nebo ½ lžičky instantní kávy)
10 g čekankového sirupu
30 g hustého kokosového mléka
Postup
- Vosí hnízda:
- Mandle a kešu vložte do mixéru a mixujte najemno. Mixujte, dokud se ořechy nezačnou lepit na stěny mixéru.
- Jako další vložte do mixéru fíky překrájené na menší kusy. Použijte měkké fíky (ideálně ne ty lisované do sebe, hodně tuhé). Přidejte kakao, kokos a rum. Mixujte, dokud nejsou fíky rozsekané najemno.
- V další fázi přidejte kokosový tuk a krátce promixujte, aby tuk povolil a promísil se se surovinami.
- Nakonec přidejte datlovou pastu nalámanou na menší kusy. Ještě krátce mixujte. Přendejte směs do misky a rukama propracujte.
- Hmotu vtlačujte do formiček na vosí hnízda, prstem udělejte doprostřed důlek a vyndejte na tác. Když zpracujete všechno těsto, přendejte úlky do chladu.
- Celozrnné piškoty:
- Než vychladnou hnízda, upečte piškoty. Bílek osolte malinkou špetkou soli a vyšlehejte pevný sníh. Žloutek vyšlehejte s xylitolem do světlé pěny. Poté zlehka míchejte sníh do žloutkové směsi. Nakonec zlehka, ale důkladně vmíchejte mouku, aby v těstě nezůstaly hrudky.
- Těsto přendejte do zdobicího sáčku s rovně řezanou zdobicí špičkou anebo odstříhněte roh sáčku. Těsto nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto nezdvihejte do výšky, protože by byly piškoty příliš vysoké. Pečte v troubě při 180 °C 8 – 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
- Kešu krém:
- Kešu ořechy namočte do vody – máčela jsem asi 3 hodiny. Poté sceďte a osušte papírovou utěrkou.
- Kešu vložte do mixéru a začněte mixovat. Mixujte tak dlouho, dokud se oříšky lehce nezahřejí a nezačnou uvolňovat tuk. V tu chvílli přidejte skořici, kávový extrakt (sehnala jsem na Svět plodů) nebo instantní kávu a kokosový olej a ještě chvíli mixujte. Do mixéru přidejte čekankový sirup, kokosové mléko a mixujte – šlehejte, dokud se neutvoří krém.
- Dokončení:
- Krémem naplňte vosí hnízda, přiklopte piškotem a položte zpět na tác. Uložte do chladu a nechte zchladnout.
- Skladujte uzavřené v krabičce asi 3 týdny.