Sledovali jsme tak MasterChefa a říkám si: „To jsou neuvěřitelní machři!!“ Strašně obdivuju jejich schopnost improvizace na levelu 1000. Mě poslední dobou stěží napadá, co budu vařit 🙂 Přiznám se, že teda jedu často stejný jídla dokola… Nevím, jestli je to normální i u vás, ale mě to začíná znepokojovat.
Zrovna jsem si chtěla po delší době upéct zeleninové placičky – z mrkve, cukety, brambory… Jenže jsem měla málo mrkve, doslova dvě, takže jsem s nimi moc parády nadělat nemohla a mrkev mi v placičkách prostě chutná – potřebovala bych aspoň 3 🙂 No nic, k obědu jsem spáchala něco jiného. Ale co se stalo s těma mrkvema? Napadlo mě, že když jim to s cuketou tak dobře ladí, mohlo by jim to ladit ještě s balkánem v taštičkách. Zrovna k našim dorazila ségra s neteřema na návštěvu a ta tyhle věci zkouší ráda.
A jak se ukázalo, i tak málo stačí a ve výsledku máte bezva dobrotu na návštěvu, na grilovačku, pro posezení večer na terase.. A navíc je to zdravé a úplně jednoduché…krom toho z ingrediencí, které máme mnozí běžně doma. Než stačí vychladnout náplň, máte zadělané těsto… Než tam stačíte zamíchat sýr a připravit si pracovní plochu na vyvalování těsta, máte těšsto odpočaté a můžete se pustit do práce. Než po sobě uklidíte pracovní plochu, máte už upečeno. Tomu já říkám efektivita 🙂
Detaily receptu
25 kousků
30 minut
15 minut
Ingredience
- Těsto:
260 g celozrnné hladké špaldové mouky + na podsypání
20 g olivového oleje + na potření
140 ml vody
špetka soli
- Náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
2 mrkve (120 g oloupané mrkve)
150 g cukety
1 stroužek česneku
1 lžička římského kmínu
sůl
50 g balkánského sýru
Postup
- Začněte náplní. Mrkev a cuketu nastrouhejte nahrubo. Na pánvi rozehřejte olej. Cibuli pokrájejte najemno a opečte dozlatova. Přidejte mrkev, cuketu, česnek, římský kmín a osolte. Opékejte na mírnějším ohni asi 10 minut, dokud nezměkne mrkev a nevypaří se tekutina. Cuketa má tendenci pouštět vodu.
- Náplň nechte zchladnout. Poté do ní vmíchejte rozdrobený sýr.
- Suroviny na těsto důkladně zpracujte. Mělo by vám vzniknout pružné těsto. Nechte 5 minut odpočívat.
- Těsto vyválejte na plát silný 2 – 3 mm. Vykrajujte kolečka a plňte směsí. Okraje dobře utěsněte.
- Kapsy přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete olejem.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut dozlatova.