Původně na Vařeništi nesl tento recept název jahodový koláč. Ale jahodami je jen ozdobený a můžou je nahradit třeba borůvky nebo borůvky, zatímco uvnitř je sýr. Výstižnější je proto název cheesecake.
Cheesecake jsem nechtěla koláč pojmenovat proto, že mívá obvykle korpust jen vespod, zatímco okraje náplně jsou holé. Ale napadá vás lepší název? Tvarohové koláče už nějaké na blogu mám, chtěla jsem je zkrátka trochu odlišit.
Jak jsem na úvod zmínila, visel recept na blou už nějakou dobu. Nedávno si ho všimli z Jíme zdravě a přáli si ho v trochu upgradované, zdravější verzi sdílet u sebe na webu. Proto jsem recept trochu vytunila, přefotila a teď ho sdílím v novém kabátu.
V čem se cheesecake liší
Recept jsem především z hranaté formy, kterou má doma asi málokdo, přesunula do dortové rozevírací formy, kterou naopak vlastní asi každý, kdo aspoň trochu rád peče. Těsto na korpus bylo původně připraveno z bílé pšeničné mouky. Tu jsem nahradila celozrnnou. A v náplni jsem bílý cukr vyměnila za xylitol.
Povrch koláče se vypekl pěkně dozlatova. Nevím, jesstli za to může právě xylitol. Možná by mu tedy ještě na ozdobu slušela sněhobílá vyšlehaná smetana. To už nechám na vás 🙂 Ať tak nebo tak, tuším, že si ho oblíbíte. Doma jsem ho musela péct za týden znovu.
Detaily receptu
dortová forma <br>o průměru 22 cm
40 minut
1 hod. 20 min
Ingredience
- Korpus:
220 g celozrnné hladké mouky (špaldová nebo pšeničná)
20 g moučkového třtinového cukru
na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
100 g másla
1 žloutek
1 – 2 lžíce vody
- Náplň:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce
80 g xylitolu
1 lžička vanilkového extraktu
- Na ozdobení:
jahody nebo jiné ovoce, které je právě v sezóně
můžete ozdobit i čokoládou a ořechy
Postup
- Mouku smíchejte s cukrem a kypřicím práškem. Máslo pokrájené na menší kousky vpracujte rukama nebo robotem do mouky. Přidejte žloutek, lžíci až dvě vody a zpracujte těsto. Nechte v lednici zabalené ve fólii uležet alespoň 2 hodiny.
- Mascarpone se smetanou a xylitolem našlehejte do pěny – ne do tuha. Jen tak, aby se ingredience propojily a směs se lehce nadlehčila. Krátce zašlehejte vejce a vanilkový extrakt.
- Těsto nechte 5 minut povolit při pokojové teplotě. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte plát silný asi 3 mm. Vyložte jím koláčovou formu. Dno si můžete vyložit pečicím papírem, aby vám šel koláč lépe vyndat.
- Těsto ve formě upravte tak, aby dosahovaly okraje do výšky asi 4 cm.
- Těsto zakryjte alobalem a vysypejte luštěninami – pečte tzv. naslepo 10 minut při 200 °C. Poté alobal okryjte a pečte dalších 8 – 10 minut dozlatova.
- Troubu ztlumte na 160 °C. Náplň nalijte do předpečeného korpusu a pečte hodinu. Nechte zcela vychladnout v troubě – s koláčem nejlépe moc nehýbejte.
- Nakonec zchladlý koláč ozdobte.
Takto vypadal recept na Vařeništi:
Pochutnejte si i na dalších jahodových receptech:
Tvarohový dort s jahodami
Pohankové ovocné knedlíky