Domů » Pomazánky – říjnová edice: žampionová, vajíčková s petrželí, veganská dýňová
pomazánky

Pomazánky – říjnová edice: žampionová, vajíčková s petrželí, veganská dýňová

Mám to takhle posledních pár let – na konci léta se s ním s těžkým srdcem loučím a říkám, že nemám ráda podzim. A pak, když ten podzim nastane a předvede svoje kouzla – barevná, mlhavá a voňavá, jen žasnu a říkám si, že je vlastně moc krásný.

Když se letos brouzdám babím létem a den co den při procházkách s Honzíkem koukám po polích, po stromech a tak všude kolem, nechce se mi věřit, že to zase tak uteklo. Příroda se během několika měsíců obrovsky proměnila – od pučící a probouzející se energizující krásy až po utichající barevnou paletu. Právě díky tomu, že den za dnem chodíme na naše oblíbené procházky, se mi to zdá k nevíře, jaký fofr to byl. Zase mi z toho začíná být tak trochu smutno. Proč ten čas tak letí..?

Nemá smysl mrhat jím kvůli nepodstatným věcem. Je zbytečné trápit se maličkostmi. Namísto toho bychom si měli užívat přítomný okamžik a být za něj vděční. Každý den je jen jednou v životě. Nikdy ho nevrátíme, a proto bychom si měli každý den užívat a těšit se maličkostmi, které nám přináší. Takže pryč se smutky, melancholii šup za hlavu a pojďme se potěšit novými barevnými a hlavně chutnými pomazánkami, se kterými nestrávíme v kuchyni spoustu času. Takže nám ho zbyde dost na rodinu, koníčky, procházky a další skvělé věci, které nás mohou během podzimu těšit.

Než se pustíme do pomazánek, chtěla bych poděkovat Bonami, které mi udělalo velikou radost a věnovalo mi toto krásné nádobí na servírování od značky Bitz. Vybrala jsem si z této krémové kolekce, která je elegantní a jídlo na ní vypadá prostě krásně! Takže focení šlo jedna báseň 🙂

Žampionová pomazánka

Ingredience na 2 porce

  • 50 g žampionů

  • 1 malá cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1/4 lžičky sušeného mletého rozmarýnu nebo pár čerstvých snítek, pokrájených najemno

  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo o něco víc čerstvých lístků

  • 1/4 lžičky drceného kmínu

  • 100 g žervé

  • 1 lžíce zakysané smetany

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

Postup

  • Žampiony překrojte napůl nebo na čtvrtiny – podle velikosti. Cibuli překrojte křížem na čtvrtiny a jednotlivé vrstvy rozdělte. V míse smíchejte žampiony, cibuli a celé stroužky česneku s olivovým olejem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 170  – 180 °C 25 – 30 minut.
  • Po zchladnutí rozmixujte s ostatními ingrediencemi.

Vajíčková pomazánka s petrželí

Ingredience na 2 porce

  • 3 vejce uvařená natvrdo

  • 1 kořenová petržel – cca 50 g

  • 1 stroužek česneku

  • 1/2 lžíce najemno pokrájené petrželky

  • 2 – 3 lžičky dijonské hořčice

  • 150 g tvarohu

  • sůl

Postup


  • Vajíčka oloupejte a nasekejte najemno. Petržel nastrouhejte najemno. Česnek prolisujte a jednoduše všechny ingredience promíchejte.

Veganská dýňová pomazánka s pomerančem

Ingredience na 2 porce

  • 400 g hokaido

  • olivový olej

  • 1 lžíce tahini pasty

  • 1 lžíce pomerančové šťávy

  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu

  • chilli

  • sůl

  • čerstvý koriandr

Postup

  • Dýni nakrájejte na menší kostky, v míse promíchejte s trochou oliváče a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C doměkka.
  • Dýni nechte zchladnout a rozmixujete s tahini pastou, pomerančovou šťávou a kůrou, římským kmínem a trochou chilli.
  • Servírujte posypané čerstvým koriandrem
pomazánky

Inspirujte se i dalšími sezónními recepty na pomazánky