Domů » Quesadilla s dýní, špenátem a avokádovou salsou
quesadilla s dýní a špenátem

Quesadilla s dýní, špenátem a avokádovou salsou

Proč miluju tenhle typ jídla? Já osobně miluju tortilly – jak na způsob tacos, burrita anebo quesadilly. Baví mě různé náplně. A tahle sezónní quesadilla s dýní je jedna z těch, které bych mohla jíst pořád.

Kalorická nástraha

Kdo si přeci jen trochu hlídá jídelníček a snaží se vyhýbat hodně vydatným jídlům, vidí nad quesadillami z restaurace nebo fastfoodů velký vztyčený prst. Už samotný název odkrývá důvod. Queso – sýr – je jednou z hlavních přísad, které do tohoto pokrmu patří. Sýr je sice zdrojem bílkovin, ale také tuku. Obvykle se navíc používá tučný sýr. Obzvlášť v kombinaci s avokádem, které bývá také součástí quesadill, je to pak obzvlášť vydatné jídlo.

quesadilla s dýní a špenátem

Z toho vyplývá, že vlastnoruční příprava quesadilly, nad kterou tak získáváte plnou kontrolu, je pro váš jídelníček z hlediska výživy mnohem vhodnější. Zároveň si můžete být jisti, že si pochutnáte, protože si ji nacpete tím, co máte rádi a v množství, které vám vyhovuje.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Quesadilla s dýní, špenátem a avokádovou salsou

Detaily receptu

Množství

2 – 3 porce/3 quesadilly

Doba přípravy

20 minut

Tepelná úprava

25 minut

Ingredience

  • 200 g dýně Hokkaidó

  • Olivový olej

  • Sůl

  • 40 g baby špenátu

  • 120 g červených fazolí – sterilovaných

  • 80 g sýru feta

  • Avokádová salsa:
  • 1,5 zralého avokáda

  • 1,5 lžíce limetkové nebo citronové šťávy

  • Sůl

  • 1 šalotka

  • Paprička jalapeňos

  • Hrst čerstvého koriandru

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • K podávání:
  • 3 celozrnné tortilly

Postup

  • Dýni nakrájejte na malé kostky. V misce zakápněte asi ½ lžíce olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte 15 minut.
  • Avokádo rozmačkejte vidličkou. Zakápněte limetkovou nebo citronovou šťávou, osolte a promíchejte. Šalotku a jalapeňos nakrájejte najemno. Koriandr nasekejte nadrobno. Šalotku, chilli papričku, koriandr a římský kmín vmíchejte do avokáda.
  • Špenát nakrájejte nadrobno a vložte do mísy. Fazole propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Ke špenátu přidejte fazole a pečenou dýni, lehce osolte.
  • Na každou z tortill natřete do poloviny třetinu avokádové salsy. Na avokádovou salsu rozprostřete třtinu dýňovo-špenátové směsi. Posypejte částí rozdrobeného sýru feta a přiklopte. Dlaněmi lehce stiskněte a poté opatrně přendejte do sendvičovače. Několik minut zapékejte dozlatova.
  • Servírujte například s česnekovým dipem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Mohlo by se vám líbít: