Pro někoho může být pečení domácího pečiva relaxem, pro někoho nutností, pro někoho zábavou, pro někoho způsob, jak se vyhnout pečivu, se kterým si v supermarketu zpravidla kupujete i spoustu aditiv, Žitno-špaldové celozrnné dalamánky jsou nejen zdravé, ale chutnají báječně. Díky podmáslí jsou navíc krásně vláčné.
Pečení domácího pečiva
Je krásné na Instagramu sledovat, kolik z vás peče doma svoje pečivo. Od rohlíčků po kváskové chleby s různými kresbami. Takové bochníky ještě neumím, raději peču žitný chleba do formy. A sem tam to proložím “kusovým” pečivem, jako jsou třeba tyto dalamánky.
Dalamánky jsem připravila ve spolupráci s Billa, kde jsem si pro pečení v sortimentu Billa Bio koupila celozrnné mouky v bio kvalitě z žita a špaldy. Pšenice špalda je, jak ale asi víte, prapůvodní odrůda, která je nutričně bohatší, než z ní vyšlechtěné druhy. Když je navíc v bio kvalitě, je to ta nejlepší možnost. Jak díky špaldové, tak díky žitné mouce je pečivo plné vlákniny a minerálů. Ideální způsob, jak odstartovat den, protože – známe, že – ráno dělá den 🙂
Žitno-špaldové celozrnné dalamánky s podmáslím
Detaily receptu
4 dalamánky
30 minut
25 minut
Ingredience
10 g droždí
1/2 lžičky cukru
150 ml vlažné vody
150 g celozrnné špaldové mouky hladké
180 g celozrnné žitné mouky hladké
1 lžička soli
0,5 lžičky soli
0,5 lžičky drceného kmínu
100 g kysaného podmáslí
1 lžička octa
kmín na posypání
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte cukr, zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Nechte pod utěrkou na teplém místě vzejít kvásek – bude to trvat 15–20 minut.
- Ve větší míse promíchejte sypké ingredience – mouky, sůl a drcený kmín.
- Podmáslí přilijte ke kvásku spolu s octem a promíchejte. Spojte sypkou a tekutou směs a zadělejte těsto. Nechte pod utěrkou hodinu až hodinu a půl kynout.
- Těsto přendejte na pomoučený vál a krátce propracuje. Rozdělte na 4 stejně velké části. Z každé vytvořte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou a párkrát nařízněte ostrým nožem. Lehce posypejte kmínem a nechte 20 minut kynout.
- Nakynuté dalamánky vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte 23–25 minut.