Jsou jídla, jako mrkvové halušky, které miluji tak, že si na nich časem tvořím doslova závislost. Vzpomínám si, že mrkvové noky jsem asi rok dva zpátky musela jíst prostě minimálně jednou do týdne.
Pro jistotu jsem si připravila rovnou porci na dva dny 🙂
Kdysi jsem tento mrkvové halušky připravovala v podobě nočků. Nočky jsem vykrajovala malými lžičkami, což bylo dost zdlouhavé. A tak jsem přešla na tuhle rychlou a stejně skvělou verzi. Těsto jednoduše protlačíte sítem na halušky a uvaříte.
S čím podávat
Mrkvové halušky se dají servírovat po celý rok s nejrůznějšími obměnami. Nejvíc mi asi sedí ve vegetariánském podání – bez masa. Ač jsem to ještě nezkoušela, napadá mě, že nějaká bělomasá ryba by k haluškám také seděla. Já ale dávám přednost zelenině – blanšírované, pečené nebo grilované. K tomu mám ráda ricottu kozí sýr. Zkusit můžete halloumi nebo tofu či tempeh. Anebo taky tuhle univerzální (ne)sýrovou omáčku z tofu a kešu.
Mimochodem tato verze s pečenou řepou je dochucená i rukolou – není tam (jen) pro ozdobu. Její pikantní a lehce nahořklá chuť rozráží nasládlou chuť mrkve a řepy.
Tofu omáčka
Nejen halušky – mrkvové, žitné či jiné – tofu omáčku můžete použít i k dochucení těstovin anebo cizrny. Tu pak můžete využít třeba do tacos. Omáčku podávejte například ke grilované zelenině, bramborovému koláči nebo třeba k burritos. Dochutit si ji můžete bylinkami anebo pikantním kořením – podle toho, s čím ji budete servírovat.
Pro přípravu omáčky jsem použila silken tofu. Seženete nejen v supermarketu, ale například i v DM. Kdo už se s ním setkal, tuší, že jeho hedvábná struktura je pro omáčku jistě lepší volbou, než pevné tofu. Pokud budete připravovat omáčku z pevné varianty tofu, budete muset přidat do mixéru trochu vody. Přilévejte raději postupně, abyste neměli omáčku příliš řídkou.
Naopak hustší konzistence zase nabízí možnost připravit si z krému nějakou pomazánku.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Mrkvové halušky s pečenou řepou a (ne)sýrovou omáčkou z tofu a kešu
Detaily receptu
2 – 3 porce
30 minut
25 minut
Ingredience
- (ne)sýrová omáčka z tofu a kešu:
50 g kešu ořechů
120 g (silken) přírodního tofu
1 lžíce lahůdkového droždí
1 menší stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
1 – 2 lžičky javorového sirupu
Sůl
- Mrkvové halušky:
200 g (oloupané) mrkve
1 vejce
170 g hladké mouky (může být světlá nebo celozrnná, stejně tak kombinace)
1 lžíce bramborového škrobu
Sůl
- Dále potřebujete:
2 bulvy červené řepy
Olivový olej
3 jarní cibulky
2 hrsti rukoly
Čerstvě mletý pepř
Hladkolistá petržel
Postup
- Kešu ořechy dejte namočit do studené vody minimálně na 3 hodiny. Posté sceďte, propláchněte ještě jednou vodou a přendejte do mixéru. Přidejte tofu. Použijte ideálně silken tofu – hedvábné tofu, které konzistencí připomíná tvaroh. Můžete případně použít i klasické přírodní tofu. V tomto případě však přilijte do mixéru asi 2 lžíce vody. Dále přidejte lahůdkové droždí, česnek, citronovou šťávu, javorový sirup a špetku soli. Mixujte do hladké konzistence. Pokud je to potřeba, nařeďte trochou vody a ještě promixujte. Omáčku zatím odložte stranou.
- Mrkev uvařte doměkka. Vyndejte na talíř a nechte vychladnout.
- Než mrkev zchladne, upečte řepu. Oloupanou řepu nakrájejte na drobné kostičky. V míse zakápněte trochou olivového oleje, osolte a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 190 °C 25 minut.
- Poté mrkev spolu s vejcem rozmixujte na pyré. Promíchejte se špetkou soli, moukou, a bramborovým škrobem. Mouku můžete zvolit světlou pšeničnou nebo celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou. V tomto receptu je použito 50 g světlé pšeničné mouky a 120 g celozrnné hladké špaldové mouky. Těsto nechte odležet, než se vám uvaří v hrnci voda na halušky.
- Vodu osolte a mrkvové těsto protlačte sítem na halušky do vody. Vařte 2 – 3 minuty. Sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
- V pánvi rozehřejte asi lžíci olivového oleje. Jarní cibulku nakrájejte na slabé plátky a restujte, dokud nezačne jemně zlátnout. Halušky vsypte do pánve a míchejte, aby se prohřály.
- Na talíř rozprostřete trochu rukoly. Naservírujte porci mrkvových nočků a posypejte pečenou řepou. Jemně opepřete, posypejte sladkolistou petrželí nasekanou nadrobno a podávejte s již připravenou omáčkou.