Tři – dva – jedna..! Každoročně se scházíme na Silvestra právě proto, abychom se dočkali společného odpočítávání posledních vteřin do konce roku, který otevře dveře roku následujícímu. Mnohdy očekáváme, že bude lepší než předchozí a užijeme si ho ve společnosti, která s námi vyprovází starý rok do světa vzpomínek.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 23. 12. 2015
Když si vzpomenu na oslavy konce roku, vzpomínám si jen na poslední dva roky a kdysi dávné dva roky, které pro mě byly „nezapomenutelnými“. Ty poslední dva roky jsem strávila u sestřiny, resp. švárovy rodiny, kam se vždy ráda vracím, a proto si odtamtud odnesu vždy skvělé vzpomínky. Ty kdysi dávné dva roky se odehrály s mými přáteli, vedle nichž jsem vyrůstala v naší malé vesničce. A zbytek? Jeden rok jsem silvestr trávila v nemocnici a ty zbylé doma u televize. Z toho důvodu jsem Silvestr ráda neměla, ale teď jsem pochopila, že jde o hezkou záminku k setkání s rodinou a blízkými.
Pokud se nechystáte vyrazit na nějakou superoriginální akci pořádanou v restauraci apod., ale naopak přichystáte soukromou párty, kterou si užijete jen s těmi nejbližšími, určitě si zaslouží skvělé pohoštění, které připravíte raz dva a z pár surovin.
Na tyhle recepty použijete opravdu jen pár surovin a nemusíte se hroutit, že po vánočních nákupech opět provětráte peněženku.
A pokud byste si chtěli rozšířit obzory ještě více, podívejte se na to, co jsme tvořily s Florentýnou, kterou jistě znáte z blogu Kuchařka pro dceru. Dovíte se 10 tipů, jak vytvořit nejlepší silvestrovské jednohubky a chlebíčky.
Listové soudky se dvěma druhy náplní
Suroviny: cca 20 – 35 ks
Listové soudky:
- 2 pláty rozváleného listového těsta
- 1 vejce
- Sezamová semínka – světlá i černá
Postup:
- Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem (můžete použít ten z listového těsta).
- Rozšlehejte vejce s necelou 1 lžící vody.
- Z každého plátu vykrájíte cca 30 koleček. Vždy vykrojte jedno plné kolečko a k němu dvě děravá (10 plných, 20 děravých).
- Plná kolečka rozložte na plech. Potřete rozšlehaným vejcem a na každé položte děrované kolečko, aby okraje nepřečuhovaly. Potřete opět vejcem a přiložte druhé kolečko.Potřete vejcem.
- Polovinu posypte černým sezamem, druhou polovinu světlým sezamem.
- Pečte dozlatova.
Řepová náplň:
- 80 g uvařené červené čepy, oloupané
- 5 g namletých vlašských ořechů
- 30 g bílého hustého jogurtu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Špetka sušeného česneku
Postup:
- Řepu nastrouhejte najemno. V misce promíchejte s ostatními surovinami.
Žampionová náplň:
- 35 g cibule (tj. asi ½)
- Oříšek másla
- 50 g žampionů
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Špetka sušeného tymiánu
- 50 g měkkého tvaroh (polotučného)
- Niva na ozdobení
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno.
- Na pánvi rozehřejte máslo a cibuli nechte orestovat dozlatova.
- Žampiony nakrájejte na jemné plátky. Přidejte k cibuli.
- Opékejte dozlatova a doměkka. Nechte vychladnout.
- Smíchejte žampiony s tvarohem. Osolte, přidejte pepř a tymián.
Soudky naplňte náplněmi. Ozdobit můžete ořechy, nivou, bylinkami.
Soudky si upečte den předem a naplňte je až na poslední chvíli. Alespoň vám před večírkem zbyde více času na perfektní líčení nebo výzdobu obýváku.
Avokádový krém s uzeným lososem
Suroviny: cca 18 ks:
- 80 g vyzrálého avokáda
- 150 g měkkého tvarohu (polotučného)
- Nastrouhaná citronová kůra z ¼ citronu
- sůl
Na ozdobu:
- Asi 20 g uzeného lososa
- Rozválené listové těsto
- 1 vejce
- Sezamová semínka
- Vločková nebo hrubozrnná sůl
- Červená cibule
Postup:
- Předehřejte troubu na 220 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
- Z listového těsta vykrájejte kolečka.
- Vejce rozšlehejte, potřete jím kolečka. Kolečka posypte sezamem, solí a pečte dozlatova.
- Do mísy vložte avokádo, rozmačkejte vidličkou. Přidejte tvaroh, citronovou kůru, sůl a promíchejte.
- Cibuli nakrájejte na jemná půlkolečka.
- Do zdobícího sáčku s řezanou špičkou vložte krém a na lžičku (můžete použít i mističky anebo krekr) stříkněte trochu krému. Ozdobte lososem, upečeným listovým těstem a cibulkou.
Kanapky s uzeným lososem
Suroviny: cca 16 ks
- 4 plátky lisovaného celozrnného chleba
- 80 g měkkého tvarohu
- 20 g uzeného lososa
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Bylinky (čerstvý kopr, tymián, oregano, pažitka)
- Rajčátka
- Olivy
Postup:
- Z chleba vykrájejte kolečka.
- Tvaroh promíchejte se zbylými surovinami a vložte do zdobícího sáčku.
- Na kolečka naneste kopečky náplně. Ozdobte například rajčátky a olivou.
Rolky s nivovou pomazánkou
Suroviny: cca 24 kousků
- 8 plátků toustového chleba (světlý i tmavý)
- 100 g měkkého tvarohu
- 60 g nivy
- Tymián
- Na ozdobení:
- Hroznové víno
- Cherry rajčátka
Postup:
- Nivu rozmačkejte s tvarohem v misce, dochuťte tymiánem.
- Toustový chléb rozválejte válečkem. Horní okraj odkrojte.
- Pomažte pomazánkou a pomocí alobalu sviňte do rolády. Alobal utěsněte a nechte nejlépe 2 hodiny.
- Odstraňte alobal a odkrojte konce roládky. Rozkrojte na 3 části. Každou ozdobte kousek vína nebo rajčátkem a spíchněte párátkem.
A jak zdobit chlebíčky?
Přiznám se, že tradiční chlebíčky s bramborovým salátem, jsou pro mě velká nuda a dávám přednost lehčím variantám pohoštění. Na chlebíčky používám úzké francouzské bagety a vícezrnné bagetky, které šikmo nakrájím a další kroky jsou stejně jednoduché.
K namazání můžete použít různé variace pomazánek. Použít můžete třeba „jen“ lučinu a další čerstvé sýry. Můžete ji ochutit bylinkami, stejně tak jako například měkký tvaroh. Pomazánku můžete udělat na stejný způsob, jako je avokádový krém (viz. nahoře). Vegetariáni ocení pomazánku z červené řepy nebo z mrkve, celeru, jogurtu a hořčice.
Pro přípravu pomazánky můžete použít i maso. Zde najdete recept na pomazánku z kuřete, kterou můžete doplnit například jen oříšky.
Když už máte namazanou bagetku, je třeba dát něco navrch. Narolujte a plátky sýru nebo šunky a načančejte je na bagetu. Sýr můžete oživit tím, že jeho okraj poprášíte mletou paprikou. Pak by se slušela ještě třečnička na dortu – něco malého pro oživení.
Připravit můžete i tyto Rukolové trubičky, které si můžete upéct den předem a před večírkem je naplníte náplněmi.