Nepečené cukrové u nás doma letí. Jestli je to u vás stejné a toužíte si smlsnout po něčem zdravějším, připravte si švestkové kuličky. A víte, jaká je nenahraditelná vánoční ingredience, která jim dává tu jedinečnou příchuť?
Nepečené kuličky miluje snad každý druhý Čech 🙂 A když ne kuličky, tak vosí hnízda. Jde o hodně podobné těsto. Chutnají skvěle, že? 🙂 A napadlo vás někdy, co je tou jedinečnou ingrediencí, která jim dává “vánoční příchuť”? Tuzemák. Za mě nepostradatelná součást vánočních nepečených kuliček. A proto jsem nemohla tuzemák opomenout v tomto receptu.
Švestkové kuličky jsou plné zdravých ingrediencí. A i když může někdo namítat, že alkohol zdravý není, v tomto případě a při tomto množství funguje spíš jako “koření”. Pokud striktně alkohol odmítáte, určitě si na kuličkách pochutnáte i tak a možná si je rádi připravíte i jindy během roku jako zdravé mlsání.
Recept jsem připravila ve spolupráci s ETA.
Švestkové kuličky
Ingredience na 14 kuliček
100 g sušených švestek, měkkých
50 g jemných ovesných vloček
40 g vlašských nebo pekanových ořechů
25 g kokosového tuku
1,5 lžíce tuzemáku nebo rumu
½ lžičky mleté skořice
Kakao na obalení
Postup
- Sušené švestky, ovesné vločky, ořechy, kokosový tuk, rum a skořici vložte do food procesoru a mixujte, dokud se ingredience nespojí do kompaktní „pasty“.
- Z hmoty tvarujte mezi dlaněmi kuličky a obalujte v kakau.
- Uložte do chladu. V krabičce skladujte asi měsíc.