Listopadové recepty na pomazánky se od sebe docela liší, něco společného ale mají. Všechny jsou poměrně zahřívací. Důvod, proč jsem přiostřila, je jednoduchý. Bacily na sebe nenechávají v tomto proměnlivém počasí nikde čekat, a proto je ideální je vypálit a posílit svou obranyschopnost.
Věřím v sílu přírody a imunity. Ne, že bych někdy nesáhla po lécích. Ale vždycky se snažím upřednostnit tu přirozenou cestu a nezanedbávat prevenci. Skvělými bojovníky proti bacilům je v tomto období například šípkový čaj, zázvor, rakytník a přírodní antibiotikum – česnek. Krom toho je ideální konzumovat převážně tepelně upravenou zeleninu (i ovoce), zahřívat se bylinkami a kořením. Super je i otužování – tedy pro ty, co na to mají koule. A to já nejsem 😀 Ale snažím se aspoň cvičit a denně chodíme na procházky (i ve svižnějším tempu). No a zdavá strava je automatická.
Proč jsem tentokrát vynechala mléčné výrobky
Podle tradiční čínské medicíny jsou mléčné výrobky “vlhké” a “chladivé”. V tomto období, kdy se potřebujeme prohřívat, nemusí “slabším povahám” tak sednou. A proto jsem vytvořila dvě čistě veganské a jednu masovou, abychom měli rovnováhu 🙂
Pikantní masová pomazánka
Ingredience na 2 – 4 porce
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
200 g hovězího mletého masa
1 lžíce rajského protlaku
1 lžička mleté uzené papriky
1 stroužek česneku
1 velký bobkový list
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce nadrobno pokrájené petrželky
popř. chilli
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte hovězí maso a za občasného míchání opékejte, dokud se nezatáhne.
- Přidejte rajský protlak, papriku, nadrobno pokrájený česnek a asi minutu míchejte na mírnějším ohni. Přidejte bobkový list, osolte a opepřete a podlijte 1,5 dl vody. Pod poklicí duste 30 minut.
- Směs rozmixujte. Dochuťte petrželkou, případně chilli a podávejte.
Veganská fazolová pomazánka s křenem
Ingredience na 2 – 4 porce
200 g sterilovaných bílých fazolí
30 g jablka (oloupaného)
1 – 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
1 lžička oleje lisovaného za studena
sůl
Postup
- Propláchnuté, scezené fazole rozmixujte s jablkem najemno. Ochuťte křenem, solí a vmíchejte olej.
Zeleninová pomazánka s červenou čočkou
Ingredience na 4 porce
70 g červené loupané čočky
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
50 g mrkve
50 g kořenové petržele
70 g celeru
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička kurkumy
sůl
citronová šťáva
Postup
- Čočku dejte vařit doměkka.
- Olej nalijte do pánve a orestujte na něm dozlatova najemno pokrájenou cibulku.
- Kořenovou zeleninu nastrouhejte najemno a přidejte k cibuli. Za občasného míchání opékejte na mírném až středním ohni 5 minut. Asi v polovině této doby přidejte římský kmín a zázvor.
- Po 5 minutách podlijte 1 dl vody, přidejte kurkumu, osolte a duste další 3 minuty. Nakonec přidejte uvařenou čočku a ještě 2 – 3 minuty promíchávejte na mírném ohni. Dochuťte 1 – 2 lžícemi citronové šťávy. Můžete přidat i chilli.