Krásně zelený špenátový chlebíček s pistáciemi je i krásně vláčný a lahodný. A díky pomerančům také skvěle šťavnatý. Barevné potěšení prozáří vaše ráno nebo odpoledne u hrnku čaje nebo kávy.
Na Instagramu a obecně na internetu se to hemží špenátovými, nebo také mechovými dorty, jak se jim říká. Pravdou je, že zanedlouho poté, co jsem připravovala tento recept, jsem dostala zakázku i na mechový dort 🙂 Ten ale později… Špenátových chlebíčků už tolik z vás nepřipravuje. Což je škoda, protože tenhle super vláčný a šťavnatý chlebíček může mecháči klidně konkurovat.
Rozdíl mezi mechovým dortem a chlebíčkem poznáte na první pohled – chlebíčku chybí krém. Ale zato je politý vynikajícím pistáciovým máslem a zdobený šťavnatými pomeranči. V tomto případě krvavými pomeranči odrůdy Moro. A krém? Chlebíček můžete klidně podávat i s kopečkem tvarohu, zakysané smetany nebo řeckého jogurtu. Pak máte zdravý svěží dezert jako vyšitý. Anebo snídani.
![špenátový chlebíček po upečení](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5491.jpg)
![špenátový chlebíček během zdobení potřený pistáciovým máslem](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5494.jpg)
![](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5504.jpg)
Zelený špenát & zelené pistácie
K zelenému špenátu pasují i krásně zelenkavé pistácie. Na Svět plodů si můžete tyhle oblíbené oříšky pořídit hned v několika variantách. Já jsem použila loupané, neblanšírované. Nicméně, pokud si chcete užít jejich zelenou barvu beze slupky, najdete tam i blanšírované. Pro ty, co z pistácií pečou víc, se vyplatí koupit rovnou pistáciovou mouku.
![špenátový chlebíček s pistáciemi](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5571-2.jpg)
Pomeranče
Pomeranče jsem nepřidala jen tak na povrch, aby byl chlebíček líbivější. Zdobení pomeranči je účelné. Dodá chlebíčku na šťavnatosti. Pomeranč jsem ale přidala i dovnitř. Přidala jsem lžíci pomerančového pudru. Můžete případně nahradit trochou pomerančové kůry. Nevím, jestli jste zvyklí na tu sušenou. Já jsem ji jednou koupila a byla jsem nešťastná, protože jsem si slibovala, že půjde o malé kousíčky, které vmíchám do těsta. Jenže ty kousíčky byly větší, takže mě napadá, že by jim snad pomohlo předem je namočit a pak nasekat najemno.
Můžete ale okrájet kůru z pomeranče (ideálně chemicky neošetřeného), kůru párkrát spařit a pak nasekat najemno. Dodáte jí lehkou pikantnost. Prášek nemá tak palčivou dochuť, jako čerstvá pomerančová kůra, takže se příjemně snoubí se špenátem a pistáciemi a nepřehlušuje ostatní chutě. Nicméně, pokud se stane pomerančová chutě dominující, určitě to bude taky stát za to 🙂
Špenátový chlebíček s pistáciemi
![špenátový chlebíček](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5516.jpg)
![](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/02/IMG_5585-2.jpg)
Detaily receptu
forma 25×8 cm
15 minut
50 minut
Ingredience
150 g špenátu
3 vejce
120 g podmáslí
80 g kokosového tuku
150 g celozrnné špaldové hladké mouky
150 g světlé hladké mouky (špaldová nebo pšeničná)
1 lžíce pomerančového pudru
70 g pistácií
160 g xylitolu
1 kypřicí prášek do pečiva
Špetka soli
- K podávání:
Pistáciové máslo
Pistácie
Kokosové lupínky
Pomeranč
Postup
- Špenát operte a nechte okapat. Vymačkejte z něj přebytečnou vodu a vložte do mísy. Přidejte vejce, podmáslí a promixujte. Vmíchejte rozpuštěný, zchladlý kokosový tuk.
- Ve vedlejší míse promíchejte sypké ingredience – obě mouky, pomerančový pudr, najemno rozmixované pistácie, xylitol, kypřicí prášek a špetku soli. Do suché směsi zapracujte špenátovou směs. Dobře promíchejte vařečkou a potom přelijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Uhlaďte vařečkou. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 50 minut.
- Po upečení nechte chvíli stydnout, poté opatrně vyndejte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním polijte pistáciovým máslem, posypejte nasekanými pistáciemi, kokosovými lupínky a ozdobte plátky pomeranče.