Domů » Kuřecí stehna pečená se zeleninou
pečená kuřecí stehna se zeleninou

Kuřecí stehna pečená se zeleninou

Najít někdy dobrou inspiraci na zdravé, chutné a rychlé jídlo k obědu nebo večeři, na kterém bychom si pochutnali všichni, je někdy faakt dost těžké. Kluci jsou jeden mlsnější než druhý. Kompromis ale můžou být tyhle kuřecí stehna pečená se zeleninou – myslím, že nejen u nás, ale i ve vaší domácnosti.

Že někdo ty stehna moc nemusí? No tak to doma slýchám taky. Takže řešením je přidat ke stehnům i kuřecí prso. Nemusíte ho opékat tak dlouho, ale opečte ho zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo a bylo šťavnaté.

Zelenina & bylinky

Pro tento recept, který vznikl ve spolupráci s Eta, jsem vybrala k pečení sezónní zeleninu – fazolky, lilek, cuketu, rajčata a cibuli. Recept jsem tvořila ještě v srpnu, takže fazolky byly na vrcholu sezóny. Pokud máte chuť na tuhle dobrotu mimo jejich sezónu, nahraďte je třeba růžičkovou kapustou. Ta z trouby chutná báječně.

K ochucení můžete přidat různé druhy bylinek. Včetně rozmarýnu, tymiánu a bobkového listu můžete stehna péct i s libečkem, šalvějí nebo třeba oreganem.

Chtěla bych ještě dodat k bobkovému listu, že jsem tentokrát použila čerstvý bobkáč z Rohlíku a je úplně úžasný. Ten sušený nedodá jídlu takové koule, jako čerstvý. A platí to třeba i v přípravě ryb. Připravovala jsem nedávno recept na pražmu pro forbes, kde jsem čerstvý bobkový list použila poprvé. Jednak mě nadchla vůně z trouby a krásně zavoněl i v masíčku.

Dokonalé propojení chutí a vůní

V čem je toto jídlo tak geniální? Všechny ty vůně a chutě se vzájemně propojují a v podobě úžasné šťávy stékají pod kuřátko vypečené dozlatova. Kdo nemá rád stehýnka se ochuzuje o báječný chuťový zážitek. Nicméně je to taková paráda, že určitě i kuřecí prsa budou v této podobě chutnat víc než skvěle.

Kuřecí stehna pečená se zeleninou

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

15 minut

Doba tepelné úpravy

10 + 45 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • ½ lilku

  • Sůl

  • 4 horní kuřecí stehna 

  • Olivový olej

  • ½ středně velké cukety

  • 2 rajčata

  • Hrst zelených fazolek

  • 1 červená cibule

  • 1 červená cibule

  • 3 stroužky česneku

  • Čerstvě mletý pepř

  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu

  • Pár snítek tymiánu

  • Pár snítek rozmarýnu

  • 3 bobkové listy (ideálně čerstvé)

Postup

  • Lilek nakrájejte na čtvrtkolečka silná asi 1 cm. Promíchejte s větší špetkou soli a nechte 20 minut vypotit. 
  • Než se lilek vypotí, zapněte troubu na 200 °C a pusťte se do přípravy kuřecích stehen. Maso osolte ze všech stran. V pánvi rozehřejte trochu oleje a maso kůží dolů opékejte na středním až vyšším plameni 7 – 10 minut dozlatova. Pak přendejte (kůží nahoru) na talíř.
  • Lilek osušte papírovou utěrkou a vložte do zapékací mísy. Cuketu nakrájejte na kolečka. Rajčata přepulte. Fazolky zbavte stopek. Cibuli nakrájejte na klínky. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Všechnu zeleninu přidejte do mísy k lilku, lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Přidejte římský kmín, tymián, rozmarýn a bobkový list. Vše zlehka, ale důkladně promíchejte. 
  • Na zeleninu vyskládejte kousky opečeného masa kůží vzhůru. Vložte do trouby a pečte 45 minut.