Domů » Paprika plněná pohankou a sýrem
paprika plněná pohankou a sýrem

Paprika plněná pohankou a sýrem

Pohanka byla jedna z prvních „alternativních“ obilovin, které jsem vyzkoušela vařit při kompletní změně stravování před zhruba 13 lety. Bohužel mi nepřišla úplně atraktivní. Čím to, že teď je jednou z mých nejoblíbenějších surovin? Tenkrát to byl špatný výběr. Nevěděla jsem, že existuje pohanka a pohanka…a navíc ani nebylo příliš na možností. Obchody se zdravou výživou teprve vznikaly a až po době jsem si uvědomila, že zelená, navíc bio pohanka, je chuťově někde úplně jinde, než hnědá pohanka, kterou klasicky seženete v regálu hypermarketu.

paprika plněná pohankou a sýrem

Jaký je rozdíl mezi hnědou a zelenou? Zatímco hnědá se loupe za působení tepla, které krom odstranění slupek má tu nevýhodu, že způsobuje zvlášní zápach i pachuť. Na druhou stranu zelená pohanka se loupe mechanicky, tím pádem i šetrněji k výživovým i senzorickým vlastnostem. Tím pádem si můžete vychutnat nejen její zdravotní benefity, ale i skvělou, lehce oříškovou chuť. Proto se pohanka často používá k přípravě snídaňových kaší – díky té příjemné oříškovosti. Navíc je bezlepková, proto si na ní může pochutnat každý.

Pro přípravu kaší je perfektní pohanka lámanka. Dá se předem namočit ve vodě, pak se jen přivede k varu, stáhne z plotny a přiklopí. Během pár minut dojde sama. Druhá varianta, kteoru jsem uplatnila v tomto receptu, je krátké vaření a poté nechání pod pokličkou několik minut. Uvařená pohanka skvěle přijme další chutě – koření a bylinky, proto jsem lámankou naplnila papriky – aby byla chuť plnější a textura kompaktnější. Jako kdybyste papriku naplnili masem.

paprika plněná pohankou a sýrem

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

15 minut

Doba pečení

15 minut

Bez

lepku

Ingredience

  • 100 g pohanky lámanky

  • 1 – 2 lžíce oleje

  • 1 větší řapík celeru

  • 100 g oloupané mrkve

  • 1 – 2 stroužky česneku

  • 1 lžička drceného kmínu

  • 1 lžíce najemno pokrájené petržele

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • 60 g rozdrobeného balkánského sýru

  • 2 papriky

Postup

  • Pohanku uvařte podle návodu na obalu – nasypejte do hrnce a zalijte v poměru 1:1,5 (pohanka:voda). Osolte, přiveďte k varu a vařte 2 – 3 minuty. Přiklopte a nechte několik minut dojít.
  • Na pánvi rozehřejte olej. Řapíkatý celer i mrkev nakrájejte nadrobno a pár minut opékejte. Přidejte rozdrcený česnek a kmín, asi minutu míchejte. Zeleninu přidejte k pohance, dochuťte petrželkou, solí a pepřem.
  • Do směsi, která stačila trochu zchladnout, přidejte nastrouhaný sýr. Naplňte papriky.
  • Paprikám seřízněte vršek a vyndejte semínka.
  • Přendejte papriky na plech i s vršky a pečte při 180 °C (horkovzduch) asi 15 minut.