Maso, maso, maso,… pokud máte pocit, že grilujete pořád jen dokola maso anebo prostě toužíte po originální a chutné obměně, budou pro vás zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestem a rajčatovým dipem skvělým zpestřením.
Nebudu vám tvrdit, že halloumi je prostředek jak svoje menu “odlehčit od kalorií”, protože tak to úplně není. Ve 100 g obvykle obsahuje něco kolem 16 % tuku. Ale za zmínku stojí obsah bílkovin, kterých je něko kolem 20 – 23 g na 100 g. Sýr má poměrně dobré sytící schopnosti, a proto věřte, že i když můžou špízy vypadat “hubeně”, zas tolik jich nespořádáte, pokud nejste velký jedlík 🙂
Ke špízům jsem v rámci receptu, který vznikl ve spolupráci s Eta, připravila ještě další komponenty. Využila jsem výkonného gratusu a umixovala skvělé špenátové pesto. Sekám ingredience postupně, protože mám ráda hrubší konzistenci. Jestli to ale chcete mít rychle za sebou 🙂 anebo máte rádi pesto úplně jemné, můžete mixovat všechny suroviny najednou.
Zeleninové špízy s halloumi, špenátovým pestem a rajčatovým dipem
Detaily receptu
2 – 3 porce
40 minut
LEPKU
Ingredience
- Pesto:
15 g piniových semínek
15 g parmezánu
Pár snítek tymiánu (můžete nahradit třeba bazalkou nebo oreganem)
1 (menší) stroužek česneku
80 g baby špenátu
100 g olivového oleje (můžete přidat i více – zaleží, jak „koncentrované“ a husté chcete pesto mít)
Sůl
Můžete přidat pro ozvláštnění i trochu citronové kůry
- Rajčatový dip:
25 g sušených rajčat – nenaložených v oleji /pokud budete přidávat naložené, použijte 30 g a nepřidávejte další olej)
1 lžíce oleje
150 g zakysané smetany
Větvička bazalky
Sůl a čerstvě mletý pepř
- Halloumi špízy:
150 g hnědých žampionů
½ cukety
220 g halloumi – 1 bloček
1 paprika
1 – 2 lžíce olivového oleje
½ lžičky mletého římského kmínu
1 lžička najemno nakrájeného tymiánu
Sůl
Postup
- Začněte přípravou pesta. Piniová semínka lehce opečte nasucho na pánvi a nechte zchladnout. Nasypejte do mixéru spolu s parmezánem, nadrobno pokrájeným česnekem, tymiánem a nasekejte na hrubší zrnitou směs. Přendejte stranou do misky.
- V mixéru rozsekejte špenát na menší kousky. Přilijte olej a ještě chvíli mixujte. Nakonec přidejte nasekaná piniová semínka, parmezán a špetku soli. Pár pulzy promíchejte. Pesto přendejte do skleničky, zavřete a uložte do lednice. Získá během chvíle krásnou texturu, barvu i chuť.
- Pokračujte dipem. Zakysanou smetanu, rajčata a olej rozmixujte najemno. Přidejte bazalku, špetku soli a pepře a ještě krátce promixujte. Uložte do lednice.
- Halloumi nakrájejte na větší kostky. Žampiony přepulte, cuketu nakrájejte na půl nebo čtvrtkolečka silná asi 2 cm. Papriku nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm. Vše společně vložte do mísy. Zakápněte olivovým olejem. Přidejte římský kmín, tymián, sůl a promíchejte. Jednotlivé kousky střídavě napichujte na jehlice nebo špejle. Pozvolna ogrilujte ze všech stran.
- Špízy servírujte přelité pestem. Podávejte s rajčatovým dipem.