Přestože nové recepty přidávám zpravidla ve středu, tentokrát mi to nedá a udělám výjimku. Celozrnná galetka s ostružinami vás na Instagramu tak zaujala, že ji sem dávám ještě za tepla. Jsem z ní nadšená, tak snad vy budete taky.
Při pohledu na ingredience vás možná zarazí panela. Někdo ji možná zná a používá, někdo ne. Pokud si recept chcete udělat teďka hnedka a panelu nemáte, vyměňte ji například za třtinový cukr nebo xylitol. Pokud ale máte čas si ji opatřit, udělejte to. Nebudete litovat a určitě ji brzy spotřebujete i do dalších receptů.
K čemu je dobrá panela
Panela je vlastně sušená šťáva z cukrové třtiny. Šetrným vysoušením neztratí obsažené cenné látky a ponechá si úžasnou karamelovou chuť. Je nutričně bohatší, než obyčejný i třtinový cukr. Využijete ji nejen v koláčích a buchtách, ale například i k oslazení kaší, nápojů a různých dalších dobrot.
Ricottovou náplň jsem dochutila skořicí jednak proto, že pěkně ladí s karamelovou panelou, a taky z toho důvodu, že podzim klepe na dveře a tohle koření k němu neodmyslitelně patří. Jak sami zjistíte, skořice nepasuje jenom k jablkům, ale právě například i k ostružinám.
Skořice příjemně zahřeje, a to už samotnou vůní, která se line z trouby. Potěšilo mě to tentorkát dvojnásob, protože když jsem sbírala ostružiny na koláč, strhl se pěkný liják a domů už jsem ze zahrady přišla poněkud skropená. Dneska když jsem koláč ochutnávala a koukala ven na to sychravé počasí, mě skořice příjemně zahřála podruhé.
Ke zdobení galetky jsem chtěla původně použít sedmikrásky, ale jelikož počasí bylo opravdu chmurné, byyl všechny zavřené, a tak jsem sáhla po sušených jedlých květech ze Světa plodů.
Celozrnná galetka s ostružinami
Detaily receptu
1 koláč
30 minut
35 minut
Ingredience
- Těsto:
220 g hladké celozrnné špaldové mouky
40 g panely (sušená třtinová šťáva, můžete nahradit jemným třtinovým cukrem nebo xylitolem)
5 g kypřicího prášku do pečiva
nastrouhaná kůra z ½ citronu
špetka soli
120 g másla
1 žloutek (bílek si nechte na potření těsta)
70 ml mléka
- Náplň:
kelímek ricotty
2 – 3 lžíce xylitolu
½ lžičky mleté skořice
ostružiny
Postup
- Mouku promíchejte s panelou, kypřicím práškem, citronovou kůrou a solí. Zapracujte do směsi máslo a žloutek a vytvořte takovou suchou drobenku. Tu přelijte mlékem a zpracujte těsto.
- Těsto vyválejte na plát o průměru 36 – 40 cm. Během vyvalování podsypávejte moukou.
- Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Ricottu oslaďte xylitolem a ochuťte skořicí. Ricottu rozetřete na plát těsta a okraje (cca 4 cm) nechte volné. Na náplň rozprostřete ovoce. Okraje přehněte dovnitř přes ovoce. Potřete bílkem.
- Pečte při 190 °C 35 minut.