Celozrnná špenátová babka je v tomto případě synonymem slaného chleba protkaného pestem. Babku ale můžete péct na spoustu způsobů – naslano i nasladko. Často vídám na Instagramu krásné fotky čokoládové babky, tak snad vás tahle slaná, zdravější verze uchvátí taky tak.
Ke grilování i pro všední dny
Špenátová babka se přímo nabízí ke grilování, kde obvykle pečivo nechybí. Babka je ale způsob, jak jej originálně servírovat a zároveň je skvělým oživením i jakékoliv další hostiny, nejen grilování. Skvěle vypadá a úžasně chutná.
Špenátová babka je super přílohou nejen k masu, ale úžasně chutná třeba s grilovaným sýrem nebo portobello steakem, k zeleninovým salátům, polévkám anebo jen tak s čerstvým sýrem a zeleninou. Věřím, že u vás doma najde všestranné využití a pokud se chystáte na návštěvu, jejíž součástí bude právě společné hodování, špenátovou babkou zabodujete. Mimochodem ji můžete připravit i ve světlé verzi – resp. z klasické bílé mouky. Ale tato celozrnná, navíc špaldová je mnohem zdravější, jak sami víte 🙂
Špenátová babka a její obměny
Měkké těsto protkané špenátovým pestem do těsta přidá nejen chuť, ale i spoustu vláčnosti díky obsaženému oleji v pestu. A nemusíte přidávat jen to špenátové. Zkusti můžete i bazalkové, bylinkové, rajčatové nebo, pokud je sezóna, pesto z medvědího česneku. Jak vidíte na fotce, použila jsem pro jeho přípravu oliváč z Billy – proč to píšu?
Nová spolupráce 🙂
Tento recept je prvním, který vznikl ve spolupráci s Billa. Pro platformu gustoacademy.cz teď budu připravovat co měsíc nový recept, a to po boku známých food ikon, což je pro mě velká čest! 🙂
Portfolio Billa má spoustu privátních značek. Jde o různě pojmenované produktové řady, které mají společné jmenovatele. Například produkty Billa Easy spojuje “hned hotové, vždy čerstvé”, Česká farma zase nabízí lokální produkty a Bon Via zase dováží zahraniční ovoce a zeleninu od prověřených dodavatelů. A tak dále 🙂
Myslím, že teď už je na čase pustit se do receptu. Nějakou chvíli pro jeho přípravu budete potřebovat, ale nebojte, není to nic náročného 🙂 Až recept ozkoušíte na vlastní kůži, s chutí se brzy pustíte do další babky.
Špenátová babka ze špaldové mouky
Ingredience Na formu 24×8 cm
- Těsto:
25 g droždí
1/2 lžičky cukru
400 g celozrnné hladké špaldové mouky
1 lžička soli
220 – 230 ml teplé vody
50 g olivového oleje
- Pesto:
40 g baby špenátu Billa Easy
20 g sýru Grana Padano Billa
1 menší stroužek česneku
Pár snítek bazalky
Několik snítek tymiánu
Několik snítek oregana
1/2 lžičky mletého rozmarýnu
50 g slunečnicových semínek
Špetka soli
50 g olivového oleje
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky a prsty promíchejte s cukrem. Ve druhé, větší míse smíchejte mouku se solí. Doprostřed udělejte důlek a do něj vsypte droždí. Zalijte teplou vodou a nechte 15 – 20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.
- Když vzejde kvásek, zalijte olejem a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
- Než těsto vykyne, připravte si pesto. Do mixéru vložte špenát, nadrobno pokrájený sýr a česnek, lístky bylinek a rozmarýn, semínka, sůl a olej. Rozmixujte na pastu s lehce hrubší konzistencí.
- Po hodině kynutí těsto překlopte na vál a krátce propracujte rukama. Z těsta vyválejte plát velikosti cca 25 x 38 – 40 cm. Šířka plátu by měla odpovídat délce formy, ve které budete babku/chléb péct.
- Plát těsta potřete pestem. Srolujte po šířce – tedy tak, aby se šířka po srolování stala délkou rolády. Roládu nechte položenou koncem vespod. Ze shora podélně rozřízněte ostrým nožem. Vzniklé dva pruhy uchopte do rukou tak, aby řezy byly vzhůru. Zapleťte prameny a přendejte do formy vyložené pečicím papírem.
- Pečte při 175 °C (horkovzduch) nebo 190 °C (spodní, vrchní ohřev) 45 – 50 minut. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.