Vajec se u nás spotřebuje poměrně dost. Ty, která se neupotřebí při pečení, sním na různé způsoby – natvrdo, zastřená, míchaná… Frittatu jsem ale ještě nikdy nedělala. Špenátová frittata s rajčaty a fetou zní možná honosně a snad zavání pracností, opak je ale pravdou. Tahle luxusní véča je hotová do 20 minut.
Co je to frittata
Kdo má nějaký ten základ z italštiny, bude mu tohle slovíčko povědomé. Fritto znamená smažený, takže frittata by mohla být v překladu taková “smaženka” 🙂 Nicméně Ital si pod tímto názvem představí vaječnou omeletu, která bývá někdy i pěkně vysoká. Smaží se na pánvi a dopéká se v troubě. Posetá může být různými ingrediencemi. Do frittaty můžete použít cukety, sušená rajčata, olivy, chřest, uzeniny, různé druhy sýra...
Frittata prostě může vždycky chutnat jinak a vždycky bude skvělá a jedinečná. Takovou večeří pohrdne jen vaječný odpírač, který ale neví, o co tím přichází. U nás jsme ji v jednom týdnu jedli hned dvakrát!
Špenátová frittata s rajčaty a fetou
Detaily receptu
2 – 4 porce
5 minut
15 minut
LEPKU
Ingredience
6 vajec
30 – 50 ml smetany (je to na vás, jak ji chcete vydatnou)
sůl
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
asi 8 cherry rajčat
100 g baby špenátu
70 g sýru feta (příp. balkánského sýru anebo třeba mozzarelly)
čerstvě mletý pepř
čerstvé bylinky na posypání
Postup (Je více možností, jak frittatu připravit, já postupovala takto)
- Vejce jsem rozšlehala se smetanou a špetkou soli. Troubu jsem zapla na gril (230 °C).
- Na nepřilnavé (pozor, to je důležité – nepřílnavé) pánvi o průměru 30 cm jsem rozehřála olej. Česnek jsem rozsekala najemno a přidala s rajčaty na pánev. Párkrát jsem je na pánvi prohodila. Česnek se hezky rozvoněl a rajčata trošinku změkla.
- Po takových 2 minutách jsem přidala špenát a míchala, dokud neovadl. Zalila jsem vaječnou směsí a posypala rozdrobenou fetou. Sporák jsem ztlumila na minimum. Asi po 7 minutách, jsem přikryla alobalem a nechala okraj na jedné straně malinko povolený, aby mohla ucházet pára. Můžete použít i poklici, ale já tak velkou nemám 🙂 Když budete chtít zakrýt pánev alobalem, půjde vám to dobře, když si natáhnete alobal přes pánev a pomocí natažené utěrky uhladíte alobal přes okraje – pozor, ať nevzplanete, pokud máte plynový hořák. Takto jsem nechala frittatu asi 3 – 5 minut – zkrátka bylo vidět, že vejce už nejsou syrová.
- Na plech vyložený pečicím papírem jsem pomocí silikonové stěrky opatrně nechala sklouznout frittatu a dala na 2 minuty pod gril, aby chytla barvu.
- Nakonec jsem na talíři opepřila a posypala bylinkami – tymiánem a oreganem.
Pokud máte pánev, kterou můžete přendat do trouby, dejte tam frittatu víceméně hned, jak ji zalijete vejci a posypete sýrem – hlídejte jen, aby se nespálila.
Další varianta je taková, že si na pánvi orestujete česnek, rajčata a špenát tak, jak zmiňuji výše. Zapékací formu vymažete máslem a zeleninu do ní rozprostřete. Zalijete vaječnou směsí a dáte péct na 220 °C do trouby.
Vyndávejte frittatu z trouby ve chvíli, kdy se vejce uprostřed přestanou třást.
Pochutnejte si i na dalších rychlých večeřích:
Restované ředkvičky s vajíčkem
Minestrone
Cuketovo-mrkvové placičky