Najít někdy dobrou inspiraci na zdravé, chutné a rychlé jídlo k obědu nebo večeři, na kterém bychom si pochutnali všichni, je někdy faakt dost těžké. Kluci jsou jeden mlsnější než druhý. Kompromis ale můžou být tyhle kuřecí stehna pečená se zeleninou – myslím, že nejen u nás, ale i ve vaší domácnosti.
Že někdo ty stehna moc nemusí? No tak to doma slýchám taky. Takže řešením je přidat ke stehnům i kuřecí prso. Nemusíte ho opékat tak dlouho, ale opečte ho zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo a bylo šťavnaté.
Zelenina & bylinky
Pro tento recept, který vznikl ve spolupráci s Eta, jsem vybrala k pečení sezónní zeleninu – fazolky, lilek, cuketu, rajčata a cibuli. Recept jsem tvořila ještě v srpnu, takže fazolky byly na vrcholu sezóny. Pokud máte chuť na tuhle dobrotu mimo jejich sezónu, nahraďte je třeba růžičkovou kapustou. Ta z trouby chutná báječně.
K ochucení můžete přidat různé druhy bylinek. Včetně rozmarýnu, tymiánu a bobkového listu můžete stehna péct i s libečkem, šalvějí nebo třeba oreganem.
Chtěla bych ještě dodat k bobkovému listu, že jsem tentokrát použila čerstvý bobkáč z Rohlíku a je úplně úžasný. Ten sušený nedodá jídlu takové koule, jako čerstvý. A platí to třeba i v přípravě ryb. Připravovala jsem nedávno recept na pražmu pro forbes, kde jsem čerstvý bobkový list použila poprvé. Jednak mě nadchla vůně z trouby a krásně zavoněl i v masíčku.
Dokonalé propojení chutí a vůní
V čem je toto jídlo tak geniální? Všechny ty vůně a chutě se vzájemně propojují a v podobě úžasné šťávy stékají pod kuřátko vypečené dozlatova. Kdo nemá rád stehýnka se ochuzuje o báječný chuťový zážitek. Nicméně je to taková paráda, že určitě i kuřecí prsa budou v této podobě chutnat víc než skvěle.
Kuřecí stehna pečená se zeleninou
Detaily receptu
2 porce
15 minut
10 + 45 minut
LEPKU
Ingredience
½ lilku
Sůl
4 horní kuřecí stehna
Olivový olej
½ středně velké cukety
2 rajčata
Hrst zelených fazolek
1 červená cibule
1 červená cibule
3 stroužky česneku
Čerstvě mletý pepř
1/2 lžičky mletého římského kmínu
Pár snítek tymiánu
Pár snítek rozmarýnu
3 bobkové listy (ideálně čerstvé)
Postup
- Lilek nakrájejte na čtvrtkolečka silná asi 1 cm. Promíchejte s větší špetkou soli a nechte 20 minut vypotit.
- Než se lilek vypotí, zapněte troubu na 200 °C a pusťte se do přípravy kuřecích stehen. Maso osolte ze všech stran. V pánvi rozehřejte trochu oleje a maso kůží dolů opékejte na středním až vyšším plameni 7 – 10 minut dozlatova. Pak přendejte (kůží nahoru) na talíř.
- Lilek osušte papírovou utěrkou a vložte do zapékací mísy. Cuketu nakrájejte na kolečka. Rajčata přepulte. Fazolky zbavte stopek. Cibuli nakrájejte na klínky. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Všechnu zeleninu přidejte do mísy k lilku, lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Přidejte římský kmín, tymián, rozmarýn a bobkový list. Vše zlehka, ale důkladně promíchejte.
- Na zeleninu vyskládejte kousky opečeného masa kůží vzhůru. Vložte do trouby a pečte 45 minut.