Domů » Granola z pánve
granola z pánve

Granola z pánve

Granola výborně poslouží jako základ zdravé snídaně i svačiny. Můžete ji servírovat i trochu neobvykleji, než v misce s jogurtem a ovocem. A také ji můžete zvládnout rychleji, než z trouby.

Granola v mnoha verzích

Receptů na granolu najdete všude spoustu. Od těch fakt zdravých až po ty nee tak úplně. Tady na blogu najdete například recept na granolu s mákem anebo perníčkovou granolu. Servírovat je můžete nejen v misce s jogurtem a ovocem, ale i jako takový “pohár”, nebo můžete granolou posypat sladké tousty, palačinky nebo ovocný salátek. Krom toho je granola skvělý dárek.

Musím zmínit i slanou granolu. Tu jsem si strašně moc oblíbila!!

Slaná granola

Slanou granolu můžete podávat třeba se skyrem a zeleninou.. Vlastně podobně, jako granolu nasladko. Slaná granola vylepší obložené chleby, chleby s pomazánkou nebo třeba “jen” s čerstvým sýrem. A je úžasná především na saláty. Když o ní tak píšu, je mi jasné, že si ji budu muset zase brzy připravit. Sklenička zeje prázdnotou a já na ni dostala takovou chuť!

Rychlá příprava

Tahle granola má obrovskou výhodu, že ji připravíte už během chvilky a nemusíte zapínat troubu. Stačí jen sporák a pánev.

Na pánvi chvíli opékejte vločky nasucho. Jejich chuť bude taková “oříškovější”. Pak přicházejí na řadu ořechy a semínka. Přidejte ty, které máte rádi.

Kokosový tuk dodá granole křupavost. Osladit můžete granolu medem, čekankovým nebo javorovým sirupem.. Můžete použít ale i datlový nebo prostě ten, který vám vyhovuje 🙂

Nakonec, pokud máte chuť, do granoly vmíchejte kousky sušeného ovoce, třeba i toho lyofilizovaného. Nebo, pokud chcete připravit nějakou speciální granolu, můžete do vychladlé granoly vmíchat třeba ovoce či ořechy v čokoládě nebo nějaké jiné polevě. Na Svět plodů toho najdete mraky, čím se dá granola vylepšit.

Dochucení

Krom proměnlivých ingrediencí, jako jsou ořechy, semínka a ovoce, si můžete uzpůsobit chuť pomocí koření

Granola z pánve

Ingredience

  • 1 hrnek ovesných vloček

  • 1 hrnek semínek a ořechů (v tomto případě mix mandlí, kešu, chia semínek, lněného semínka, konopného semínka a slunečnicového semínka)

  • 1 – 2 lžíce čekankového sirupu

  • 1 lžička skořice

  • 1 lžíce kokosového tuku

Postup

  • Rozpalte pánev a vsypte do ní ovesné vločky. Míchejte asi 3 minuty.
  • Do pánve přidejte ořechy a semínka a míchejte další minutu.
  • Přidejte čekankový sirup, skořici, kokosový olej a dobře míchejte, aby se ingredience důkladně propojily. Po 2 – 3 minutách z pánve přendejte na talíř vyložený pečicím papírem a rozprostřete. Nechte vychladnout.
  • Granolu skladujte uzavřenou ve sklenici.