Mák a švestky, to k sobě prostě pasuje. Pohanková kaše doplněná touto skvělou chuťovou kombinací nejen, že skvěle chutná, ale prospívá našemu tělu
Pohanka
Pohanka je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, která má v kuchyni spoustu možností využití. Naslano i nasladko. Krom toho je mooc zdravá 🙂
Zdravotní přínosy pohanky
Pohanka je známá pro svůj vysoký obsah rutinu, který pozitivně působí pro naše cévy. Pomáhá posilovat jejich stěny, zvyšuje jejich pružnost, a tak zamezuje jejich popraskání. Je proto ideální hlavně pro ty, co bojují s křečovými žilami, praskajícími cévkami (obličej, nohy), ale třeba i s častějším krvácením z nosu.
Rutin (vitamin P), potřebuje pro svou práci v těle parťáka, a tím je vitamin C. Proto, pokud chcete podpořit jeho činorodé aktivity podporující naše zdraví, zaměřte se i na příjem céčka. Společně působí také jako antioxidant. Takže třeba taková pohanka s kysaným zelím bude pro tělo velká bomba. 🙂
Krom toho obsahuje pohanka spoustu dalších vitaminů a minerálů. Zmíním selen, měď a zinek. Co se týče makroživin, pohanka obsahuje 11% kvalitních bílkovin a také je plná rozpustné i nerozpustné vlákniny. Působí tak pozitivně na naše trávicí ústrojí a cítíme se po ni déle sytí.
Jak využít pohanku v kuchyni
Nejčastěji se v obchodech setkáte s pohankou kroupou. Jde o vyloupaná zrnka pohanky, která mají ideálně nazelenalou barvu. Ideálně proč? Protože nazelenalá pohanka je vyloupávána mechanicky a drží si svou přirozenou barvu i příjemnou oříškovou vůni. Ta, která je po vyloupání hnědá, jeví známky toho, že byla zpracována nešetrně – že byla loupána pomocí vysokých teplot, díky nimž slupka popraskala a snáze se výrobci vyloupávala. Jenže taková pohanka je nedobrá a smrdí. Pokud se někdo při prvním pokusu o konzumaci pohanky setká s touto, pravděpodobně už jí druhou šanci nedá. A přitom je pohanka taaak dobrá!
Pohanka kroupa je skvělá jako příloha, do placiček, do salátů, klidně i do pomazánek… anebo do kaší.
Pohanka lámanka se rychleji vaří, protože zrno je “narušené”. Skvělá na kaši!
Pohankové vločky můžete krom kaše použít na zahuštění polévek nebo do müsli tyčinek.
A pohanková mouka se hodí na pečení nebo třeba na palačinky.
Pohanková kaše s mákem
Ingredience na 1 porci:
30 g pohanky lámanky
15 g jemných ovesných vloček (nebo klidně vyměňte za pohanku)
200 – 230 ml tekutiny (mléko, rostlinné mléko, voda)
½ lžíce máku
1 lžičky mleté skořice
1 lžička citronové šťávy
Nastrouhaná citronová kůra (cca z ½ citronu)
1 lžíce jogurtu + na ozdobení
- Švestky z pánve:
2 švestky
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce javorového sirupu
Můžete přidat i maliny
Postup
- Pohanku a ovesné vločky nasypte do rendlíku a zalijte tekutinou. Můžete použít mléko – kravské i rostlinné, klidně ředěné. Já ho například ředím 1:1 s vodou, aby kaše nebyla tak hutná. Namísto vloček můžete přidat klidně pohanku, já mám ráda mix, protože vločky vytvoří větší krémovitost kaše. Můžete je namočit přes noc, rychleji změknou a budou především lépe stravitelné.
- Pohanku s vločkami přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud pohanka i vločky nezměknou. Pokud jste je máčeli den předem, doba varu se o něco zkrátí. Přidejte skořici, citronovou šťávu a kůru, promíchejte a přiklopte. Nechte pod poklicí dojít dalších asi 5 – 7 minut.
- Kaši odklopte a promíchejte. Pokud je příliš hustá, nařeďte trochou mléka nebo vody. Nechte chvíli odpočinout a dál chladnout. Mezitím si připravte ovoce.
- Švestky zbavte pecek a nakrájejte na měsíčky, případně nechte na poloviny. V malé pánvičce promíchejte citronovou šťávu, vodu a javorový sirup a vložte dovnitř švestky. Přiveďte k varu a asi minutu až dvě prohřívejte, občas opatrně promíchejte. Švestky trochu změknou a obalí se v sirupu. Nakonec, pokud máte, můžete přidat maliny, jen zlehka promíchejte a stáhněte z plotny.
- Do kaše vmíchejte lžíci jogurtu. Naservírujte do talíře nebo misky, ozdobte jogurtem, přelijte švestkami a lehce zastrouhněte citronovou kůrou.