Domů » Pomazánky – listopadová edice: Pikantní masová, veganská křenová a zeleninová pomazánka
pomazánky

Pomazánky – listopadová edice: Pikantní masová, veganská křenová a zeleninová pomazánka

Listopadové recepty na pomazánky se od sebe docela liší, něco společného ale mají. Všechny jsou poměrně zahřívací. Důvod, proč jsem přiostřila, je jednoduchý. Bacily na sebe nenechávají v tomto proměnlivém počasí nikde čekat, a proto je ideální je vypálit a posílit svou obranyschopnost.

Věřím v sílu přírody a imunity. Ne, že bych někdy nesáhla po lécích. Ale vždycky se snažím upřednostnit tu přirozenou cestu a nezanedbávat prevenci. Skvělými bojovníky proti bacilům je v tomto období například šípkový čaj, zázvor, rakytník a přírodní antibiotikum – česnek. Krom toho je ideální konzumovat převážně tepelně upravenou zeleninu (i ovoce), zahřívat se bylinkami a kořením. Super je i otužování – tedy pro ty, co na to mají koule. A to já nejsem 😀 Ale snažím se aspoň cvičit a denně chodíme na procházky (i ve svižnějším tempu). No a zdavá strava je automatická.

Proč jsem tentokrát vynechala mléčné výrobky

Podle tradiční čínské medicíny jsou mléčné výrobky “vlhké” a “chladivé”. V tomto období, kdy se potřebujeme prohřívat, nemusí “slabším povahám” tak sednou. A proto jsem vytvořila dvě čistě veganské a jednu masovou, abychom měli rovnováhu 🙂

Pikantní masová pomazánka

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 1 cibule

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 200 g hovězího mletého masa

  • 1 lžíce rajského protlaku

  • 1 lžička mleté uzené papriky

  • 1 stroužek česneku

  • 1 velký bobkový list

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • 1 lžíce nadrobno pokrájené petrželky

  • popř. chilli

Postup

  • Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte hovězí maso a za občasného míchání opékejte, dokud se nezatáhne.
  • Přidejte rajský protlak, papriku, nadrobno pokrájený česnek a asi minutu míchejte na mírnějším ohni. Přidejte bobkový list, osolte a opepřete a podlijte 1,5 dl vody. Pod poklicí duste 30 minut.
  • Směs rozmixujte. Dochuťte petrželkou, případně chilli a podávejte.

Veganská fazolová pomazánka s křenem

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 200 g sterilovaných bílých fazolí

  • 30 g jablka (oloupaného)

  • 1 – 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu

  • 1 lžička oleje lisovaného za studena

  • sůl

Postup

  • Propláchnuté, scezené fazole rozmixujte s jablkem najemno. Ochuťte křenem, solí a vmíchejte olej.

Zeleninová pomazánka s červenou čočkou

Ingredience na 4 porce

  • 70 g červené loupané čočky

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 cibule

  • 50 g mrkve

  • 50 g kořenové petržele

  • 70 g celeru

  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu

  • 1/2 lžičky mletého zázvoru

  • 1 lžička kurkumy

  • sůl

  • citronová šťáva

Postup

  • Čočku dejte vařit doměkka.
  • Olej nalijte do pánve a orestujte na něm dozlatova najemno pokrájenou cibulku.
  • Kořenovou zeleninu nastrouhejte najemno a přidejte k cibuli. Za občasného míchání opékejte na mírném až středním ohni 5 minut. Asi v polovině této doby přidejte římský kmín a zázvor.
  • Po 5 minutách podlijte 1 dl vody, přidejte kurkumu, osolte a duste další 3 minuty. Nakonec přidejte uvařenou čočku a ještě 2 – 3 minuty promíchávejte na mírném ohni. Dochuťte 1 – 2 lžícemi citronové šťávy. Můžete přidat i chilli.

Ozkoušejte i další zdravé sezónní pomazánky