Existuje nejen spousta možností, jak připravit palačinky, ale i řada způsobů, jak je servírovat. Tenhle styl na špejli bude (nejen) děti obzvlášť bavit. Palačinkové špízy tak děti potěší nejen v jejich Mezinárodní den, ale zpestří i různé oslavy a setkání.
Palačinkové špízy jsou super zdravou alternativou dezertu pro děti i dospělé. Těsto je připravené z celozrnné špaldové mouky. Tvaroh (používám od Madety – není tak řídký) je slazený xylitolem. Můžete ho osladit třeba i medem, javorovým sirupem nebo jiným alternativním sladidlem. Tvaroh obsahuje bílkoviny a dokáže lépe zahnat chutě na sladké. Navíc tvaroh v kombinaci s ovocem a čokoládou je naprostá lahůdka. A na své si přijdou i ti, co milují palačinky klasicky potřené svým oblíbeným džemem. Nakombinovala jsem kakaové palačinky se světlými palačinkami s dobrou marmoškou. I v případě džemu se dá vybrat ten, který nebude slazený cukrem, anebo jen opravdu malinko. Případně můžete použít různé ovocné dřeně, hustější jablečná povidla apod.
Kakao v palačinkách můžete nahradit karobem, který má také lehce sladkou chuť. Pro přípravu omáčky jsem použila kvalitní 90% čokoládu a plnotučné mléko s drobným přídavkem másla, aby vznikla hladká textura. Je ho tam ale opravdu málo.
Ovoce vyberte podle chuti a třeba i podle sezóny. Krom jahod a borůvek to mohou být maliny, ostružiny, hrozny, jablka, hrušky, švestky, rybíz, mango, třešně… Je spousta druhů ovoce, které bude vypadat i chutnat skvěle. U jablek a hrušek však pozor na oxidaci. Po nakrájení pokapejte toto ovoce citronem.
Příprava předem
Palačinky je dobré po namazání tvarohem a džemem nechat chvíli odpočívat v lednici – alespoň hodinu až dvě. Budou lépe držet tvar při krájení a těsto stačí lehce nasáknout tekutinu. Nenechávejte palačinky v lednici ale moc dlouho, těsto by naopak mělo tendenci tuhnout.
Pokud si chcete předem nachystat celé špízy i s ovocem, stejně tak je nenechávejte v lednici dlouho – určitě ne přes noc. Ovoce v lednici ztrácí chuť i vůni, a proto se snažte dobu v lednici před podáváním eliminovat, pokud se nechcete připravit o skvělý chuťový zážitek.
Palačinkové špízy
Ingredience
- Těsto na palačinky:
1 větší vejce
240 ml (rostlinného) mléka
1 lžíce oleje (10 g)
145 g celozrnné hladké špaldové mouky
Malá špetka soli
½ lžíce kakaa (6 g) + 1/ lžíce (rostlinného) mléka
Ghí nebo kokosový olej na smažení
- Na potření:
140 g polotučného tvarohu
2 lžičky xylitolu
Džem
- Navíc:
Čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky, kiwi, mandarinky, ananas, hrozny apod.)
- Čokoládová omáčka:
50 g plnotučného mléka
5 g másla
50 g tmavé čokolády (použila jsem 90% čoko)
Postup
- Vejce prošlehejte s mlékem a olejem. Metlou zašlehejte celozrnnou mouku. Vznikne asi 450 g těsta. Polovinu těsta odlijte a přidejte do něj kakao s trochou mléka. Ze světlého i tmavého těsta usmažte na pánvi lehce potřené olejem po dvou palačinkách (celkem tedy 4).
- Vychladlé kakaové palačinky potřete tvarohem oslazeným xylitolem. Světlé palačinky potřete džemem. Srolujte a vložte do lednice na hodinu až dvě.
- Mléko zahřejte těsně pod bod varu. Stáhněte z plotny. Do mléka vložte máslo a nadrobno pokrájenou čokoládu. Rozmíchejte do hladka. Horká omáčka je malinko řidší, po zchladnutí příjemně zhoustne.
- Palačinky rozkrájejte na kousky široké cca 2 cm. Na špejle napichujte vždy jeden kousek tmavé palačinky, kousek ovoce, světlou palačinku a ovoce. Podávejte s omáčkou.