Domů » Žitno-špaldové celozrnné dalamánky s podmáslím
žitno-špaldové celozrnné dalamánky s podmáslím

Žitno-špaldové celozrnné dalamánky s podmáslím

Pro někoho může být pečení domácího pečiva relaxem, pro někoho nutností, pro někoho zábavou, pro někoho způsob, jak se vyhnout pečivu, se kterým si v supermarketu zpravidla kupujete i spoustu aditiv, Žitno-špaldové celozrnné dalamánky jsou nejen zdravé, ale chutnají báječně. Díky podmáslí jsou navíc krásně vláčné.

Pečení domácího pečiva

Je krásné na Instagramu sledovat, kolik z vás peče doma svoje pečivo. Od rohlíčků po kváskové chleby s různými kresbami. Takové bochníky ještě neumím, raději peču žitný chleba do formy. A sem tam to proložím “kusovým” pečivem, jako jsou třeba tyto dalamánky.

dalamánky z celozrnné žitné a špaldové mouky

Dalamánky jsem připravila ve spolupráci s Billa, kde jsem si pro pečení v sortimentu Billa Bio koupila celozrnné mouky v bio kvalitě z žita a špaldy. Pšenice špalda je, jak ale asi víte, prapůvodní odrůda, která je nutričně bohatší, než z ní vyšlechtěné druhy. Když je navíc v bio kvalitě, je to ta nejlepší možnost. Jak díky špaldové, tak díky žitné mouce je pečivo plné vlákniny a minerálů. Ideální způsob, jak odstartovat den, protože – známe, že – ráno dělá den 🙂

Žitno-špaldové celozrnné dalamánky s podmáslím

Detaily receptu

Množství

4 dalamánky

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

25 minut

Ingredience

  • 10 g droždí

  • 1/2 lžičky cukru

  • 150 ml vlažné vody

  • 150 g celozrnné špaldové mouky hladké

  • 180 g celozrnné žitné mouky hladké

  • 1 lžička soli

  • 0,5 lžičky soli

  • 0,5 lžičky drceného kmínu

  • 100 g kysaného podmáslí

  • 1 lžička octa

  • kmín na posypání

Postup

  • Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte cukr, zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Nechte pod utěrkou na teplém místě vzejít kvásek – bude to trvat 15–20 minut.
  • Ve větší míse promíchejte sypké ingredience – mouky, sůl a drcený kmín.
  • Podmáslí přilijte ke kvásku spolu s octem a promíchejte. Spojte sypkou a tekutou směs a zadělejte těsto. Nechte pod utěrkou hodinu až hodinu a půl kynout.
  • Těsto přendejte na pomoučený vál a krátce propracuje. Rozdělte na 4 stejně velké části. Z každé vytvořte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou a párkrát nařízněte ostrým nožem. Lehce posypejte kmínem a nechte 20 minut kynout. 
  • Nakynuté dalamánky vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte 23–25 minut.