Domů » Buddha bowl s tofu a tahini dresinkem

Buddha bowl s tofu a tahini dresinkem

Připravovat jen tak recept na buddha bowl mi přijde malinko zbytečné, pokud ji neozvláštníte něčím originálním, protože v podstatě může být tento styl salátu šikovný způsob na upotřebení zbytků anebo jde prostě o složeninu toho, co vám chutná.

Na to není třeba vymýšlet nové recepty. Mohlo by tak vzniknout asi trilion receptů na buddha bowl, protože vždycky by se daly jednotlivé komponenty trochu pozměnit. Něco jiného je, když recept je vlastně receptem na výraznou složku buddha bowl – třeba falafel, zajímavě upravená zelenina nebo tofu, dip…

Dukkah – seznamte se

Do tohoto receptu jsem zakomponovala recept na egyptský dukkah, který upotřebíte nejen pro dochucení vege bowl, ale i pro dochucení dalších pokrmů – obyčejných i neobyčejných. V každém případě vznikne díky dukkahu originální dobrota.

Krom toho se můžete inspirovat i skvělým tahini dresinkem, který se hodí k řadě dalších (nejen) salátů. Můžete jej dochutit i nějakými bylinkami nebo kořením – podle toho, k čemu budete podávat. Pro tento recept můžete použít například čerstvý koriandr nebo pískavici. Pro nějaké více “jarní” pokrmy můžete dochutit například pažitkou nebo mátou. Zajímavé může být i spojení s najemno nasekanými, opraženými oříšky.

Jak už jste asi pochopili, dukkah je kořenící směs. Já tedy raději říkám “kořenitá”, protože pod pojmem kořenící směs si vybavím něco trochu jiného. Dukkah se hodí pro finální touch pokrmů, jako jsou například právě saláty nebo třeba vejce atd.. Víc se můžete dočíst v samostatném příspěvku.

Dukkah

Recept na dukkah jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů.

Buddha bowl s tofu, tahini dresinkem a dukkahem

Ingredience

  • 1 menší batát

  • 50 g tofu

  • Olivový olej

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Mletý zázvor

  • Mletý římský kmín

  • Mletá paprika

  • 2 hrsti salátu

  • Hrst vařených fazolí (červených)

  • ¼ cukety

  • 1 menší mrkev

  • ¼ avokáda

  • Hrstka klíčků (mungo, čočka a cizrna)

  • Dukkah

  • Tahini dip:
  • ½ lžíce tahini

  • 2 lžíce vody

  • ½ lžíce citronové šťávy

  • ½ lžíce citronové šťávy

  • Špetka soli

Postup

  • Oloupaný batát nakrájejte na kusy velikosti sousta. V míse lehce zakápněte olejem, osolte a opepřete. Promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
  • Slabé plátky tofu lehce potřete olivovým olejem a položte vedle batátů na plech. Lehce osolte a poprašte mletým zázvorem, římským kmínem a paprikou. Pečte při 200 °C 15 – 20 minut.
  • Vidličkou prošlehejte ingredience na tahini dresink. Případně podle chuti přidejte bylinky nebo koření.
  • Do hlubokého talíře nebo misky vyskládejte fazole a zeleninu (natrhaný salát, cuketu nakrájenou na proužky, nudličky z mrkve), avokádo a klíčky. Přidejte opečené batáty a tofu, přelijte dresinkem a posypejte dukkahem.